insah 05.11.2010 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Ułożyć z stosik pod zadaszeniem i tyle. Czy drewno musi mieć przewiew? Czy może być w pomieszczeniu całkowicie zadaszonym, np. w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 05.11.2010 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Jeśli mokre, a takie najprawdopodobniej jest to tylko przewiew. W zamkniętym pomieszczeniu będzie się "kisić" i może pojawić się grzyb lub jakaś inna pleśń na drewnie. Przynajmniej u mnie się jakieś naloty pojawiły i szybko wyniosłem na zewnątrz pod zwykłe zadaszenie. W przypadku deszczu i silnego wiatru niekiedy zacina deszcz bezpośrednio na drewno i nic się nie dzieje. Kolejny wiatr to osusza i jest ok. Leży tak już z 5-6 lat. Palę tylko okazjonalnie a za dużo kupiłem w pierwszym roku. Zapał minął mi szybko:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 05.11.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 drewno suszy się za pomocą wiatru. Należy je połupać na szczapki gotowe do kominka, poukładać (najlepiej na krzyż) w przewiewnym i zadaszonym miejscu. Odczekać dwa lata i jest gotowe do palenia - he, he.... Właśnie się meczę z niedosuszonym drewnem. Stąd sarkazm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
insah 05.11.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2010 Dzięki za rady. Dziś będę się z tym męczył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ejmo 23.01.2011 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Mam pytanie. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z takim gatunkiem drewna jak czeremcha. Czy czeremcha jest drewnem dobrym do kominka? Jakie drewno jest godne uwagi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 23.01.2011 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2011 Witam.Każde byle naprawdę suche.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ejmo 24.01.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2011 dzięki czyli suszarka w ruch ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 25.01.2011 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2011 dzięki czyli suszarka w ruch ;P Suszarka ,albo brykiety . Mokre drewno zostaw na potem ( za dwa lata). Paląc mokrym ,połowa idzie w "gwizdek", na suszenie we wkładzie. Niszczysz przy okazji komin. Jak zsumujesz minusy , okaże się ,że drogie ,suche brykiety wyjdą taniej (lub dużo ,dużo taniej jak dojdzie do nieszczęścia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
osmiornicz 10.04.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Dzień dobry ! Przede mną pierwszy sezon grzewczy kominkiem z płaszczem. Mam możliwość kupienia świeżego świerku/sosny. Zakładając, że mam odpowiednie warunki do wysuszenia (otwarta przestrzeń, daszek, wiatr hula że aż miło ), to czy do zimy taka "świeżyna" odpowiednio wyschnie ? I przy okazji : Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniami w suszeniu innych gatunków do poziomu "opałowego", gdyż kupienie już wyschniętego jest kosztowne i trudne (mało na rynku). Z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 10.04.2011 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 2 a nawet 3 lata to drewno będzie super. Ile Ci się uda wysuszyć tyle będziesz miał. Nie wiem jak z gatunkami. U mnie robi się zapas na 2 lata do przodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radosław Krasowski 10.04.2011 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Od kilku lat kupuję na początku kwietnia i zapewniam,że na listopad będzie wystarczająco suche.Kupuję drewno dębowe pocięte na dosyć duże klocki,wydaje mi się,że dłużej się wtedy pali w kominku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 10.04.2011 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Drewno iglaste , mocno rozdrobnione , wyschnie szybciej . Kawałkinie większe od sprzedawanych w siatkach na stacji benzynowej.mogą być przydatne do palenia po 1 sezonie . Musisz zadbać o toby każdy kawałek , nawet mały rozrąbać przynajmniej na pół.bo kora skutecznie chroni przed wysychaniem. Drewno liściaste , szczególnie dąb sezonuje się minimum 2 lata.Świadomie napisałem sezonuje , a nie suszy . Po 2 latach dopieroz dębu "wychodzą" toksyny , których w tym gatunku jest wyjątkowodużo. Bajki o tym że jak rok suszone ,pali sie wolniej, czas po małuzostawić naiwnym . Pali sie wolniej , bo musi doschnąć w piecu -osiąga niższą temperaturę ,tracąc część energii na dosychanie. Jednocześnie toksyny które nie do końca jeszcze opuściły drewnoniszczą piec , komin i środowisko. Wiem , środowisko większość maw d. , ale wymiana pieca czy zniszczenie komina przed czasemmam nadzieję wpłynie na wyobraźnię palaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mki1719508566 10.04.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Najlepiej drewno pociąć , połupać następnie ułożyć w przewiewnym i zadaszonym miejscu . Rok to trochę za mało aby drewno było dobrze wysuszone . Palenie drewnem mokrym to najprostsza droga do zapchania komina i wkładu , szczególnie wodnego .. Takie postępowanie to marnowanie drewna i własnych pieniędzy. Wodą się nie pali lecz gasi ogień Pamiętajcie że kupujemy "metry" a spalamy KILOGRAMY !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 10.04.2011 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 tak do sezonowania przek kilka miesięcy to byłaby niezła brzoza. Sosna - razczej się nie uda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 11.04.2011 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Jeden z dżentelmenów nie dość ,że guru w branży to jeszcze bardzo rzeczowo odpowiada autorowi we wąciu na temat sezonowania drewna.Przywiozłem jesion niby sezonowany ale gdy porąbałem połówki na ćwiartki i doczekały się sezonu,gołym okiem było widać ,że drewno w dużych kawałkach paliło się gorzej.A to tylko zwykły jesion nie buk czy dąb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 11.04.2011 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 A nie jest tak że iglakami się nie pali , słyszałem opinię że żywica podczas palenia większymi ilościami drewna iglastego morze zniszczyć komin czy piec prawda to czy fałsz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QBELEK 11.04.2011 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Eniu może powtórzysz mantrę o paleniu iglakami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.04.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Eniu może powtórzysz mantrę o paleniu iglakami Zapomniałem "jak to leciało".... Spróbuję znaleźć i wkleić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.04.2011 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Miałem wklejać , ale po co - proszę bardzo , możemy wrócić do tematu . Pytania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 11.04.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Przywołałem stary watek - tam można podyskutować (jest obok ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.