Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przeszukałem forum i nie znalazłem grupy dla miejsca, w którym właśnie kupiłem działkę budowlaną. Najbliższa znaleziona Grupa to Grodzisk-Nadarzyn, ale to już nie dość że inna Gmina to jeszcze inne Starostwo - a więc i problemy rozwiązywane w innych miejscach.

Zatem poszukuję osób, które budują się już wybudowały w Błoniach i okolicach.

Jeżeli taka grupa już istnieje, proszę o namiary, jeżeli nie to startujemy.

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...
Witam,

Czy ktoś może mi powiedzieć ile czekał na wydanie pozwolenia na budowę w Błoniu? Bile 65 dni czy może udało się szybciej??

Tofee, pozwolenie na budowę wydaje Starostwo Warszawskie Zachodnie w Ożarowie Mazowieckim, gdzie podlega również gmina Błonie.

Ja na pozwolenie czekałem 2 miesiące (inni czekali krócej). Do tego dochodzi czas na uprawomocnienie się decyzji, następnie zgłoszenie rozpoczęcia budowy (kolejny tydzień), zatem w sumie zajęło to około 3 miesięcy.

Budujesz się w Błoniue? Jeżeli tak, w którym miejscu?

Parę osób z okolicy jest w grupie nadarzyński-grodziskiej, gdzie oprócz cennych informacji prowadzona jest osobna stronka z cennymi informacjami np. czarna i biała lista wykonawców, lista wykonawców i dostawców.

Budujesz się w Błoniue? Jeżeli tak, w którym miejscu?

Parę osób z okolicy jest w grupie nadarzyński-grodziskiej, gdzie oprócz cennych informacji prowadzona jest osobna stronka z cennymi informacjami np. czarna i biała lista wykonawców, lista wykonawców i dostawców.

Bedziemy budować z mężem w samym Błoniu, prawa strona jadąc od strony Warszawy niedaleko za mostkiem nad Utratą.

Wniosek o pozwolenie złożyliśmy tydzień temu i po ciuchu licze ze moze uda nam sie otrzymac decyzje w miesiac. Stad moje pytanie...

Widze ze twoje doswiadczenie nie wrozy dla mnie najlepiej, ciekawa jestem od czego to zalezy ... :-?

Nikt tu nie zaglada?

No nie zagląda. Jak pisałem osobniki budujące się w Błoniu siedzą w grupie grodzisko nadarzyńskiej i moja rada jest taka, byś również tam się na dobre zadomowiła.

Ja czekałem na te pozwolenie dwa miechy, bo nie zależało mi na przyśpieszeniu wydania decyzji, papierki załatwiałem jesienią a start budowy był planowany na wiosnę, zatem nie paliło się. Z doświadczeń innych wiem, że jak się wydzwania i jest się upierdliwym, to można ten proces przyśpieszyć.

Ja buduję się po drugiej (trzeciej?) stronie Błonia, za torami na wylotówce do Grodziska. Mam nadzieję wprowadzić się jeszce w tym roku.

Z wykonawcami powinnaś się już umawiać, teraz czymś naturalnym jest, że umawiać się trzeba nawet pół roku wcześniej.

Pozdrawiam

• 2 months później...
Wiemy wiemy, że wszystko przed nami :p tak jak podejrzewamy że łatwo nie będzie ... ale dlaczego pierwszy etap najgorszy?

Bo najbrudniejszy :lol:

Jestem na etapie tynkowania, od rozpoczęcia budowy minęło niecałe 6 miesięcy.

Gdzie się budujecie?

Ja walczę na południu Błonia w kierunku Stare Faszczyce/Grodzisk.

... ale dlaczego pierwszy etap najgorszy?

To moje subiektywne odczucie :) strasznie się tym denerwowałam ( że zamuli, że się nie zachowa kątów - co potem będzie trudno wyprostować i takie tam ). I tak ogólnie - początek to pierwsze nieodwracalne decyzje i pierwsze wydane pieniądze -nie malutkie a tu grzebiesz w ziemi a i tak nic nie widać z drogi...

... no i rzeczywiście najbrudniejszy :lol: :lol: :lol: zwłaszcza na naszej działce (pierwsza kl. ziemi czarnoziem na glince :roll: )

Jak rosną ściany to widać postęp pracy a to dodaje siły

Podobno fatalnie jest z błotem jak się zaczyna na wiosnę. Dlatego tak nam zależy żeby jeszcze ruszyć teraz jak jest sucho i ładnie.

:D

I macie rację - na gotowym fundamencie można przez zimę gromadzić materiał na ściany i wiosną nie czekać na "możliwość" wjechania ciężkich sprzętów.

Nasza działka jest tylko 30 m od drogi asfaltowej ale wjechać wiosną po rozmarznięciu ziemi było ciężko.I ciężko było potem wracać do W-y w ubłoconym autku :oops: :p

Sąsiad zaczął budowę wczesną wiosną i sobie bardzo zniszczył glebę - jak koparka wykonała swoje prace, dowieźli materiały itd. na działce zrobiło się "klepisko"... ale może nie wszyscy marzą o ogrodach :lol: :wink: