maslak 25.06.2008 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Mam o tyle dobrze że transport do mnie to góra 4-5 km a czasami nawet bliżej. Co do cięcia to rozejrzyj się po okolicy i okolicznych lasach jesli są w okolicy czy nie ma jakichś pilarzy przy wycinkach którzy chcą sobie dorobić napewno wyjdzie taniej niz ktoś z ogłoszenia lub popytaj po znajomych o kogoś z polecenia. Mi tnie kuzyn a rąbie sam w ramach relaksu i sportu po pracy P.S. do rąbania polecam siekiere rozłupujacą fiskarsa - naprawde warto dać tą kase za nią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 25.06.2008 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Przy transporcie 30-50 km i wynajeciu pilarza i rębacza na pewno sie nie opaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.06.2008 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 P.S. do rąbania polecam siekiere rozłupujacą fiskarsa - naprawde warto dać tą kase za nią.Oj potwierdzam. Siekiera nie do zdarcia a porządnie daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 25.06.2008 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Ja tez nastepnym razem tak na pewno zrobie, ale jak wspomnial lukol-bis pozostaje niesmak po zakupie 2mp powietrza (a moze nie 2 mp, tylko ms - tzn tych metrow sk....). A swoja droga czy oplaca sie zakup z nadlesnicwa biorac pod uwage dodatkowy koszt transportu (zakladam, ze ok. 30-50 km) oraz wynajecie pilarza do pociecia walkow drewna na placu?A nie lepiej kupić sobie dobrą piłę i samemu pociąć na kawałki? Inwestujesz raz i tniesz sam kiedy chcesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 25.06.2008 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 No pewnie i lepiej... Gdyby nie jeden drobny problem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_kotka_na_dachu_ 25.06.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 No pewnie i lepiej... Gdyby nie jeden drobny problem... masz dwie lewe rece? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 25.06.2008 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 tak, i cztery łapy - na ktorych gonie niegrzeczne kotki po dachach Proponuje wrocic do watku o drewnie. Tym razem - przyczyny finansowe - mialem do wyboru kupic drewno albo kupic pile - wybralem to pierwsze... Gdybym mial kiedys kupowac pile (a mysle o tym coraz bardziej) to cos takiego http://www.allegro.pl/item389075787_pila_spalinowa_husqvarna_346xp_fv_gwarancja.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.06.2008 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 piłę to markową, a sprzedawcę to przypadkowego kanciarza wybrałeś brak konsekwencji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANK 25.06.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Piła pewnie dobra, ale czy musi być aż tak droga ? Do cięcia drewna raz w roku myślę, że mozna kupić tańszą nieprofesjonalną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maslak 25.06.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 tak, i cztery łapy - na ktorych gonie niegrzeczne kotki po dachach Proponuje wrocic do watku o drewnie. Tym razem - przyczyny finansowe - mialem do wyboru kupic drewno albo kupic pile - wybralem to pierwsze... Gdybym mial kiedys kupowac pile (a mysle o tym coraz bardziej) to cos takiego http://www.allegro.pl/item389075787_pila_spalinowa_husqvarna_346xp_fv_gwarancja.html a po kiego grzyba Ci profesjonalna piła do pocięcia 12-15 mp drewna rocznie??? pierwsze drewno u mnie cieliśmy elektryczną makitą z prowadnicą 35 cm i wysmienicie dawała radę - kupiona "z wystawki" na targowisku i naprawiona przez serwis - koszt całkowity zakupu i serwisu to ok 400zł pocieła łącznie ok 80-100mp drewna w ciądu 2 sezonów i nadal działa wyśmienicie więc do picięcia tych 12 mp w sezonie to może za czymś takim się rozejrzyj no chyba że chcesz później ciąć drewno wszyskim dookoła usługowo. aktualnie tnieny spalinowym sthilem - także kupiony uzywany i też nie za jakieś kosmicznie pieniązde oczywiście profesjonalnie przeserwisowany prezd uzyciem i ta piła jest nie do zajechania łacznie może juz pocieła z 200-300 mp w tym kilkanaście mp akacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_2 25.06.2008 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2008 Najpierw rowniez myslalem o jakiejs nie firmowej pile z marketu, ale mam watpliwosci co do jej zywotnosci. Do pociecia bedzie rocznie ok. 15-18 kubikow drewna, chcialem tez uzywac jej do roznych prac ogrodowych - wykonania altany ogrodowej i nowej drewutni (na razie mam prowizorke) z zapasow drewna sosnowego ze starej wiezby dachowej i do przycinania drzew w ogrodzie. Na te Husqvarne niestety aktualnie nie moge sobie pozwolic, ale wolalbym raczej spalinowke - elektryczna widzialem kiedys u znajomego i meczyla sie strasznie przy cieciu nienajgrubszych wcale belek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.06.2008 05:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 1. Najlepiej jest kupować drewna u źródła.2. Jesli kupujemy u pośrednika to dobrze by pokazał nam jakikolwiek dokument zakupu (asygnata od leśniczego jest w m3 a nie w mp i cena na niej jest też za m3)3. Zamiennik z mp na m3 wynosi najczęściej 0,65 a nie 0,60 dla drewna do 1,5mb długości - na większej ilości będzie różnica z Waszych obliczeń. Ktoś powyżej liczył z m3 na mp mnożąc ilość w m3 razy zamiennik - z m3 na mp dzielimy a nie mnożymy (chyba ze zastosujemy inny zamiennik (z m3 na mp).4. Na zakupione drewno powinna być zawsze asygnata lub inny dokument legalizujący drewno. Nawet drewno z lasu prywatnego powinno mieć świadectwo legalności. Sprawa jest wtedy czysta znasz zarobek handlarza i wiesz ile drewna jest na prawdę. Zastanawialiście się co powiecie jak przyjdzie do Was policja i/lub straż leśna i poprosi o papier? Może się okazać że jesteście paserami... W mojej okolicy pewien "dostawca" dogaduje się na transport i ewentualne pocięcie/porąbanie - to jest jego zarobek - drewno kosztuje tyle co na asygnacie - wydaje mi się, że taki system jest najprzejżystszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 26.06.2008 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2008 W temacie pilarek - warto kupić firmową ale nie koniecznie modele profesjonalne. Przy małym użytkowaniu będzie długo służyła, a macie gwarancję, że długo będą dostępne do nich części zamienne. Moja pilarka jest już dobrze pełnoletnia a części kupuję do niej bez większych kłopotów.Co do zakupu uzywanych - tu sugeruję duuuuużą ostrożność. Jesli kupujecie ją od kogoś kto nią zawodowo pracuje to na 99% dużo z niej się nie wykrzesza... w końcu po coś ją facet sprzedaje (na pewno nie dla tego, że chce kupić lepszą). Może się okazać że pochodzi dobrze przez kilka dni a potem będzie wymagała gruntownego i kosztownego remontu. Tańsze modele sa już jakoś tak wykonane, że wypracowują swoje, a potem zaczyna się totalna wymiana części - policzcie ile kosztuje wymiana cylindra, tłota (z pierścieniami) do tego duże prawdopodobieństwo wymiany łożysk na wale)...Co do zakupów na allegro i Husqwarny - w mojej okolicy 2 osoby kupiły takie pilarki - poza nakleją z Husqwarną nie mają nic wspólnego - więc zalecam daleko idącą ostrożność. Porównajcie cenę modelu u oficjalnego sprzedawcy i zastanówcie się na ile może być tańsza na allegro - model za 700-800-900 zł czyli te najtańsze wyłapywalne w promocji ile mogą kosztować na allegro? One są juz i tak tak oszczędnie wyprodukowane, że taniej to tylko w chinach i to na 99% nie jest Husqwarna - nie oceniam modelu podanego w powyższym linku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paula_mario 11.08.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 wykonanie i projekt męża mojego inwestora http://img165.imageshack.us/img165/593/p1110899fa4.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CoolaTT 11.08.2008 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2008 Mam nadzieję, że i druga połowa kiedyś tak o mnie napisze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 19.11.2008 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2008 Wrocław 150 - 160 zł /mp drewna pociętego i porąbanego z transportem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lackyluk 28.08.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam Czy drewno olchy nadaje się do palenia w kominku? Czy nie będzie bardzo brudzić(wędzić) szyby (nie jest samoczyszcząca). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rusek007 28.08.2009 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Olcha jak najbardziej nadaje sie do kominka. Czy będzie brudzić? Z pewnością tak. Mam za soba dwa sezony (olcha, dąb buk, brzoza)i jeszcze nie udało mi się uzykać wyniku czystej szyby dłuższego jak 2 dni. (kominek z pw) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.09.2009 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Witam Wszechnico wiedzy - mam pytanie - jawor jako drewno do kominka - palił tym kto ? - mam okazję nabycia takiego drewna do kominka - niestety nigdy nie paliłem czymś takim - jak to się porównuje do buku , grabu , dębu - dotychczas tylko takim drewnem paliłem w kominku ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 08.09.2009 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2009 Bardzo szybko wróciłem do klasycznego drewna - więcej prób nie podejmowałem Jak za darmo to bierz bez zastanowienia i mus by było porąbane w łupki.Bo z tego co czytałem to jawor jest drewnem trudno łupliwym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts