adam_mk 18.06.2008 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Ech Wy ekolodzy!!! Spodziewacie się, że JAK to zostanie zutylizowane?! Pojedzie do Centralnej Spalarni Odpadów aby spłonąć w ponad 3000stopniowym ogniu?! Jak masz tę możliwość to bierz i przeselekcjonuj sobie w wolnym czasie... Będzie i takie do kominka i takie do kotła/pieca CO. Ludziska oponami i butelkami PET palą... To już, faktycznie, niezdrowa przesada! Tu masz drewno bardzo suche. Ech, ekomaniacy! Widział który może piec węglowy?! Wie co TAM leci z komina? Uważaj przy paleniu, bo TO drewno naprawdę daje sporo energii (ciepła). Nie przeholuj. Zacznij powoli i potestuj. Wymaga większej "opieki" przy paleniu. Prawie wcale nie zawiera wody, która jest "złodziejem ciepła" w palenisku. Żeby ludziska palili TYLKO odpadem drzewnym to świat byłby piękny!!! Ekolodzy to pewnie perfumują obficie to, co do kominka wkładają! Może wyłącznie "certyfikowanego i ekologicznie hodowanego do kominków" używają... Ze specjalnych eko odmian... Myślmy! Nie wariujmy! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.06.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Wy, jak tu czytam, wcale nie wiecie JAK się pali drewno i dlaczego...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 18.06.2008 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 Wy, jak tu czytam, wcale nie wiecie JAK się pali drewno i dlaczego... Adam M. Ja wiem JAK się pali drewno! Otóż pali się ono zaje**ście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.06.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2008 O tempora! O mores! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miwol 19.06.2008 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Uwagę mam taką, że palic TYLKO tego typu surowcem bedzie Ci ciężko. Stosunkowo cieńkie klepki czy deski, dodatkowo super wysuszone, będą się spalały b. intensywnie ale niestety szybko. Jeśli myślisz o utrzymywaniu kominkiem ciepłej instalacji CO przez dłuższy czas to przyda się jednak drewno w większych polanach, palące się wolniej. Drewno iglaste stanowczo odradzam, kominek z płaszczem i jego komin są szczególnie narażone na odkładanie się smoły (duży odbiór ciepła przez płaszcz, schłodzone spaliny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 19.06.2008 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 nie ma co cudować. oczywiście bierz i pal i nawet sie nie zastanawiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 19.06.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 nie ma co cudować. oczywiście bierz i pal i nawet sie nie zastanawiaj. Tobie i podobnie twierdzącym życzę zatem sąsiada który cały czas będzie takim świństwem palił, a i jakąś oponę dorzuci czasem. Na pewno będziesz się cieszył świeżym wiejskim powietrzem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 19.06.2008 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Ech Wy ekolodzy!!! Spodziewacie się, że JAK to zostanie zutylizowane?! Pojedzie do Centralnej Spalarni Odpadów aby spłonąć w ponad 3000stopniowym ogniu?! Jak masz tę możliwość to bierz i przeselekcjonuj sobie w wolnym czasie... Będzie i takie do kominka i takie do kotła/pieca CO. Ludziska oponami i butelkami PET palą... To już, faktycznie, niezdrowa przesada! Tu masz drewno bardzo suche. Ech, ekomaniacy! Widział który może piec węglowy?! Wie co TAM leci z komina? Uważaj przy paleniu, bo TO drewno naprawdę daje sporo energii (ciepła). Nie przeholuj. Zacznij powoli i potestuj. Wymaga większej "opieki" przy paleniu. Prawie wcale nie zawiera wody, która jest "złodziejem ciepła" w palenisku. Żeby ludziska palili TYLKO odpadem drzewnym to świat byłby piękny!!! Ekolodzy to pewnie perfumują obficie to, co do kominka wkładają! Może wyłącznie "certyfikowanego i ekologicznie hodowanego do kominków" używają... Ze specjalnych eko odmian... Myślmy! Nie wariujmy! Adam M. Spalarnie mają filtry więc co my porównujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 19.06.2008 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Pomijając kwestie ekologiczne to też mam wrażenie, że będzie się to bardzo szybko spalało i bardzo gwałtownie. Raz, że sporo pracy z dokładaniem i czyszczeniem szyby, komina to obawa o uszkodzenie wkładu.No i niestety, przy dokładaniu częstym do kominka część tego syfu będzie się wydostawała na pomieszczenie. O jakieś zatrucie może być nietrudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.06.2008 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Zakładacie, że kominek został spartolony i sobie "nie radzi?" Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 19.06.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Spalarnie mają filtry więc co my porównujemy A jak się utylizuje brudny filtr ze spalarni? Spala się go w innej czy wystrzeliwuje w kosmos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 19.06.2008 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Oczywiście nie ma żadnego problemu (ekologicznego również) w spalaniu tego typu drewna, ale musisz wybrać to, co będzie nadawało sie do spalenia bez większych "nakładów przetwórczych". Z własnego doświadczenia wiem, że czasami takie "darmowe drewno" wymaga później tyle pracy w przygotowaniu do palenia, że odechciewa się tej "darmochy".Wszystkie w / w wymienione obawy są całkowicie bezsensowne i chyba wynikają z tego, ze inni zazdroszczą Ci takich możliwości.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 19.06.2008 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Witam. A jak się utylizuje brudny filtr ze spalarni? Spala się go w innej czy wystrzeliwuje w kosmos? Filtry przemysłowe mają niewiele wspólnego z takim rozumianymi w tradycyjnym tego słowa znaczeniu. Z reguły są to systemy wychwytujące cząstki zanieczyszczeń przy pomocy elektrostatyki, czyli ładunków elektrycznych o odmiennych ładunkach elektrycznych. Nie mają żadnych "papierowych wkładek" i tego typu rzeczy. W Niemczech, Austrii i Szwajcarii do 2020 roku wszystkie zamontowane do tej pory wkłady piecowe i kominkowe będą musiały posiadać takie systemy. Do 2012 roku można będzie produkować tam nowe wkłady bez tego typu urządzeń. I uwierzcie mi wszyscy traktują to w tych krajach bardzo serio. Najbardziej zaś sąsiedzi tych, którzy nie będą mieli zamontowanych filtrów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 19.06.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Bardzo ekologiczny opał dia kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sp5es 19.06.2008 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2008 Lakier kaponowy - to nitroceluloza, spali się spokojnie, czysto i ekologicznie (no może trochę NOx...).Chemolak to była na bazie kopolimeru z formaldehydem, toksyczna przy układaniu, przy spalaniu - nie wiem, ale napewno dużo mniej, Dochodzi spalanie aromatycznego kopolimeru (raczej gorsze niż lepsze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
patusia 21.06.2008 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2008 bierz i pal. i ciesz sie ze zaoszczedzisz. my po remoncie bedziemy palic czym sie da, starymi deskami z podlogi z resztka farby, i starymi oscieznicami... (przepraszam za brak polskich znakow , ale cos mi klawiatura nawala) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.06.2008 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Lakier kaponowy - to nitroceluloza, spali się spokojnie, czysto i ekologicznie (no może trochę NOx...). Lakier caponowy, od Zapponlack- "c"- od niemieckiego "z", nie czytane jak "k", a tym bardziej nie pisane, na litość boską... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 22.06.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Lakier kaponowy - to nitroceluloza, spali się spokojnie, czysto i ekologicznie (no może trochę NOx...). Lakier caponowy, od Zapponlack- "c"- od niemieckiego "z", nie czytane jak "k", a tym bardziej nie pisane, na litość boską... O !!! Jakoś wszyscy w moim otoczeniu mówią "kapon", przynajmniej, tak jak słyszałam. Ale puryści językowi to nie są i oczywiście z tego co podałeś niepoprawnie. Ja natomiast nie lubię robić błędów jęzkowych, a tu taki obciach. Nie znałam jednak źródłosłowu. To tak trochę jak: (sorry ) "O k...wa, ale kyrk !". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 22.06.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 Lakier kaponowy - to nitroceluloza, spali się spokojnie, czysto i ekologicznie (no może trochę NOx...). Lakier caponowy, od Zapponlack- "c"- od niemieckiego "z", nie czytane jak "k", a tym bardziej nie pisane, na litość boską... O !!! Jakoś wszyscy w moim otoczeniu mówią "kapon", przynajmniej, tak jak słyszałam. Ale puryści językowi to nie są i oczywiście z tego co podałeś niepoprawnie. Ja natomiast nie lubię robić błędów jęzkowych, a tu taki obciach. Nie znałam jednak źródłosłowu. To tak trochę jak: (sorry ) "O u, ale kyrk !". Możesz zrobić dziecinnie łatwy test: wpisz w google " kaponowy", zobaczysz co odpowie.. Zachowujmy zasady, nie dajmy się ogłupiać nie tylko przy takich drobiazgach. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 22.06.2008 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2008 skoro drobiazg, to po co takie oponowanie,ja również zawsze słyszałem "k" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts