Wojtek_796 24.09.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Witam! Akacja, a właściwie robinia, ma rzeczywiście ciekawe parametry. Nie dość, że najcięższe, to jeszcze ma bardzo wysoką wartość opałową nawet w stanie świeżym. Podaje się trochę ponad 30% wilgotności i ok. 11 MJ/kg zaraz po ścięciu.Ciekawe drzewo więc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 24.09.2012 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Witam! Akacja, a właściwie robinia, ma rzeczywiście ciekawe parametry. Nie dość, że najcięższe, to jeszcze ma bardzo wysoką wartość opałową nawet w stanie świeżym. Podaje się trochę ponad 30% wilgotności i ok. 11 MJ/kg zaraz po ścięciu. Ciekawe drzewo więc. Pozdrawiam kolce ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 24.09.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2012 Witam. Na "czonki" do siekierek najlepsze ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 27.09.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Witam. Na "czonki" do siekierek najlepsze ... Pozdrawiam. czyli niedobre to skąd ta sława, a trochę akacji kupiłam na ten rok... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 27.09.2012 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Witam. Dobre, dobre ... tylko szkoda do ognia bo to drewno drogie i poszukiwane ze względu na swój piękny rysunek, niespotykaną kolorystykę i doskonałe właściwości fizyczne, do wyrobu przeróżnej galanterii drzewnej i mebli. No ale jak już pocięte to "po ptokach" ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chopinetka 27.09.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2012 Względy estetyczne też ważne, szkoda, że pójdą z dymem...Każdej zimy myślę ile skrzypiec mogłoby powstać z tego co wrzucam do kominka.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
eniu 28.09.2012 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Dobrze, że skrzypcami nie palimy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ligolla 05.10.2012 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 zgadza się akacja jest twarda i kaloryczna to są zalety a wady to zapach podczas palenia nienajładniejszy ale zależy co kto lubi, a jeżeli chodzi o sezonowanie to z mojego doświadczenia wynika, że najlepiej 2 lata, świeża nie chce się palić prawie wcale po roku taka sobie ale po 2 latach to dobre drewno, chociaż wolę je mieszać z innym drewnem albo dokładac w drugiej kolejności, jak jest już żar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.10.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2012 Witam. Jak potrzymasz jeszcze rok to drewna nie poznasz ... nie będziesz chciał już palić dwuletnim ... podobnie jak z dębem i wiązem ... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioletta32 05.11.2012 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Ostatnio zakupiłam kilka mp jesionu(a bynajmniej zapłaciłam jak za jesion)bo z dnia na dzień mam coraz więcej watpliwosci.Internet tylko ,,mąci w głowie,,bo według zdjęc w nim zamieszczonych mój jesion pasuje na osike:).Pierwszy rok pale w kominku wolnostojacym i pierwszy raz mam do czynienia z drzewem.Niepokoi mnie fakt,ze mój jesion strzela iskierkami,a wszedzie czytam,ze ten gatunek drzewa tak sie nie zachowuje.Stad moje pytanie?Czy mozliwwe,aby jesion sowicie strzelał iskierkami przy paleniu?(nie jest suchy(choc kupowany jako ,,sezonowany,,) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.11.2012 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Witam.Wklej tu zdjęcia na których będzie widać całe kawałki drewna oraz jego przekrój poprzeczny i podłużny - powiem Ci co to za drewno. Ale musisz wziąć pod uwagę że możesz mieć albo mieszankę z przewagą jesionu albo kilka kawałków innego gatunku mogło się np. dostać przy okazji i całkiem niechcący do całego transportu jaki kupiłaś.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioletta32 05.11.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Dziekuje za odpowiedz.Bardzo bym chciała wkleic zdjęcie,ale nie wiem jak to zrobic....Pisząc,o tym,ze mi strzela iskrami,niestety nie jest to odosobniony przypadek.Owszem wkradło sie kilka łupek sosny,czy brzozy,ale te gatunki jestem w stanie poznac.Natomiast reszta ,która jest w wiekszosci(czyli ten jesion)iskrzy przy paleniu.Szukajac w necie ze zdjęc moze to byc i jesion i osika...(a tych dwuch gatunków wczesniej nie widziałam ,,na żywo,,.Postram sie jutro wkleic fotke i z góry dziękuje za pomoc:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Forest-Natura 05.11.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 (edytowane) Witam.Osika - drewno bardzo jasne, bez wyraźnego rysunku słojów, jak się tnie to często na przekroju poprzecznym staje się "mechata"Jesion - taka bardziej elegancka i jednobarwna, kremowo-dębowa wersja sosny, z podobnym do niej wyraźnym rysunkiem (słojami), raczej nie "strzela"Jak strzela to świerk jeszcze może być - w odróżnieniu od osiki (kora zielonoszara, w miarę gładka) ma korę w łuszczące się grubsze "tafelki". Świerk nie musi mieć wcale żywicy ani nią pachnieć nawet.Pozdrawiam. Edytowane 5 Listopada 2012 przez Forest-Natura Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 06.11.2012 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Kiedyś wpadł mi w ucho jeden tekst nt. osiki. Że mianowicie nie nadaje się do niczego z wyjątkiem produkcji zapałek. Ciekawe czy dotyczyło to też jego wartości opałowej. Drewno, które pali się łatwo pewnie na zapałki by się nie nadawało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioletta32 06.11.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Osika podobno podczas spalania rewelacyjnie czysci komin(tyle,ze ja płaciłam za jesiona:))Swierk to raczej nie jest.Tyle,ze na jesion do konca tez mi nie wyglada,,,szybko sie spala i strzela.Czy moze ktos mi doradzic jak wstawic zdjęcie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioletta32 06.11.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 http://img716.imageshack.us/img716/3420/snapshot201211042.jpg Uploaded with ImageShack.us Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioletta32 06.11.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Przepraszam za jakosc zdjęcia.Jutro postaram sie zrobic lepsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romole 06.11.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 http://img716.imageshack.us/img716/3420/snapshot201211042.jpg Uploaded with ImageShack.us Strzelające drewno? - to tylko MADE IN CHINA ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 06.11.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 no chyba na jesiona to nie wygląda. No ale ja sie nie znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wioletta32 06.11.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 ha ha ha:)Miało byc ,,,strzela,,,a nie strzela:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts