Teska 14.02.2004 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 ja pale tylko kominkiem od 18 grudnia...drewno kupiłam we wrzesniu 10 mp graba za 60 zł plus 150 zł przywózka , drewno było w klodach 1,10 ..małzonek je pociał...grab niestety mokry szyba - nie była czyszczona ani razu - jak sie ciut osmoliła dawałam na full powietrze i zaraz robiła sie czysta.Narazie tam jesczze nie mieszkam - temp w domku 17 st ( w te mrozy) chyba teraz dokupie tego drewna przez lato ciut obeschnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 14.02.2004 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2004 Ale macie fajnie ! Też byśmy już chcieli palić w swoim kominku. Jak już nasz domek powstanie a obok niego drewutnia, to też wybierzemy się i tu i do lasu na poszukiwania. pozdrawiam Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krakers 15.02.2004 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Jeżeli chodzi o metr przestrzenny to są to najczęściej tzw. kubiki o wymiarach 1x1x1,2 a nie jak pisał(a) Szpulka 1x1x1m.W okolicach Siedlec są następujące ceny za mp:sosna ok. 80 PLNdąb ok. 88 PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GregGreg 28.03.2004 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Kiedy kupowac drewno do kominka? Czy znacie jakies namiary w okolicy Krakowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 28.03.2004 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2004 Kiedy kupowac drewno do kominka? Czy znacie jakies namiary w okolicy Krakowa Niezależnie od tego jakie i do czego najlepsze jest drewno z zimowego cięcia. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 29.03.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Najlepiej odwiedzić okoliczne leśnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.03.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Medyk z wiosennego, letniego czy zimowego... jeśli jest sezonowane to nie ma znaczenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 29.03.2004 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Kiedy kupowac drewno do kominka? Czy znacie jakies namiary w okolicy Krakowa Niezależnie od tego jakie i do czego najlepsze jest drewno z zimowego cięcia. pzdr Masz rację Medyku.Drewno w zimie ma mniej soków,mniej olejków eterycznych,które tak lubią jeść stal a nawet szamot z której jest zrobiony wkład, oprócz oczywiście innych zwiazków. Drewno zimowe jest zdrowsze dla naszego kominka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 29.03.2004 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Tyko po co palić i tak mokrym? nie lepiej przesuszyć? Mniej czy więcej mokre mokrym pozostanie. Do tego jaką masz gwarancję, że jest to zimowe? Bo kupujesz na wiosnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AndrzejS 29.03.2004 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Słyszałem opinię, że nie ma to żadnego znaczenia. Nawet po przerąbaniu na szczapy lepiej jest jak zamoczy to deszcz. Po takim "mokrym zabiegu" szerzej otwierają się pory w drwenie i szybciej wysycha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 29.03.2004 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Oczywiście, ze powinno palić sie przesezonowanym drewnem. A drewno z wyrębu zimowego sezonuje się zdecydowanie krócej. Po prostu drewno szybciej dochodzi do wymaganego stopnia wilgotności. I to jest ten właśnie "+ "zimowego wyrębu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 29.03.2004 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Tyko po co palić i tak mokrym? nie lepiej przesuszyć? Mniej czy więcej mokre mokrym pozostanie. Do tego jaką masz gwarancję, że jest to zimowe? Bo kupujesz na wiosnę? Tutaj nikt nie twierdzi,że zimowe drewno ma byc natychmiast spalane.Drewno należy najpierw wysuszyć.Zimowe ma mniej soków,dlatego szybciej nadaje się do uzytku.Kupując zimą ,czy na wiosnę jest dłuzej suszone i w zwiazku z tym lepsze do palenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 29.03.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2004 Medyk z wiosennego, letniego czy zimowego... jeśli jest sezonowane to nie ma znaczenia... Mylisz się ma to ogromne znaczenie a szczególnie jeśli drzewo jest ścinane na drewno konstrukcyjne. Radzę wszystkim aby starali się o ile to możliwe kupować z zimowego cięcia. Nie miałem na myśli aby od razu tym drewnem palić, bo nie wyobrażam sobie aby porąbanego drewna nie zmoczyl deszcz (oczywiście nie może leżeć pod gołym niebem tylko pod zadaszeniem), nie osuszylo słońce, wiatr i mróz. Dopiero tak wysezonowane drewno powinno trafiać do pieców, kóz, kominkow. A wracając do tematu drewna konstrukcyjnego, to jak roślinki rozpoczną wegetację to mają więcej wilgoci w sobie, zawierają wiele zbędnych związkow między innymi związków eterycznych, a przedewszystkim struktura takiego drewna jest inna ponieważ otwierają się wówczas takie "kanaliki" którymi drzewko ciągnie "soczki". Szkodniki także dalej trzymają się od drewna zimowego. I wierzcie mi że tak jest. Mój ojciec pracuje w tej branży już wiele lat i mimo że więźba będzie mi potrzebna dopiero we wrześniu a drzewa z własnego lasu to i tak zostały ścięte w grudniu zaraz poświętach Bożego Narodzenia i nie miał też nic do rzeczy wolny termin na traku bo ojciec jest jego kierownikiem. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.03.2004 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 struktura takiego drewna jest inna ponieważ otwierają się wówczas takie "kanaliki" którymi drzewko ciągnie "soczki". Myślę, że w przypadku drewna do palenia nie jest to aż tak istotne... Bardziej ważny jest dobór gatunków, sam zresztą przyznałeś że wysuszenie jest istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 30.03.2004 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 struktura takiego drewna jest inna ponieważ otwierają się wówczas takie "kanaliki" którymi drzewko ciągnie "soczki". Myślę, że w przypadku drewna do palenia nie jest to aż tak istotne... Bardziej ważny jest dobór gatunków, sam zresztą przyznałeś że wysuszenie jest istotne. Oczywiście rafałku masz rację że ta struktura do palenia nie jest tak istotna, natomiast istotnym może stać się wpływ tych wszystkich dodatkowych substancji zawartych w "soczkach" dla twojego kominka, komina czy też innego urządzenia. A co do gatunków to jasne, popieram cię w 100%. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 30.03.2004 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Zapomniałem dodać że woda owszem odparuje ale te substancje pozostaną i uwolnią się podczas spalania. To tyle.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.03.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Woda odparuje ok, ale ile masz tych dodatkowych substancji? Czy ktoś to obliczał, sprawdzał, badał, czy to tylko kolejny mit lub wyolbrzymienie problemu który nie istnieje. Wiadoma jest szkodliwość palenia mokrym drewnem, ale gdzie drzewo wycofa szkodliwe składniki? Na zimę spada ilość wody, drzewo jest mniej narażone na mróz oraz dla tego, że zima jest okresem suszy fizjologicznej. Tylko co się dzieje z tymi innymi substancjami? Część jest osadzana w martwym drewnie... Nie czepiam się i nie chcę by ta wypowiedź była tak potraktowana... szukam tylko naukowego uzadadnienia Twojej wypowiedzi. Jak sam coś znajdę postaram się tu o tym napisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 30.03.2004 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Badania swego czasu nad tym wykonywał Instytut Kotłów Grzewczych w Łodzi.Właśnie od nich dowiedziałem się ,że te olejki eteryczne z drewna "letniego" tak niszczą kotły.Kocioł c.o. tak jak kominek też ma palenisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bio 30.03.2004 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 I jeszcze jedno.Właśnie woda którą drewno pochłania już po scięciu drzewa nie jest taka szkodliwa dla urzadzeń grzewczych,jak właśnie te naturalne soki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 30.03.2004 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2004 Zgoda Bio. Tylko, że olekji eteryczne są jednak dość lotne i wraz z wysychaniem drewna ich ilość maleje, czyli dobrze sezonowane ma ich znikome ilości. Pytanie czy te ilości są istotne? Czy ilość szkodliwych dla paleniska substancji różni się istotnie w drewnie sezonowanym letnim a zimowym? Wiem, ż e dyskusja ta ma charakter czysto teoretyczny ale zawsze należy rozszerzać swoją wiedzę... Do wielu tematów podchodzę z rezerwą... szczególnie po tym, jak spotkałem "super speca" od kominków który przekonyał mnie do palenia w kominku mokrym drewnem bo "... dłużej się pali i łatwiej utrzymać temperaturę..." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts