Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Witam.. potrzebuję pilnej pomocy i podpowiedzi o kosztach..

mkzibi

Recommended Posts

Mam możliwość zakupu połowy bliźniaka w Trójmieście. Cena 490 tyś. Stan surowy zamknięty. Poniżej zamieszczam link do galerii zdjęć jak to wygląda:

http://tuzadzwon.w.interia.pl/sklep/dom.htm

A teraz opis.

Dom ok 250m2, działak ok. 850 m2, stan surowy zamknięty.

1. Z zewnątrz widać na zdjęciach. Nie drzwi wejściowych. jest tylko brama Horman do garażu. Sprzedający mam materiały czyli styropian na ocieplenie i go oddaje wraz ze sprzedażą domu.

2. Na poziomie zerowym są tynki i instalacja.

3. Na parterze brak tynków. Jest instalacja elektryczna. Brak posadzki.

4. Na piętrze i poddaszu brak tynków.Brak instalacji. brak posadzek.

5. Dach jak widać praktycznie skończony.

6. Do tego nie wykończone obejście.

Do domu doprowadzony jest prąd, gaz, woda i kanaliza do studzienki na działce (trzeba pociągnąć ze studzienki do domu).

Podpowiedcie czy warto to kupić za 490 tyś. Samą działkę wyceniam na 150 tyś.a więc za dom 340tyś + ok 26 tyś. prowizji i opłat. Ile w to jeszcze włożę na wykończenie? Sądziłem że 100 tyś powinno wystarczyć. Jak myślicie.

Ja bym nie kupil tego,ale raczej w kwestii gustu. Cene musisz troszke zbic,ale liczac to z dzialka ktora na pewno tez sporo kosztuje ...

Liczac dzialke 850m2 za np. 200.000 to dom wychodzi Ci (bez zmiany ceny) 290.000 za stan surowy zamkniety. Nie jest to najtaniej.

Mysle ze jak zbijesz np. 440.000 - 450.000 to juz powinno byc do przyjecia. Sprawdz po ile sa dzialki i powinno Ci sie oswiecic troszke :lol:

Wazna tez jest lokalizacja tego budynku no i dobrze wiedziec kto jest sasiadem-ale bez wyolbrzymiania

Pzdr.

Ja bym nie kupil tego,ale raczej w kwestii gustu. Cene musisz troszke zbic,ale liczac to z dzialka ktora na pewno tez sporo kosztuje ...

Liczac dzialke 850m2 za np. 200.000 to dom wychodzi Ci (bez zmiany ceny) 290.000 za stan surowy zamkniety. Nie jest to najtaniej.

Mysle ze jak zbijesz np. 440.000 - 450.000 to juz powinno byc do przyjecia. Sprawdz po ile sa dzialki i powinno Ci sie oswiecic troszke :lol:

Wazna tez jest lokalizacja tego budynku no i dobrze wiedziec kto jest sasiadem-ale bez wyolbrzymiania

Pzdr.

Ok. Sprawdziłem ceny działek. Rzczywiście w tej okolicy można coś chwycić juz za 170 zł za m2 . Więc jeśli ta działka ma 841 to wychodzi za dom ok. 350 tyś.

Może to i drogo ale ceny galopują więc nie wiem czy za kilka miesięcy nie dam jeszcze więcej za stan surowy. Co o tym myślicie?

Dorzuciłem jeszcze jeden dom który znalazłem w tej okolicy do linku. Można sobie obejrzeć

Powierzchnia działki 541 a więc ok. 100 tyś za działkę i wychodzi ok. 385 tyś. Bo całość ma kosztować 485 tyś.

Pół miliona za taki bliżniak ? ee daj spokój w takim stanie za tą kasę wybudujesz sobie dom wolnostojący, ja bym nie kupiła.

Ale tam są 4 poziomy i podpiwniczenie. Czy za te 300 - 350 tyś zrobię taki dom. Wydaje mi się że parterowy tak ale z piętrami.

Sam nie wiem.

Witam

Nie obraź sie ale nie dał bym za tego bliźniaka złamanego grosza .A co mówić Pół miliona !!!!!??? Zeby to wykonczyć potrzebujesz jeszcze jakieś 200 tyś . (lekko licząc) . To razem będzie 700 tyś !!!! Za taką sumę wybudujesz piękny nowoczesny dom pod miastem z zagospodarowanym ogrodem i nie tkniesz przy tym palcem bo wszystko zrobia ekipy -nie bierz tego . Och gdybym ja miał takie pieniądze ...............

pozdrawiam [/img]

Witam

Nie obraź sie ale nie dał bym za tego bliźniaka złamanego grosza .A co mówić Pół miliona !!!!!??? Zeby to wykonczyć potrzebujesz jeszcze jakieś 200 tyś . (lekko licząc) . To razem będzie 700 tyś !!!! Za taką sumę wybudujesz piękny nowoczesny dom pod miastem z zagospodarowanym ogrodem i nie tkniesz przy tym palcem bo wszystko zrobia ekipy -nie bierz tego . Och gdybym ja miał takie pieniądze ...............

pozdrawiam [/img]

Kurcze chyba jednak coś wtym jest wszyscy jesteście jednomyślni. Tylko co z tym materiałem. Moze nie zbuduję czegoś takiego za tyle.

Dorzuciłem jeszcze jeden dom który znalazłem w tej okolicy do linku. Można sobie obejrzeć

Powierzchnia działki 541 a więc ok. 100 tyś za działkę i wychodzi ok. 385 tyś. Bo całość ma kosztować 485 tyś.

Witam

pozdrawiam [/img]

Kurcze chyba jednak coś wtym jest wszyscy jesteście jednomyślni. Tylko co z tym materiałem. Moze nie zbuduję czegoś takiego za tyle.

A ja bym sobie nie odpuszczał tylko raz jeszcze dokładnie wszystko przemyślał.

Z tą jednomyślnością jest tak ładnie bo to jest formum budujących a nie kupujących bliźniaki i stany surowe :wink: Ceny w Trójmieście są chyba porównywalne do Wawy. Jezeli ta działka jest atrakcyjnie zlokalizowana to powatpiewam w kupno działki + budowę nowoczesnego domu + ogród za 700. A w "nie tykanie" palcem wogóle bym nie wierzył. Jak chcesz mieć dobrze zbudowane to musisz pilnować ekip, szukać najtańszych materiałów itp. Nie tykanie palcem rodzi czesto konsekwencje o jakich można przeczytać na forum (np. ekipa zapomina o wieńcu jaki był w projekcie).Budowa wymaga dużego zaangażowania i poświęcania własnego czasu.

Działki w atrakcynych miejscach wawy to teraz 200-300/m2. Przy działce 1000m2 wydajesz więc powiedzmy 300tysięcy + uzbrojenie (ja wydałem już około 20 000 na róznego typu mapko-papierki-uzgodnienia-pozwolenia-przyłączenia-przestawianie drenazy itd.) i na dom + ten piękny ogród zostaje około 400. Polemizowałbym czy za około 400 przy obecnych cenach można wybudowac pięknie, nowoczesnie, z ogrodem, ogrodzeniem i wyposażeniem.

Myślę, że musisz także wyważyć czy opinie proponujących Ci budowę, to opinie tych którzy budują teraz czy tych którzy zaczeli w latach 2005-2006 i szli z projektem do składów budowlanych aby wycenili im materiały i czekali na proponowane upusty. Takie osoby teraz wykańczają a Ty musisz kupić materiały ciezkie + ocieplenia + szukanie ekip które są na zielonych wyspach itp.

Ja zaczynam budowę za 3 tygodnie i zabrnąłem już tak daleko, że idę siłą rozpędu. Ale mięlismy już z zoną kilka dni ostrego załamania. Na dzień dzisiejszy budowanie samemu jest trudno szacowalne (sąsiad zaczął 1,5mc temu i kupował cement po 350, ja ostatnio widziałem w składach po 450-530 a dzisiaj na formum czytam o 600/tone :o ). Co prawda "znawco-eksperci" twierdzą, że zaraz się uspokoi :wink:

Mam kilku znajomych z pracy, którzy kupili bliźniaki i gotowe stany surowe. Jak słyszą moje rozmowy telefoniczne z fachowcami, składami, szaleństwa materiałowe, to twierdza, ze by się ze mną nie zamienili. O wiele bardziej wolę ich dylematy nt. wyższości parkietu przemysłowego nad klepką :wink: od ruletki nt. ceny cementu i bloczków za trzy tygodnie.

Nie jestem z tych specjalnie nerwowych ale zasypiam z projektem, śnią mi się pustaki MAX, cały czas wydzwaniam do fachowców (oni najczesciej nie odbierają telefunu) i schudłem 4 kg :wink:

Mam nadzieję, że będzie to zrekompensowane jak zimowe wieczory będe spędzał przed kominkiem. Broń Boże nie chce Cię zniechęcać ale uważaj przed "hurra optymizmem", ze budowania jest takie fajne, szybkie i tanie.

To także weź pod uwagę.

Witam

"Mario 1976" bez urazy ja już wykańczam a ty jeszcze nie zacząłeś ..........kto wiecej wie o budowaniu ??? Kupić g.... byle prędzej bo ceny rosną to zaden interes . Kupno domu w stanie surowym to też niezłe ryzyko a od załatwiania materiałów założyciel watku i tak nie ucieknie .Wszak przed nim po zakupie domu będzie wykonczeniowka . Dom w stanie surowym buduje jedna dwie ekipy ,wykańcza dziesiątki ekip. Oczywiście nie neguje kupowania domu w stanie surowym .Ale to ma być cos konkretnego .

Witam

"Mario 1976" bez urazy ja już wykańczam a ty jeszcze nie zacząłeś ..........kto wiecej wie o budowaniu ??? Kupić g.... byle prędzej bo ceny rosną to zaden interes . Kupno domu w stanie surowym to też niezłe ryzyko a od załatwiania materiałów założyciel watku i tak nie ucieknie .Wszak przed nim po zakupie domu będzie wykonczeniowka . Dom w stanie surowym buduje jedna dwie ekipy ,wykańcza dziesiątki ekip. Oczywiście nie neguje kupowania domu w stanie surowym .Ale to ma być cos konkretnego .

No nie uraziłes mnie :wink:

Zgadza się, że nie zacząłem jeszcze a Ty już wykańczasz (więc o budowaniu wiesz więcej) ale też znam osobiście takich co już wykańczają. Twierdzą, że zakup materiałów na stan surowy wtedy jak oni zaczynali 2005/2006 a to co się dzieje teraz to niebo a ziemia.

Materiały na ściany są ale niebotycznie drogie, na betonową dachówkę bedę czekał około 3mc etc etc. Z opowiesci znajomych wiem, że w 2005 takich cyrków nie było.

Własnie z tego powodu uważam, że o kupnie pustaka MAX i dachówki betonowej w dzisiejszych realiach wiem więcej...ale bez urazy :wink: .

Chciałem przedstawić koledze tylko inny ogląd sytuacji. Żeby nie było tylko czarnego (kupno bliźniaka, domu w stanie surowym) i białego (budowanie samemu metodą "gospodarczą").

A wybacz ale w budowanie domu i kupna działki za 700 w dobrej okolicy dużego miasta, (dodam, że dużego domu bo ten bliźniak ma 250m2), wykończenie i zagospodarowanie terenu przy cenie samej działki 300 tysięcy, nie uwierzę.

Witam

To że z materiałami na ściany dzieją sie cuda to prawda . Ale dom to najczęściej największa inwestycja życia wiec śpieszyć sie nie ma gdzie bo można tylko stracić.

pozdrawiam

Fajnie że rozpoczęła sie dyskusja. To mi daje pełniejszy obraz sytuacji. Wychodzi na to że muszę wziąć kogoś aby mi zrobił kosztorys dodat do tego koszt zakupu i zobaczyć ile to będzie, porównać z tym co jest na rynku i będę wtedywiedział.

Jesli tak to podpowiedzcie może u kogo i za ile można zrobić wycenę wykończenia takiego domku?

To i ja się wypowiem :-)

W/g mnie jest tak (pomijam cenę bo nie wiem jak to jest w okolicach 3miasta):

1. Bliźniak lub szeregowiec to dla mnie zaprzeczenie ideii domu. Dom buduję/kupuję po to, żeby mieć jakąś prywatność.

2. Działka za mała (jak dla mie)

3. Jak trafisz na sąsiada "przyjemniaczka" to problemy gotowe, a im więcej masz z nim wspólengo tym gorzej dla Ciebie.

Obecenie jest mnóstwo naciągaczy, którzy chcą wykorzystać sytuację zwyżki cen materiałów budowlanych. Mało tego - udaje im się. :-?

Jak powiedział pewien znajomy agent nieruchomości - "teraz ludzie wszystko kupią..."

Podpowiedcie czy warto to kupić za 490 tyś. Samą działkę wyceniam na 150 tyś.a więc za dom 340tyś + ok 26 tyś. prowizji i opłat. Ile w to jeszcze włożę na wykończenie? Sądziłem że 100 tyś powinno wystarczyć. Jak myślicie.

Czy warto to nie wiem. Nie jestem z Trojmiasta, nie wiem jak wyglada poziom cen dzialek na Waszym terenie, ile trwa cala papierologia budowlana, jaka jest dostepnosc materialow i nie wiem (Ty tez nie wiesz) jaki bedzie ich ruch cenowy w czasie, ktory jest potrzebny do wystawienia takiego blizniaka lub domu wolnostojacego.

