GRom 15.07.2003 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2003 Ja też buduję bliźniaka Sprawa wielkości działki. Jakbym stawiał wolnostojący to zostałoby mi po 4m dookoła domu.Nie za wiele.Usąsiada mogę zobaczyć jak taki dom wygląda.BYłem i w dobrej i złej sytuacji.Dobrej to ta, że buduję z bratem i miałem wolną rękę co do zmian i róznych wyborów, miało być tak samo jak u mnie, poza drobnymi wyjątkami. Połówki trochę się różnią od siebie, ale nie muszą być przecież jednakowe.Zła to taka, że wszystko, zasadniczo musiałem sam załatwiać, ale co mi tam, nie raz się buduję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 29.10.2003 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Też chcę budować bliźniaka, zgodnie z radą usiadłam i przemyślałam, ale jeszcze mi nie przeszło w związku z tym miałabym kilka pytań, a mianowicie jak to jest z przyłączami czyli czy np. prąd, wode każdy sobie podłącza sam czy też jest doprowadzona do domu i "bliźniakowicze" płacą po połowie? Oraz jeśli jest w planach zagospodarowania przestrzennego przewidziana zabudowa jednorodzinna to czy można postawić bliźniaka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 29.10.2003 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Prądowe przyłącze robimy wspólnie (kabel podziamny+ skrzynka ZK3), studnie mamy wybitą wspólną na granicy działek, do celów budowlanych a później zostanie do podlewania ogródka.Wodę miejską mamy podłączoną osobno, nie rozważaliśmy nawet wspólnego przyłącza. Wspólne natomiast mamy szambo, też na granicy działek, do czasu aż kanalizacje się nie doczołga Co do gazu to mamy odmienne podejście co do ogrzewania, brat sobie planuje piec miałowy, więc z tego co wiem nie ma zamiaru występować o przyłącze, ja natomiast mam już gaz podciągnięty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 29.10.2003 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Dzięki Grom za odpowiedź. Powiedz czy myślisz, że jest trochę taniej budować razem? Co np. zmniejsza koszty? Ja chcę się budować z teściową. Nie tylko dlatego, że trochę taniej, ale też ktoś w przyszłości musi się nią zająć. Dlatego rozwarzamy wspólną kotłownię przy jednoczesnej budowie dwóch kominów jakbyśmy w przyszłości chcieli się rozłączyć. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GRom 29.10.2003 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Na pewno jest taniej, większa ilość materiałów do budowy to i upusty większe na wszystko można dostać Zaczynając od bloczków betonowych na glazurze kończąc. Co do wspólnej kotłowni to raczej bym nie wszedł w coś takiego. Nie wiem jak tam układy między wami, ale choćby i były najlepsze, to wszystko się może zmienić, czego Ci oczywiście nie życzę. Teraz za kotłownię może robić równie dobrze łazienka a komina może wcałe nie być, kupujesz sobie piecyk wiszący z zamkniętą komorą spalania, rurę wywalasz przez ścianę i już , trochę jeszcze są takie piece drogie, ale ...............sam mam zamiar sobie taki sprawić, choć kotłownie (a raczej pralnię) mam i to z kominem i strażakiem na czapce Tak sobie myślę, jesli masz naprawdę wspaniałą teściową i zakładasz , że się to nie zmieni , możesz postawić coś a'la bliźniak. Po prostu wydzielasz takie mieszkanko z osobnym wejściem , kuchnią i łazienką. Wtedy miniesze koszty przyłączy itd , ale ??????? decyzja należ do Ciebie Miłego budowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 22:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Też chcę budować bliźniaka, zgodnie z radą usiadłam i przemyślałam, ale jeszcze mi nie przeszło w związku z tym miałabym kilka pytań, a mianowicie jak to jest z przyłączami czyli czy np. prąd, wode każdy sobie podłącza sam czy też jest doprowadzona do domu i "bliźniakowicze" płacą po połowie? Oraz jeśli jest w planach zagospodarowania przestrzennego przewidziana zabudowa jednorodzinna to czy można postawić bliźniaka? Przyłącza można zrobić razem, ale umowy na dostawy mediów podpisuje się osobno. Opomiarowanie mediów również jest osobne. U mnie gaz i prąd mamy osobno dociągane, ale wodociąg mamy wykonany wspólnie, tzn. gruba rura wchodzi do pom. gospodarczego mojego sąsiada, tam są liczniki i od niego idzie do mnie. Uniknęliśmy w ten sposób konieczności wykonywania studni z wodomiarami w nich (drobne 1500 zł/szt.) Generalnie, niezależnie od aktualnych układów (brat, przyjaciel czy teściowa) proponuję wszystkie media opomiarować osobno. Nie zdecydowałbym się również na wspólne szambo. Po co mi później awantury, że ja się kąpię dwa razy częściej niż sąsiad . Co do planu zagospodarowania przestrzennego, to bliźniak jest fachowo traktowany jako zabudowa jednorodzinna - bliźniacza (tak mam w dokumentach), więc mieści się w planach . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 29.10.2003 22:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2003 Dzięki Grom za odpowiedź. Powiedz czy myślisz, że jest trochę taniej budować razem? Co np. zmniejsza koszty? Ja chcę się budować z teściową. Nie tylko dlatego, że trochę taniej, ale też ktoś w przyszłości musi się nią zająć. Dlatego rozwarzamy wspólną kotłownię przy jednoczesnej budowie dwóch kominów jakbyśmy w przyszłości chcieli się rozłączyć. Co o tym sądzisz? W moim przypadku budowanie bliźniaka nie wyszło mnie taniej, a wręcz przeciwnie . Budowanie bliźniaka nie wpłynęło na wysokość rabatów w hurtowniach, bo faktury na materiały były brane osobno (konieczność zbierania faktur do rozliczeń z Urzędem Skarbowym ). Niektóre pomysły sąsiada mnie równiez obligowały do wydania pieniędzy na coś, co niekoniecznie chciałem wykonać (np. docieplanie bloczka BK 36.5 cm - 10 cm styropianu!). