Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

komentarze D12

Recommended Posts

• Odpowiedzi 108
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To też, ale gorsze jest jeszcze to, że mam problem z cieślą. Cały czas mnie zwłóczy z przyjściem (jak dzwonię to mówi, że za tydzień, przychodzi ten tydzień, a on mi mów, że za tydzień). Gdyby nie to, że sezon budowlany w pełni i fachowców brakuje, to już dawno zmieniłabym ekipę, a temu serdecznie bym podziękowała :evil: :evil: :evil:

Mam nauczkę, że nie spisałam umowy, bo zawsze mogłabym mu powiedzieć, że jest to niewywiązanie się z umowy i pociąga za sobą odpowiednie konsekwencje.

Jak na razie bliska jestem załamania nerwowego (nie mogę patrzeć jak to wszystko stoi, a mnie już gonią kolejne terminy i fachowcy: od ogrzewania, okien, hydraulik), tak więc moja prośba: trzymaj kciuki, żeby wszystko dobrze i szybko się skończyło :lol:

Pozdrawiam, Rena

P.S. Droga prezentuje się świetnie!!!

No! :wink: W końcu taki jest cel - być na swoim :D

U Ciebie jeszcze dach i będziesz na takim etapie jak my w marcu tego roku gdy zaczynaliśmy kolejny etap na budowie.

A tak swoją drogą ciekawe za ile czasu zakończymy wykończeniówkę? :roll: Ale ze 3 miesiące to pewnie się zejdzie :roll: Bo ja zamierzam wprowadzić się, aż będzie na tip top zrobione, gdyż wiem, że jak się od razu czegoś nie zrobi to potem jest ciężko...

Jejku coś dziwne zdania tworzę, to pewnie po Shreku3 tak mi się zrobiło :wink:

Pozdrawiam serdecznie!

Cześć ruda1

Mam do Ciebie pytanko, a zarazem prośbę: mogłabyś mi napisać ile was wyniósł materiał na instalację elektryczną. Pytam, bo jeden fachowiec powiedział mi że założy mi całą instalację za połowę wartości materiału i teraz się zastanawiam ile mogłoby to kosztować.

Z góry dziękuję i gorąco pozdrawiam, Rena

Materiał kosztował nas dokładnie 2.836,81, ale jeszcze będziemy coś kupować (skrzynkę czy rozdzielnicę? :roll:) i ma to kosztować ok.800 zł. Właśnie jutro ma to nam zakładać elektryk.

Jeśli chodzi o koszt robocizny instalacji w samym domu (bez podłączenia od słupa) to zapłaciliśmy 3.100,- (115 punktów).

Z czystym sumieniem mogę polecić Ci tego elektryka. Jest niesamowicie dokładny, wręcz pedantyczny. Każdy kto odwiedził naszą budowę zwrócił uwagę na jego robotę, a jeden kolega powiedział nawet "mistrzostwo świata".

W połowie lipca zaczyna pracę u naszych nowych sąsiadów, a potem u naszych znajomych, także nie wiem jak u niego z czasem, ale jak chcesz to mogę podać Ci namiary.

• 4 weeks później...
A my mamy tars , a dziś jeszcze będziemy mieć schody wejściowe

sorki, musiałam uzewnętrznić swoją radość

za co przepraszasz :roll: :wink:

wszyscy tak mamy, ja też piszę o najmniejszej zmianie na budowie, i każda nawet ta najmniejszej bardzo mnie cieszy i sprawia ogromną radość :lol:

Jesteście już tak daleko w budowie i tak blisko do przeprowadzki :lol: gratuluje :lol: i troszkę zazdroszczę :wink:

Pozdrawiam SZCZĘŚLIWYCH PRZYTULNYCH :lol: :lol: :lol: tylko brakuje mi (obok Was na zdjęciu )tej najmniejszej osóbki i pewno niemniej szczęśliwej -Oleńki :lol: :lol: :lol:

Masz rację, każdy nawet najmniejszy postęp na budowie bardzo, bardzo cieszy :D :D :D, że czasami to aż dziwne co to człowieka może uradować.

Podglądając Waszą budowę muszę stwierdzić, że też milowymi krokami dążycie do celu. Podziwiam Was laików budowlanych za bardzo dobre przygotowanie do tematu. My naturalnie też się staramy, ale bez mojego teścia na pewno nie poszło by tak dobrze.

Co do Olci to cieszy się na pewno,a ostatnio zapytała "tato, kiedy przeprowadzamy się na budowę?" Strasznie nas to rozbawiło.

Z innej beczki, może też tak masz, że odkąd zaczęła się budowa, w mojej torebce pojawiło sie mnóstwo ciekawych drobiazgów :o .Ostatnio gdy jechałam z mamą samochodem zadzwonił mi telefon i poprosiłam ją aby mi go wyjęła. Jakież było jej zdziwienie jak po pierwszej próbie natrafiła na elektromagnes do furtki, a następnie na suwmiarkę. No cóż jak się buduje dom to temat ten wkrada się wszędzie nawet do torebki :wink:

Pozdrawiam!

Canna właśnie zostałaś przechrzczona przez moją córcię i teraz nazywasz się Dzwoneczek.

dziękuję http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_lol.gif

cóż, znaczeń mojego nicka jest kilka a jedno z nich oznacza to:

http://www.canna.pl/foto/galeria/stripedbeauty.jpg

http://www.canna.pl/foto/galeria/picasso-1.jpg

A odnośnie prac działkowych to też właśnie kombinuję co tu zrobić, a raczej posadzić żeby potem za dużo nie grzebać na działce. Niby lubię takie sprawy, ale bez przesadyzmu. Wiem na pewno,że rozkłada się specjalną folię pod iglaki, przysypuje korą i nie wyrasta wokół nich zielsko. Jak macie jakieś inne cenne pomysły to dajcie znać.

właśnie zbieram pomysły, coby w momencie przeprowadzki nie mieć ugoru na działce http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_biggrin.gif

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Olu drzwi były cholernie drogie, bo jak widać zdecydowaliśmy się na szerszą wersję , (i tak małżonek wynegocjował u sprzedawcy cenę o 500 zł. niższą, że jak braliśmy od właścicielki fakturę to aż zapytała czemu nam tak tanio sprzedano te drzwi).

Firma Dziadek, drzewo meranti, kolor stara sosna - pasują do naszych okien w kolorze złoty dąb.

Witam, witam.

Postępy na budowie takie, że aż się miło patrzy i czyta :lol:

Od razu da się też zauważyć kolejny etap na budowie, najpierw rozmawiałyśmy o naszych dylematach związanych z materiałami na budowę domu (które tańsze, lepsze itd. itp.), a teraz "wchodzimy do środka" :lol:

I prawidłowo, taka jest przecież tego kolej, prawda? Już nie mogę się doczekać jak będziemy pisać o umeblowaniu :p :D :p :D

Pozdrawiam gorąco

Już nie mogę się doczekać jak będziemy pisać o umeblowaniu :p :D :p :D

Ja również witam! Cieszę się, że i u ciebie zakończył się przestój. :D

No właśnie pewnie za jakiś czas pogadamy sobie o mebelkach. Z tym, że u nas ciągła niepewność kiedy to będzie, bo papierkologia gazowa wciąż trwa. Ale to nic, i tak już chyba bliżej jak dalej :roll: