Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wykonawca zaproponował mi pozostawienie płytek klinkierowych na cokole bez fug.

To znaczy odstępy są (1cm), chodzi o niewypełnianie ich masą fugową aby uzyskać efekt mury - czyli głębsze rowki.

Czy ktoś z was ma tak położony cokół?

Wykonawca twierdzi że odpadało nie będzie ponieważ położony pod spodem klej jest bardzo dobrej jakości.

Zastanawiam się bo pomysł wydaje mi się osobliwy - nigdzie nie widziałam tak położonego klinkieru.

https://forum.murator.pl/topic/79618-p%C5%82ytki-klinkierowe-na-cokole-z-niewype%C5%82nion%C4%85-fug%C4%85/

Ja również. Efekt muru można uzyskać stosując specjalną zaprawę. Ta, której ja używałem, to była chyba Optiroc, ale nie pamiętam nazwy. W każdym razie kupiłem ją w kastoramie. Nakłada się tylko trochę zwilżoną, przypomina to mokry piasek w piaskownicy, do nakładania służą specjalne podłużne packi, o szerokości 1 cm, lub węższe (można sobie dopasować do rozmiaru szczeliny).

To, co Ci ktoś zaproponował, to jakaś bzdura, moim skromnym zdaniem. Przecież pomiędzy szczelinami będzie widać klej ze śladami po pacy zębatej, lub goły mur. Pomijając zabezpieczenie przed czynnikami atmosferycznymi, wrażenia estetyczne conajmniej kontrowersyjne.

witam ponownie,

Barabossa - wykonawca buduje mi dom od początku do końca i jest bardzo solidny więc nie mam do niego podejrzeń tego typu :-)

czajnik - pomiędzy płytkami jest szara powierzchnia (nie ma rowków od pacy) po płytki są kładzione na styropian pokryty siatką i klejem (klej jest szary).

ja widziałam takie rozwiązanie (elewacja na całym budynku + murki, ogrodzenia) wygląda bardzo ładnie, aczy się sprawdza? chyba tak budynekstoi już 10 lat i wygląda ślicznie..

michall.m dzięki wielkie za ten post!!!

No właśnie, w tej chwili klinkier wygląda super (bez tych fug). Jak to zobaczyłam, to pierwsze co pomyślałam to "szkoda że będą to teraz paskudzić fugami".

A potem wykonawca podał mi ten pomysł :-)