Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

umieszczenie domu i ogrodów na działce

Recommended Posts

Witam potrzebuje porady od osób które już mieszkają w domkach pewien czas i od strony praktycznej (na własnej skórze przekonali się o najlepszym rozmieszczeniu domku i ogrodu na działce

http://images20.fotosik.pl/385/fabc6b8f905b2aaem.jpg

najprawdopodobniej będę mógł otrzymac warunki zabudowy na te 2 sposoby rozmieszczenia domku (A i B)

dookoła domku miejsce będzie przeznaczone na

- duzy trawnik z miejscami na plac zabaw dla dzieci oraz basen

- duze oczko wodne oraz wysepka z altanką

- kawalek ogrodu przeznaczony na owoce takie jak jerzyna, borówka am.

- kilka skalniakow oraz krzewy iglaste płożące

- maly zagajnik oddzielajocy od kolejnej dzialki (od północy)

i niestety nie mam koncepcji czy lepiej bedzie aby dom stał idealnie na srodku, (lub cofnięty do granicy wschodniej - wowczas czesc dzienną (kuchnia, jadalnia, salon będzie od południa - razem z tarasem) oraz ogród z miejscem do zabaw dla dzieci, a reszta ogrodu od strony północnej domku - za garażem (wys. domku w kale. ok. 8.50 m.) - więc cień będzie średni. (A)

Czy postawic go z przodu dzialki ale wówczas wszystkie pomieszczenia dzienne, duże powierzchnie okien, taras będą od strony północnej - i co za tym idzie wszystkie elementy ogrodu również. (B)

A może z praktymi wiecie że powinienem się zastanowic nad opcją © - i macie ciekawe pomysły z tym związane.

Proszę o sugestie

Powierzchnia działki : 3000m. do wyk. okoł 36x80 m

[/img]

Wariant B jest moim zdaniem całkowicie do odrzucenia. Po co komu salon i tarasy od północy? Będą zimne i nieprzyjemne. Ja dążyłabym do przesunięcia się jak najbliżej (w granicach rozsądku i przepisów) granicy wschodniej i północnej, zostawiając sobie tym samym miejsce na tarasy, placyk zabaw od południa i zachodu, czyli od kierunków świata z których jest najlepsze nasłonecznienie. Twoja działka jest duża, więc tak czy inaczej zostanie ci sporo miejsca, ale nie warto robić dużych przeszkleń od północy. Placyk dla dzieci powinien być usytułowany możliwie za domem, a nie od ulicy i tak by można było obserwować bawiące się dzieci z kuchni czy salonu. Basen w miejscu jak najbardziej nasłonecznionym, blisko domu (tańsze instalacje) i z dala od dużych drzew zrzucających liście. Drzewka i krzewy owocowe też w słońcu, bo dojrzewając w cieniu będą kwaśne. Tworząc zagajnik od północy pamiętaj, że twoja północ to czyjeś południe, więc bądź dobry dla sąsiadów i nie sadź tam wysokich drzew.

Dla mnie lepszy wariant B.

Mam wtedy do dyspozycji na część rekreacyjną, bardziej dyskretną - prawie cały teren działki.

Czytałem kiedyś artykuł jednego inżyniera krajobrazu, który bardzo długo poszukiwał właściwego ustawienia działki i domu,

wybrał właśnie tak - dom na skraju działki, część rekreacyjna od strony północnej.

Przy upałach - dom i otoczenie od południa zapewnia cień.

Wyobraź sobie miłe popołudnie na tarasie rozgrzanym jak patelnia.

Dobrze się zastanów, jak to będzie działało w lecie.

Co do zimy - i tak tarasu raczej nie używasz?

Z przedstawionych usytuowań wybrałabym zdecydowanie wariant A, lecz zastanowiłabym się nad innym rozwiązaniem.

Przedstawiasz ten dom w dwóch wersjach- załóżmy, że A jest w wersji podstawowej, a B w lustrzanym odbiciu. To lustrzane odbicie obróciłabym o 180 stopni zgodnie z ruchem wskazówek zegara, tak aby wejście i wjazd do garażu znalazły się od północy, garaż od zachodu, część dzienna z tarasem od południa i wschodu. Tak obrócony budynek usytuowałabym w północno-zachodniej części działki, lecz w rozsądnych odległościach od granic działki, pozostawiając pewną przestrzeń i sobie, i sąsiadowi.

To rozwiązanie wydaje mi się korzystniejsze od poprzednich.

widzę że zdania są totalnie podzielone.

Ja osobiście skłaniam się ku wersji A z ewentualnym przesunięciem na wschód. a jeśli chodzi o taras - no właśnie to może być duży problem z tym rozgrzanym poprzez słońce do czerwoności tarasem - ale chyba

a) można zrobić ładną i praktyczną markizę na taras

b) z praktyki wiem że do domu wracamy około 17 godz. więc siedzenie na tarasie bedzie raczej w godzinach wieczornych - kolacja - lub porannych - śniadanie.

co do placu zabaw dla dzieci - tak - zgadzam się aby go oddalić jak najbardziej od drogi i wejścia na działkę (ale oczywiście tak aby np. z kuchni był widoczny.

W każdym bądź razie dzięki i może jeszzce ktoś ma coś ciekawego do dodania w tym temacie?

chętnie bym porozmawiał z projektantem ogrodów aby przed etapem budowy rozplanować co gdzie się bedzie mieścić.

Czy macie kogos do polecania (niezbyt drogiego) a dobrego?

Wg mnie wariant B, ale dom w lustrzanym odbiciu.

Uciekaj z tarasem i częścią dzienną przed słońcem!

Chyba, że lubisz rozgrzany do czerwoności taras, piwko w pełnym słońcu lub popołudniu siedzieć za garażem.

OK ciesiel, przeoczyłem ten taras od zachodu 8)

Ja mam taras na cały bok domu od zachodu i myślę już o zasadzeniu lipy

we właściwym miejscu, aby dała w lecie cień.

Tam się w w czasie upałów nie da siedzieć po południu.

Póki co być może zdecyduję się na pergolę obrośniętą np. winoroślą.

Preferencje co do słońca na tarasie są bardzo różne. Są tacy co lubią słonće, inni uciekają. Może spróbuj jak my trochę posiedzieć na swojej działce. My mamy garaż blaszak i on imituje trochę cień domu (oczywiście proporcjonalnie mniejszy). Sprawdzaliśmy też jaki cień dają inne domy w pobliżu, albo nawet wysoka tyczka. stwierdziliśmy, że za domem nigdy nie zobaczymy słońca i zdecydowaliśmy się na taras od zachodu - przed domem, jednak taras zadaszymy. Za domem będzie także dość miejsca na niewielki kącik rekreacyjny na największe upaly w pobliżu studni - już teraz mąż w studni chłodzi piwko! :wink: Jak na razie wszyscy sąsiedzi posadawiają dom z tarasem z tyłu od pólnocnego wschodu. Stoi już jeden dom i cień na tarasie jest prawie pełny, zwłaszcza jak powstanie dom sąsiedni. Domy pasywne zawsze przewidują pomieszczenia dzienne od południa i zachodu.