Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drewno do kominka - wątek zbiorczy na temat gatunków, suszenia, kalotyczności i cen

pik33

Recommended Posts

Zastanawiałem się też jaki wpływ na osadzanie się sadzy ma etap palenia w kominku, inaczej mówiąc: jakie warunki najbardziej sprzyjają powstawaniu tego a jakie minimalizują te zjawisko? Z różnych stron czytałem, że podtrzymywanie delikatnego żaru jest jedną z przyczyn powstawania sadzy, bo temperatura jest niższa. A jak ma to się to rozpalania? Bo przy rozpalaniu jest właśnie ta niższa temperatura. Czy żywica z tych iglaków wytrąca się bardziej przy rozpalaniu czy też jakbym wrzucił kilka patyków do rozgrzanego już kilka godzin pieca?

• Odpowiedzi 592
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Używając drewna iglastego tylko do rozpałki, nie musisz się niczego obawiać. Palenie tym drewnem w większej ilości odradzam w Twoim wypadku. Przyczyna to grube rury które mogą się oklejać sadzą z drewna iglastego i prawdopodobnie żeliwne palenisko. Drewna iglastego nie boją się natomiast piecokominki budowane z materiałów ceramicznych.

A ja jeżeli państwo pozwolą za nauką branży kominkowej z FM........... z EńkoBatura się nie zgodzę.Gadasz głupoty .tak gadasz głupoty.A jak będzie często rozpalał to mu się ten smolisty syf nie odłoży w kominie???Ta rozpałka przejdzie w większą ilość a te szczątkowe ilości syfiastych smolistych dobrodziejstw ;) spenetrują dostatecznie nasz komin.Więc nie karm mądrościami ,krótkich forumowiczów, tylko otwarcie powiedz ,że sosnowe to syf choćby miały być nawet tylko rozpałką.:p

NIKT

Tutaj musisz jednak się zatrzymać i bardziej doprecyzować swoją wypowiedź na tym publicznym forum Muratora.

Dodaj informacje o temperaturze spalania.

No właśnie to wydaje się istotne, bo może przy rozpalaniu jak jest oczywiśćie bardziej ogień niż żar, to wtedy lepiej się spala taki iglak i nie odkłada się żywica? A może jeszcze gorzej? Teraz już sam nie wiem.

NIKT

Tutaj musisz jednak się zatrzymać i bardziej doprecyzować swoją wypowiedź na tym publicznym forum Muratora.

Dodaj informacje o temperaturze spalania.

temp. spalania znasz :yes::yes::yes: .............Jeżeli sukcesywnie jako rozpałkę będziesz traktował szczapy sosnowe................systemówkę zasrasz............Żywica cię zniszczy i ten system kominowy.

No właśnie to wydaje się istotne, bo może przy rozpalaniu jak jest oczywiśćie bardziej ogień niż żar, to wtedy lepiej się spala taki iglak i nie odkłada się żywica? A może jeszcze gorzej? Teraz już sam nie wiem.

Musisz wziąć poprawkę na to, że chłopcy czasem piszą tak tylko dlatego, że nie cierpią Batury:cool:

Podtrzymuję: nie masz czym się przejmować. Sosna, świerk, jodła to najlepsza podpałka. Możesz również palić tak:

http://blog.kominki-batura.pl/?p=88

Musisz wziąć poprawkę na to, że chłopcy czasem piszą tak tylko dlatego, że nie cierpią Batury:cool:

Podtrzymuję: nie masz czym się przejmować. Sosna, świerk, jodła to najlepsza podpałka. Możesz również palić tak:

Za ten kit marketingowy i ociemnienie ludzi zostajesz zacytowany.Panowie chorągiewko wie gdzie teraz dmucha???Do naszych nowych domostw z systemowymi kominami nie wsadzajmy nic co ma przekraczającą ilość substancji smolistych.To najlepsza droga do długotrwałej pracy całego układu.

p.s

Ja tam cie chyba cierpię.................ale nie cierpię ja z ukrycia wyskakujesz z tymi swoimi pierdkami.:no::p

A te grube okrągłe kawałki z powyzszej instrukcji nie są przypadkiem iglaste? - bo wygląda jak świerk. I gdzie tu potwierdzenie słów o iglastym tylko na rozpałkę .. :bash: :bash: :bash: :bash:

A te grube okrągłe kawałki z powyzszej instrukcji nie są przypadkiem iglaste? - bo wygląda jak świerk. I gdzie tu potwierdzenie słów o iglastym tylko na rozpałkę .. :bash: :bash: :bash: :bash:

To, że w tym wątku rozmawiamy o iglastym TYLKO na podpałkę, nie oznacza zakazu palenia iglastym w kominku. Drewno iglaste to doskonały opał, wymaga jednak odpowiedniej instalacji, trochę chęci i odrobiny wiedzy.

To, że w tym wątku rozmawiamy o iglastym TYLKO na podpałkę, nie oznacza zakazu palenia iglastym w kominku. Drewno iglaste to doskonały opał, wymaga jednak odpowiedniej instalacji, trochę chęci i odrobiny wiedzy.

Idąc dalej za waszym głosem Baturoeniek jeśli dostosuję instalację,przy odrobinie chęci i tyleż samo wiedzy to mogę tym zaraz ściętym sosnowym.Skoro jak fachowcy wypowiadacie się publicznie na FM i nie widzicie jako fachmani że nijakiego zakazu nie ma i żadnych przeciwwskazań by palić sosną to dajcie dyspensę również na inne paliwa stałe.Brykiet z węgla ten dostosowany do warunków kominkowych z opóźnioną temp. spalania:yes::D,by za wysoko nie poszło nam w instalację.

p.s

Preferujecie zdrowe palenie,selekcjonowanym drewnem,sezonowanym by w kominku osiągać to do czego został stworzony,stosujecie bardzo zadziwiające rozwiązania,siedzicie i śledzicie nowości na rynku kominkowym by wreszcie palnąć fafrocla. Drewnem sosnowym toż to raj dla kominka,jak rozumiem i tego KZPŁW tyż. Co dla was oznacza rozpalanie szczapkami sosnowymi ,że nie maja prawa smolić zestawu kominowego ,zaiste nie wiem.Minie trochę czasu i jak chorągiewny na wietrze zmienicie kierunek i będziecie wyśmiewać po swojemu tych ,którzy palą i rozpalają sosnowym.

Edytowane przez niktspecjalny

• 3 months później...
Można zrobić niewielką altanę 2x4m i na jednej ścianie ułożyć część drewna, jak się dach altany wyciągnie w jednym kierunku to pod tym dachem drugą część, i co roku przekładać, coby suche drewno było zabierane z altany. Dodatkowo altanę można wykorzystać na cały sprzęt ogrodniczy. Super sprawa :)