Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno do kominka - wątek zbiorczy na temat gatunków, suszenia, kalotyczności i cen

pik33

Recommended Posts

Witam!

Chciałbym się podzielić doświadczeniem w spalaniu iglaków. Ponieważ jako urodzonemu piromanowi największą przyjemność sprawiają eksperymenty z ogniem w weekendowe (nie cierpię tego słowa, ale jak to nazwać?) wieczory, a zostało mi trochę iglastego suchego drewna.

Pierwsze próby palenia w ażurowym ruszczcie w kominku otwartym zakończyły się zmianą koloru jego wnętrza na wiadomy, ale nie martwię się tym zbytnio, bo oczywiście zgodnie ze znaną zasadą z szewcem, gardziel nie ma jeszcze ostatecznej warstwy z płytek szamotowych – ściany są z cegły izolacyjnej. „Strażak” na kominie też przestał błyszczeć.

Obiegowa opinia głosi, że takie drewno pali się intensywnie i efektywnie, ale to jest raczej prawda przy spalaniu drobnych (cienkich) szczapek lub choinki po świętach. Grube klocki palą się źle – żółto czerwone, niezbyt gorące płomienie i kupa „aromatycznego” dymu. Dodatkowo jeszcze cholerstwo potrafi zgasnąć.

Dalsze próby poszły w kierunku podniesienia temperatury – tylko jak to zrobić w otwartym palenisku?

Zacząłem dokładać do rusztu wykonanego ze stalowych prętów kawałki płytek izolacyjnych. Im to było szczelniejsze, tym efekt wyraźniejszy. Wziąłem się więc za ostateczną „porządną” konstrukcję – ceramiczne pudełko z deflektorem. Wygląda to tak, jakby z kartonowego pudła, którego podstawy są kwadratami, a pozostałe ściany prostokątne, wyciąć jedną z dużych ścian i postawić je na długiej krawędzi, powstałym otworem skierowanym częściowo na pomieszczenie, częściowo w górę.

Pospajane to zostało wypróbowywaną przy okazji nową mieszanką klejową w paście.

Od razu okazało się, że nie da się jednak uniknąć niewielkiego choćby dopływu powietrza od spodu. Nie dało się tego po prostu rozpalić, tzn. zapalało się, ale szybko gasło i kopciło, a ścianki robiły się czarne. Po rozpaleniu i rozgrzaniu otwór (fi 10) sam się neutralizuje, bo zatyka go popiół. Później, po jakichś kilkunastu minutach, dopływ powietrza jest więc tam odcięty. Wywierciłem też kilka otworów u nasady „deflektora”, ale odnoszę wrażenie, że są niepotrzebne. Nie jesteśmy w stanie w palenisku otwartym zmusić powietrza do przepływu tam, gdzie byśmy chcieli – ogólnie mówiąc, robi co chce.

Po próbach powstała jeszcze konieczność skrócenia tego nibydeflektora, bo ogień zbyt mocno zaczynał chwilami omiatać wewnętrzną powierzchnię łuku okna paleniska.

Teraz o efektach.

Wczoraj wrzuciłem do tego około 3 kg pociętego i porąbanego w niewielką kostkę drewna świerkowego, w trzech porcjach (więcej na raz nie wejdzie). Paliło się prawie 4 godziny, licząc od rozpalenia do momentu, kiedy żar przestał świecić. Temperatura w otwartym salonie wzrosła z 19,9 st. do 21,8 (centralne nie pracuje od dwóch dni). To chyba nieźle, jak na otwarte palenisko.

Na dnie rusztu-kasetki wytwarza się warstwa bardzo gorącego węgla drzewnego, który intensywnie promieniuje na pomieszczenie. Deflektor wyraźnie jeszcze dodatkowo je odbija, kierując w pożądanym kierunku, czyli ,że nie w czopuch. Nad drewnem mamy piękny gazowy płomień, właściwie bez śladów dymu. Z komina nic widocznego się nie wydobywa, a strażak o dziwo znów błyszczy, trochę tylko przyczerniony od wewnątrz.

Po paleniu pozostaje niewielka ilość węgla drzewnego, który po odessaniu popiołu i służy następnym razem jako podpałka.

Po przydługim opisie wysnuję krótki wniosek. Do dobrego spalenia drewna iglastego potrzebna jest wysoka temperatura w palenisku i minimalne (lub właściwie jego brak) „przewietrzanie” od dołu.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Miałem wklejać , ale po co - proszę bardzo , możemy wrócić do

tematu . Pytania ?:)

Po prawie 11 latach gdy czytam ostatni wpis.......... dochodzę do wniosku,że drewno sosnowe do mojego "smolucha" jest przydatne tylko jako małe szczapki i jako rozpałka.Reszta się nie liczy choćby nawet miało 10 lat sezonowania.

o wiele gorsze jest palenie mokrym drewnem liściesty niż suchym iglastym

Ciekawe czy ...patrząc na doświadczenie te słowa zostały by powtórzone?

pzdr.

była o tym mowa - do smolucha - nie nadaje sie. Do kominka - już tak.

http://twojkominek.eu/sklep/index.php?84,wklady-wodne

jeden z tych prezentowanych kominków-smoluchów jest w moim posiadaniu

a na linku niżej jest o tym ostra dyskusja.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?103203-kominek-a-czarna-szyba/page46

dlatego napisałem ,że do takiego kominka-smolucha jak mój drewno sosnowe to porażka......zdecydowanie wybieram brykiet z węgla kamiennego jako dopełniacz do suchego -sezonowanego buka,deba

• 8 months później...
  • 2 months później...

temat odwieczny i zdawałoby się, że już definitywnie wyjaśniony, a jednak, paliłem w tym roku dębem i po tym, po raz pierwszy jak dotąd, pojawił się w kominie /pisałem już o tym/ nalot jak lepik. W trakcie palenia jest miękki, po czym twardnieje i zachowuje się dokładnie jak lepik. Wnioskuję, ze to coś jest składnikiem dębiny. Dębiny już nie kupię.

Co będzie się działo jeśli do palenia użyję sosny?

Spodziewam się odpowiedzi sprawdzonych i w praktyce potwierdzonych. Teorie i wieści, że "tam pisali", proszę zachować dla siebie.

takie też mam przeczucie, że paląc sosną będzie dobrze, o tyle , że komin może się bardziej brudzić niż przy paleniu np. bukiem, który wykorzystywałem najczęściej. Możliwe, że sosna będzie paliła się szybciej niż buk i tu pojawia się problem kosztów, czy opłacać się będzie kupić mniej buka, czy więcej sosny., co może wyjść na jedno. Niemniej, to, czy sosny będzie szło więcej, należy sprawdzić paląc w kominku :) chyba, że ktoś już ten temat testował i powie jak było :)

LECHMA PP-190 Standard

Myślałem ,że w wodnym. Ten wkład, pomijając jego techniczną

niedoskonałość i wygląd, spalać powinien dobrze drewno każdego

gatunku, byle suche. Nieszczelności urządzenia skłaniają do wędzenia

a nie palenia, stąd problemy w kominie. Mokry dąb, o którym wcześniej

pisałeś to patologia...

Sosna tanio kupiona to niezły opał, ale do PALENIA ! Do żarzenia,

co niektórzy interpretują jako wędzenie, lepsze jest drewno

liściaste twarde.

temat odwieczny i zdawałoby się, że już definitywnie wyjaśniony, a jednak, paliłem w tym roku dębem i po tym, po raz pierwszy jak dotąd, pojawił się w kominie /pisałem już o tym/ nalot jak lepik. W trakcie palenia jest miękki, po czym twardnieje i zachowuje się dokładnie jak lepik. Wnioskuję, ze to coś jest składnikiem dębiny. Dębiny już nie kupię.

Co będzie się działo jeśli do palenia użyję sosny?

Spodziewam się odpowiedzi sprawdzonych i w praktyce potwierdzonych. Teorie i wieści, że "tam pisali", proszę zachować dla siebie.

Zapewne drewno sezonowane co najwyżej rok, do tego ustawiona temperatura na PW poniżej 60 stopni?

Ten wkład, pomijając jego techniczną

niedoskonałość i wygląd, spalać powinien dobrze drewno każdego

gatunku, byle suche. Nieszczelności urządzenia skłaniają do wędzenia

a nie palenia, stąd problemy w kominie. Mokry dąb, o którym wcześniej

pisałeś to patologia...

Sosna tanio kupiona to niezły opał, ale do PALENIA ! Do żarzenia,

co niektórzy interpretują jako wędzenie, lepsze jest drewno

liściaste twarde.

zechcesz rozwinąć tezę o technicznej niedoskonałości i nieszczelności urządzenia ?

no. to nie fair...dałeś konkretne uwagi więc uprzejmie będzie je czymś poprzeć.

Poszperać potrafię bez czyjejś namowy.

Problem polega na tym, że Lechma mimo wprowadzania wielu nowości

i namiętnego używania terminów takich jak LUX, czy EKSKLUZIW,

niewiele zmienia na lepsze w swoich archaicznych konstrukcjach.

Większość zabiegów to leczenie syfa pudrem, bo chcą coś zmienić,

ale pewnie nie potrafią. Najlepszym przykładem jest wielka, pomalowana

na czarno szyba, przysłaniająca starą biedę : płaskie, płytkie palenisko,

z którego wysypuje się popiół po każdym nieumiejętnym otwarciu

drzwi. Twoje drzwi to zabytkowa konstrukcja, którą trudno uszczelnić

na taśmie produkcyjnej, a co jak zaczniesz palić? Gałki do regulacji

przepływu powietrza to ironia z klienta. No i powodzenia podczas

szorowania szyby....Nie chce mi się nawet o tym dalej pisać :(