Jednak napisze Ci jak bylo z nami. W styczniu tego roku kupilismy bardzo blisko Warszawy dom w stanie surowym z dzialka 1.000 m2, ze wszystkimi przylaczami, ogrodzony, dzialka niezagospodarowana. Cena niestety byla dosc wysoka, ale ... ale gdy zrobilismy estymacje zmian cena dzialek w czasie, nastepnie koszty czasu potrzebnego na wybor projektu, uzyskanie niezbednych zezwolen i przylaczy, nastepnie zmieniajace sie koszty materialow, oraz koszty pracy i dolozylismy do tego to, ze i tak nie bedziemy generowac oszczednosci z tytulu budowy systemem gospodarczym, to wyszlo nam, ze jednak zdecydowanie bardziej oplaci sie kupic dom, ktory bedziemy tylko wykanczac.

Do chwili obecnej "zarobilismy na tej nieruchomosci ok. 1/4 ceny, ktora za nia zaplacilismy.

Dom przed zakupem zostal dokladnie sprawdzony, a wiec na szczescie nie ma przykrych niespodzianek 8)

• 2 weeks później...

Czy warto to nie wiem. Nie jestem z Trojmiasta, nie wiem jak wyglada poziom cen dzialek na Waszym terenie, ile trwa cala papierologia budowlana, jaka jest dostepnosc materialow i nie wiem (Ty tez nie wiesz) jaki bedzie ich ruch cenowy w czasie, ktory jest potrzebny do wystawienia takiego blizniaka lub domu wolnostojacego.

Jednak napisze Ci jak bylo z nami. W styczniu tego roku kupilismy bardzo blisko Warszawy dom w stanie surowym z dzialka 1.000 m2, ze wszystkimi przylaczami, ogrodzony, dzialka niezagospodarowana. Cena niestety byla dosc wysoka, ale ... ale gdy zrobilismy estymacje zmian cena dzialek w czasie, nastepnie koszty czasu potrzebnego na wybor projektu, uzyskanie niezbednych zezwolen i przylaczy, nastepnie zmieniajace sie koszty materialow, oraz koszty pracy i dolozylismy do tego to, ze i tak nie bedziemy generowac oszczednosci z tytulu budowy systemem gospodarczym, to wyszlo nam, ze jednak zdecydowanie bardziej oplaci sie kupic dom, ktory bedziemy tylko wykanczac.

Do chwili obecnej "zarobilismy na tej nieruchomosci ok. 1/4 ceny, ktora za nia zaplacilismy.

Dom przed zakupem zostal dokladnie sprawdzony, a wiec na szczescie nie ma przykrych niespodzianek 8)

Witam! Dzięki za rady i uwagi. Mocno się zastanawiałem i analizowałem stan rzeczy. Wychodzi jednak na to że biorę tą nieruchomość. Cena 490 tyś. zł. Kosztorys wykończenia pod klucz (zrobiony przez uprawnioną osobę) wyszedł mi ok 200 tyś. choć to jest mocno przesadzone. Wielu rzeczy ja poprostu nie będę robił. Poza tym zamierzam wykończyć tylko część domu a resztę później. Na razie będe chciał oddac go poprostu do użytku.

Moje analizy cenowe oparłem na sprawdzeniu cen w mojej okolicy. Jest to jedna z najdroższych dzielnic. Aktualnie nic poniżej 500 tyś tu nie kupię. Deweloperzy budują bliżniaki na działkach 300m2 i powierzchni 180m2 (ze skosami) i sprzedają to po cenach od 570tyś do 650tyś. Ja ze swoimi 250m2 powinienem zamknąć się w cenie 650 tyś i przy działce 840m2. Co do tego że jest to bliźniak to muszę zauważyć, że jest on zrobiony w dobrym stylu. Ma podwójną ścianę przylegająca do sąsiada (więc głośno raczej nie będzie). A tak poza tym jak widzę domy wolnostojące w tej okolicy na działkach 400 do 500 m2 za milion to czym to się różni od tego bliźniaka? Jak sąsiad będzie dokuczliwy to odległość od niego i tak jest nie duża.

Co do wykończenia to sprzedający zostawia mi materiał na ocieplenie. To dodatkowy plus. Działka jest w badzo ładnej okolicy na małym wzgórzu. Nie ma mowy o wilgoci. Dach dobrze zrobiony, byłem w kilka deszczowych dni i żadnych zacieków, garaż i parter praktycznie zrobiony z tynkami, doprowadzona woda, gaz już przy ścianie domu a kanaliza 3 metry od domu w studzience na działce.

Będę to brał.

Pewnie kilkanaście km. za Gdańskiem dostałbym za te pieniądze dom wykończony kilkuletni ale w takim wypadku zawsze jest coś nie tak i wtedy i tak się wkłada kasę. Tu przynajmniej będę robił tak jak chcę.

Aha podpowiedzcie mi jeszcze na co zwrócić uwagę przy umowie przedwstępnej?

• 1 month później...