Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam szanownych forumowiczów,

chcialbym uzyskac odpowiedz/rade w nastepujacej kwestii:

rodzice posiadaja dzialke budowlano-rolna ok 39 arow, z czego 2/3 (dzialka rolna) chcieliby przekazac mi jako darowiznę, dzialka ma szerokosc 12 m.

Sasiad ma identyczna dzialke (rolna), ktora takze chcielibysmy podzielic w tym samym stosunku i odkupic od niego, aby polaczyc je ze soba i rozpoczac budowe domu. Niestety pan geodeta przeoczyl fakt ze dzialka rolna po podzieleniu bedzie miala ponizej 30 arow....i nie mozna jednak jej podzielic :(

Chcialbym miec stosunkowo dluzsza dzialke (planowany ogrod), natomiast nie stac mnie na zakup calej dzialki (sasiad nie za bardzo chce sprzedac calej dzialki, a jesli juz to za duzo wieksze pieniadze...). W przypadku dzialki 9-arowej (39a - 30a), rowniez chce znaaaacznie zawyzyc cene m kw.

Czy istnieje inne rozwiazanie oprocz:

- zakupu calej dzialki od sasiada,

- zakupu jedynie 9 arow.

Dodam, ze miasto nie posaida aktualnie PZP, aczkowlwiek przez obie dzialki przebiegaja wodociagi, prad i dzialki maja dostep z obu stron do drogi. Z obu stron planowanego domu istnieja domki jednorodzinne (nowe i stare). Jesli nie podalem jakiejs istotnej informacji, to postaram sie podeslac jak najszybciej.

Prosze o rade i z gory dziekuje

Krzysiek

https://forum.murator.pl/topic/79593-podzia%C5%82-dzia%C5%82ki-rolnej/

Jak nie można, jak można.

W przypadku gdy celem podziału jest powiększenie nieruchomości sąsiedniej, to jak najbardziej można wydzielać działki o powierzchni mniejszej niż 30 arów. A u Ciebie chyba akurat jest taka sytuacja.

https://forum.murator.pl/topic/79593-podzia%C5%82-dzia%C5%82ki-rolnej/#findComment-1796939

• 1 month później...

Podciągam temat

Witam!

Ja również mam pytanie dot. podziału działki - wygląda to tak:

Dostałam działkę rolną o pow. 4600 metrów, czekam na pozwolenie na budowę (dostanę na pewno :D ). Za kilka miesięcy chciałabym wydzielić z tej powierzchni jeszcze 2 działki po 1200 m.

Pytania:

1. czy będzie to możliwe

2. co z tym, że dodatkowo wydzielone działki nie miałyby dostępu do drogi gminnej (podobno mogę drogę udostępnić - oddać ze swojej działki)

pozdrawiam.

https://forum.murator.pl/topic/79593-podzia%C5%82-dzia%C5%82ki-rolnej/#findComment-1886903