garo 23.01.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Trzy rzeczy: 1. Za 61 zł to mam 1mp buka na składzie i nie muszę nic wycinać. 50 zł za brzozę w lesie nie jest ceną rewelacyjną 2. Powalone w lesie drewno może leżeć w lesie miesiąc albo dwa a takie już za bardzo się nie nadaje do czegokolwiek 3. Jak ktoś sobie ładuje drewno ze składu to już nie jest sprawa leśniczego i to jest jedno (zresztą nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby leśnczy organizował załadunek), a prowadzenie prac w lesie który jemu podlega to jest drugie. Aby prowadzić przace związane z wycinką leśniczy wynajmuje firmę (ZUL-zakład usług leśnych) a ci muszą mieć ludzi z uprawnieniami na drwala. W twoim przypadku mogło to być potraktowane jako roboty pielęgnacyjne a to już nie jest obwarowane większymi wymaganiami, a może ten leśniczy nie barzdzo się przejmował pzepisami itp. W moim regionie (Bieszczady) gdzie gospodarka leśna jest dosyć istotnym elementem podejście jest trochę inne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 23.01.2004 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Czy powie mi ktoś czym się różni metr przestrzenny od metra sześciennego ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szpulka 23.01.2004 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Wowka, sorrry ale moje ślepe oczy zobaczyły tylko te 170 Metr przestrzenny to drewno ułożone w sągu o rozmiarze 1mx1mx1m (ma trochę powietrza między drewienkami ) Metr sześcienny to samo drewno bez przerw (raczej trudno to uzyskać chyba, że deski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 23.01.2004 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Metr sześcienny jest równy 1mx1mx1m. Poniewaz drewna nigdy nie upakujesz idealnie w przemyśle drzewnym funkcjonuje jednostaka metr przestrzenny. 1mp=1m3 Błysnąłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 23.01.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 sorry miało byś 1mp=0,7m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 23.01.2004 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Dziękuję i ipozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 23.01.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Witam wszystkich posiadajacych kominki w Poznaniu i okolicach chcialbym sie zapytac gdzie kupujedzie drewno do kminkow?pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość wweerr 23.01.2004 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Popytajcie w zarządach dróg tam można kupić za dobrą cene Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 23.01.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Macie może namiary na kogoś sprzedającego drzewo w okolicach Wrocławia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.01.2004 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Macie może namiary na kogoś sprzedającego drzewo w okolicach Wrocławia ?? Drzewo możesz kupić w szkółce leśnej a drewno w leśnictwie. Poszukaj w książce telefonicznej nr telefonów do leśniczówek czy też Nadleśnictwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PAJONK 23.01.2004 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2004 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czlowiek 24.01.2004 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 Wowka bez nerwow i nie zapominajmy, ze drewno uklada sie na przyczepe zurawiem a nie dzwigiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 24.01.2004 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 To dosyć drogo ci wyszło. Niedawno Maluszek w jakimś innym wątku pisał o cenie 160zł/mp suszonego (2 lata), połupanego drewna na palecie dostawa (przy 6mp) gratis. ceny sa na poziomie 120zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 24.01.2004 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 Trzy rzeczy: 1. Za 61 zł to mam 1mp buka na składzie i nie muszę nic wycinać. 50 zł za brzozę w lesie nie jest ceną rewelacyjną 2. Powalone w lesie drewno może leżeć w lesie miesiąc albo dwa a takie już za bardzo się nie nadaje do czegokolwiek 3. Jak ktoś sobie ładuje drewno ze składu to już nie jest sprawa leśniczego i to jest jedno (zresztą nie spotkałem się jeszcze z przypadkiem żeby leśnczy organizował załadunek), a prowadzenie prac w lesie który jemu podlega to jest drugie. Aby prowadzić przace związane z wycinką leśniczy wynajmuje firmę (ZUL-zakład usług leśnych) a ci muszą mieć ludzi z uprawnieniami na drwala. W twoim przypadku mogło to być potraktowane jako roboty pielęgnacyjne a to już nie jest obwarowane większymi wymaganiami, a może ten leśniczy nie barzdzo się przejmował pzepisami itp. W moim regionie (Bieszczady) gdzie gospodarka leśna jest dosyć istotnym elementem podejście jest trochę inne. goro...pozdrawiam.Podaj namiar na te buczynę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
garo 24.01.2004 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 Zadzwoń do Nadleśnictwo Brzegi Dolne 0-13 461 10 31, ale to są bieszczady. Jeżeli mieszkasz daleko to ci się nie opłaca.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejj_ 24.01.2004 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2004 Wowka bez nerwow i nie zapominajmy, ze drewno uklada sie na przyczepe zurawiem a nie dzwigiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
D_B 29.01.2004 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 We wrześniu gdy kupowałem pierwszy raz było kilka ogłoszeń w prasie, ceny 120-130 za m porąbanej brzozy, jednak najtaniej wyszło mi pare km od mojego domu 120 za m brzozy z dowozem i rozładunkiem bez układania. Kupiłem tylko 2 m by moć wreszcie się cieszyć kominkiem... Niestety pale jeszcze rzadko bo drewno zbyt mokre. Aha - facet mowil że w czerwcu sprzedawał po 100zł. Dzwoniłem tez do okolicznych leśniczówek ale we wrześniu nic nie mieli - zapewne wszystko wykupili pośrednicy. Cena w leśniczówce około 50 zł za metr(przestrzenny) brzoza, dab , akacja - metrowej długości. W końcu udało mi sie odkupić od znajomego 5 m nie pocietego debu i brzozy po ok 50zl za m, kupilem pile lancuchowa i dobra siekiere no i dotleniam organizm w wolne weekeny Licząc 5x50 zł oszczednosci piła juz mi sie zwróciła... db P.S. Brachol twoj adres wygląda znajomo, bywasz na ściemach off-road? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldek102 29.01.2004 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 Na wiosne kupowałem w Murzynowie Leśnym od leśniczego. (50 km od Poznania wyjazd drogą nr 11 na Katowice) Grab nieporąbany w kawałakach po 1 metr. Cena 62 zł za m sześcienny. Wiem, że mają w sprzedaży już porąbane, sezonowane. Odbiór własny z lasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 29.01.2004 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2004 P.S. Brachol twoj adres wygląda znajomo, bywasz na ściemach off-road? jak na razie bylem tylko raz w piatek jak byl film Mariusza z Indii pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 13.02.2004 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2004 Drewno do kominka SUCHE !!! Komin zasyfiny po 2-3 miesiącach palenia i kompletny brak ciągu a w konsekfencji odymiona obudowa to efekt palenia " błotem kominkowym ". Wklad palący wode to kiepski sposób na tanie ciepło. Szyba po takim paliwie to smoła w czystej postaci. Ścianki wkladu oklejone jak to wyczyścić ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts