Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno do kominka - wątek zbiorczy na temat gatunków, suszenia, kalotyczności i cen

pik33

Recommended Posts

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Akacja, a właściwie robinia, ma rzeczywiście ciekawe parametry. Nie dość, że najcięższe, to jeszcze ma bardzo wysoką wartość opałową nawet w stanie świeżym. Podaje się trochę ponad 30% wilgotności i ok. 11 MJ/kg zaraz po ścięciu.

Ciekawe drzewo więc.

Pozdrawiam

kolce ma...:(

Witam.

Dobre, dobre ... tylko szkoda do ognia bo to drewno drogie i poszukiwane ze względu na swój piękny rysunek, niespotykaną kolorystykę i doskonałe właściwości fizyczne, do wyrobu przeróżnej galanterii drzewnej i mebli.

No ale jak już pocięte to "po ptokach" ... :D

Pozdrawiam.

zgadza się akacja jest twarda i kaloryczna to są zalety a wady to zapach podczas palenia nienajładniejszy ale zależy co kto lubi, a jeżeli chodzi o sezonowanie to z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej 2 lata, świeża nie chce się palić prawie wcale po roku taka sobie ale po 2 latach to dobre drewno, chociaż wolę je mieszać z innym drewnem albo dokładac w drugiej kolejności, jak jest już żar

• 1 month później...
Ostatnio zakupiłam kilka mp jesionu(a bynajmniej zapłaciłam jak za jesion)bo z dnia na dzień mam coraz więcej watpliwosci.Internet tylko ,,mąci w głowie,,bo według zdjęc w nim zamieszczonych mój jesion pasuje na osike:).Pierwszy rok pale w kominku wolnostojacym i pierwszy raz mam do czynienia z drzewem.Niepokoi mnie fakt,ze mój jesion strzela iskierkami,a wszedzie czytam,ze ten gatunek drzewa tak sie nie zachowuje.Stad moje pytanie?Czy mozliwwe,aby jesion sowicie strzelał iskierkami przy paleniu?(nie jest suchy(choc kupowany jako ,,sezonowany,,)

Witam.

Wklej tu zdjęcia na których będzie widać całe kawałki drewna oraz jego przekrój poprzeczny i podłużny - powiem Ci co to za drewno. Ale musisz wziąć pod uwagę że możesz mieć albo mieszankę z przewagą jesionu albo kilka kawałków innego gatunku mogło się np. dostać przy okazji i całkiem niechcący do całego transportu jaki kupiłaś.

Pozdrawiam.

Dziekuje za odpowiedz.Bardzo bym chciała wkleic zdjęcie,ale nie wiem jak to zrobic....Pisząc,o tym,ze mi strzela iskrami,niestety nie jest to odosobniony przypadek.Owszem wkradło sie kilka łupek sosny,czy brzozy,ale te gatunki jestem w stanie poznac.Natomiast reszta ,która jest w wiekszosci(czyli ten jesion)iskrzy przy paleniu.Szukajac w necie ze zdjęc moze to byc i jesion i osika...(a tych dwuch gatunków wczesniej nie widziałam ,,na żywo,,.Postram sie jutro wkleic fotke i z góry dziękuje za pomoc:)

Witam.

Osika - drewno bardzo jasne, bez wyraźnego rysunku słojów, jak się tnie to często na przekroju poprzecznym staje się "mechata"

Jesion - taka bardziej elegancka i jednobarwna, kremowo-dębowa wersja sosny, z podobnym do niej wyraźnym rysunkiem (słojami), raczej nie "strzela"

Jak strzela to świerk jeszcze może być - w odróżnieniu od osiki (kora zielonoszara, w miarę gładka) ma korę w łuszczące się grubsze "tafelki". Świerk nie musi mieć wcale żywicy ani nią pachnieć nawet.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Forest-Natura