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olasa 31.10.2003 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Wolę jednak bliźniaka niż wspólny dom. Jak słusznie zauważyliście dziś jest dobrze w relacjach z teściową a jutro niewiadomo.... Fakt już były pierwsze dyskusje co do miejsca gdzie ten przyszły dom powstanie, jednak mam nadzieję, że konstruktywna dyskusja pozwoli nam w końcu osiągnąć porozumienie. Mam na oku właśnie działkę, którą oglądaliśmy tydzień temu i obie strony były zadowolone. Obawiam się tylko o przyszłe relacje z gminą na terenie, której ma ten dom zostać zbudowany. Znajomi nas straszą, że urzędnicy wydają pozwolenia na tzw. widzimisię(czyt. łapówkę) i generalnie stwarzają problemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyrka 31.10.2003 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2003 Jakie te wszystkie wypowiedzi są ludzkie. Każdy marzy o tym czego nie ma i zachwala pod niebiosa a wybrzydza na to co ma. Każdemu zawsze wydaje się atrakcyjniejsze to co mają inni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Józia S. 08.01.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2004 Ja również buduję bliźniaka z siostrą, ale ona na szczęście wszelkie decyzje o budowie pozostawiła mnie. (Nie wiem, czy to dobrze?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szymeq 12.01.2004 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2004 Ja też buduję bliźniaka. Do dnia dzisiejszego nie mam zadnych problemów z sąsiadem (szwagier) . Bliźniak owszem ale później nic wspólnego (poza scianą i kawałkiem ogrodzenia ) tak sobie ustaliliśmy we czwórkę . Nie zapeszając tfu,tfu wszystko idzie zgodnie z planem. Bilźniak tak ale zależy z kim. PS i zostało mi ok 500mkw na wspaniały ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 18.08.2004 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Wrzuciłem trochę zdjęć z budowy - DOM ZBYCHA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 18.08.2004 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Zbychu - bardzo sympatyczny domek i moje ulubione kolorki Jaki zastosowałeś tynk? Tynk masz gładki czy jakaś fakturka tzn. baranek? A jaki to kolor? Czy barierka balkonowa jest z drewna? A jakiej grubości są słupki, barierki i te krzyżaki? U mnie też ma być taka barierka i właśnie się zastanawiam nad grubością elementów, żeby to tak fajnie zgrać jak u Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagna 18.08.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2004 Niestety, różne błędy się w życiu popełnia Marzył mi się mały, parterowy, ale koszt działki skłonił mnie ku bliźniakowi. Teraz żałuję. Trzeba było poczekać. Na szczęście nie jest to mój ostatni dom. Mam jeszcze czas... Pozdrawiam ZBYCH Mądry z Ciebie facet, Zbychu. A Twój dom-bliźniak jest piękny. Gratuluję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.08.2004 06:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Zbychu - bardzo sympatyczny domek i moje ulubione kolorki Jaki zastosowałeś tynk? Tynk masz gładki czy jakaś fakturka tzn. baranek? A jaki to kolor? Czy barierka balkonowa jest z drewna? A jakiej grubości są słupki, barierki i te krzyżaki? U mnie też ma być taka barierka i właśnie się zastanawiam nad grubością elementów, żeby to tak fajnie zgrać jak u Ciebie http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda_dziekuje.gif Tynk mamy akrylowy TERRANOVA, baranek 1,5 mm - kolor... trupi . Nie jest to niestety taki ładny kolor, jak pokazuje zdjęcie (i jak bym chciał), czyli piaskowy. Mój bliźniak poszedł zamówić tynk i walnął się o jedną stronę we wzorniku kolorów . Do dziś nie mogę ochłonąć . Barierka jest z drewna, słupki maja 8 x 8 cm, a krzyżaki 2 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.08.2004 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Niestety, różne błędy się w życiu popełnia Marzył mi się mały, parterowy, ale koszt działki skłonił mnie ku bliźniakowi. Teraz żałuję. Trzeba było poczekać. Na szczęście nie jest to mój ostatni dom. Mam jeszcze czas... Pozdrawiam ZBYCH Mądry z Ciebie facet, Zbychu. A Twój dom-bliźniak jest piękny. Gratuluję. http://www.zbychdom.republika.pl/icon/morda_dziekuje.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emems 19.08.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Witam Zbychu..... bliźniak ekstra...... podobny do naszego bliźniaka Jednak bliźniaki to jest to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 19.08.2004 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Zbychu - dzięki za infromację My też chcemy tynk Terranovy (piaskowy) jak najmniejszy baranek. Czy mógłbyś podać nr koloru Twojego tynku - będę się wystrzegać trupiego kolorku Natomiast na zdjątku kolorek tynku wyszedł rewelacyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.08.2004 20:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Witam Zbychu..... bliźniak ekstra...... podobny do naszego bliźniaka Witam emems! Jaki macie projekt? Jednak bliźniaki to jest to Teraz jestem juz innego zdania . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 19.08.2004 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Zbychu - dzięki za infromację My też chcemy tynk Terranovy (piaskowy) jak najmniejszy baranek. Czy mógłbyś podać nr koloru Twojego tynku - będę się wystrzegać trupiego kolorku Muszę sprawdzić na kuble z tynkiem. Dam znać. Natomiast na zdjątku kolorek tynku wyszedł rewelacyjny Chciałbym, aby taki był w rzeczywistości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts