Ntek 25.09.2009 12:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 No i jednak kupilismy te dzialke , i jednak mam nadzieje ze nie bedzie u zadnej obwodmicy, jak bedzie trzeba moze tez wystartuje na radnego, albo i lepiej burmistrza od razu pozdrawiam sasiadow z faszczyc, Szukam namiaru na piach i na fachowca od studni, bo woda z wodociagow najwczesniej na wiosne a i tak chce miec studnie na dzialeczce. Kto kogos moze polecic? nie ma dostepu do fachowcow z grupy nadarzynsko grodziskiej bo trzeeba miec prawo do logowania sie... czy mozna gdzies indziej znalezc takie namiary? jeszcze raz pozdrawiam kamill-a, wystarczy na początek wystartować na sołtysa Gratuluję i pozdrawiam nowych sąsiadów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 25.09.2009 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 No i jednak kupilismy te dzialke , i jednak mam nadzieje ze nie bedzie u zadnej obwodmicy, jak bedzie trzeba moze tez wystartuje na radnego, albo i lepiej burmistrza od razu pozdrawiam sasiadow z faszczyc, Szukam namiaru na piach i na fachowca od studni, bo woda z wodociagow najwczesniej na wiosne a i tak chce miec studnie na dzialeczce. Kto kogos moze polecic? no to witam przyszłą "daleką" sąsiadkę Piach np. skład Autopol, ul. Sochaczewska 41, Błonie, 0606 38 73 42, albo Krzysztof Wagner,604 771 306 (ma sklep z farbami w Błoniu), p. Gumiński z Bożej Wolitel 502 090 126 (korzystałem z usług pana Wagnera) studnia: u mnie robiła to ekipa pana Paluchowskiego 502 286 560, po wykonaniu studni miałem też niezły rabat na pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilla-1 25.09.2009 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 dzieki, piach bedzie chyba od pana Guminskiego, co do studni, ile kosztowala Was w sumie z pompa? czemu "daleka" sasiadke? stare faszczyce nie sa za duze, a poki co soltys trzyma sie niezle, ale moze kiedys kiedys....jak juz sie zadmowimy ale skoro obwodnica ma byc blonia, lepiej by bylo sie wkrecic do blonia. a propos, jaki macie internet na wsi, bo chyba to bedzie numer 2 do zalatwienia, zarz po wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pavulon 25.09.2009 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2009 Pilnie poszukiwany glazurnik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilla-1 26.09.2009 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2009 dzieki rpilski za studniarza i info .nie doczytalam ze sasiad z bieniewiec wiec rzeczywiscie troche dalej.chociaz my z tych faszczyc blizej bieniewic niz blonia. rzuce kolejny temacik, gdzie zaopatrujecie sie w rosliny ogrodowe? Chodzi mi glownie o krzewy typu porzeczki, borowki, myslalam zeby cos posadzic na jesieni jeszcze zeby jak najszybciej wydalo plony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
valdiv 28.09.2009 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 rzuce kolejny temacik, gdzie zaopatrujecie sie w rosliny ogrodowe? Chodzi mi glownie o krzewy typu porzeczki, borowki, myslalam zeby cos posadzic na jesieni jeszcze zeby jak najszybciej wydalo plony. Witam, Ogrodniczych, czy też szkółek w okolicy za dużo nie ma. Najbliższy jaki mi przychodzi do głowy znajduje się w Piorunowie - jadąc od Bieniewic należy na Poznańskiej skręcić w lewo, jakieś 300m chyba. Następny to w Ożarowie, ul. Ożarowska (należy przejechać przez tory w kierunku na Duchnice). Bronisze - przy głównej drodze zaraz za skrzyżowaniem po prawej stronie. Rośliny ozdobne to jeszcze można zakupić u Szymanowskich (Duchnice albo Ożarów ul. Boczna). A największy wybór ozdobnych to oczywiście Kanie, ul. Warszawska (naprzeciwko Loreala). Pozdrawiam, /v. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 28.09.2009 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 (..) Jeśli potrzebujesz tylko informację o poziomie wód gruntowych to twój sposób wystarczy. Badania geotechniczne mają na celu przede wszystkim zbadanie rodzaju gruntu i jego właściwości pod kątem posadowienia domu/fundamentu. Nie wiem na jakim etapie budowy jesteś, ale architekt/konstruktor może i tak wymagać od ciebie takich badań. A widzisz, projektant upierać się nie upiera, ale jednak się umówiliśmy, że zrobię porządnie. Jest w tym sens, lepiej żeby mial porządne "dane wejściowe" do adaptacji (ps. etapu - adaptacja projektu wlaśnie). Jeśli możesz, podrzuć na priv kontakt do geotechnika, o którym piszesz (lub link, jeśli już gdzieś jest). Sam pewnie też poszukam, żeby mieć dwóch przynajmniej. Ntek - kiedyś polecalem ci na forum pana od szaf, jestem ciekaw, czy udalo się z nim skontaktować i przeprocesować sprawę jakoś? Do mnie czlowiek nie może dotrzeć od miesiąca, ostatnio się "rozchorowal" i chyba mu każę spadać, jeśli to jeszcze chwilę potrwa... (o ile się odezwie...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domekbialy 28.09.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2009 witam zastanawiam się nad wykonaniem badania warunków wodno-gruntowych (czy jak to zwal...) na mojej dzialce (jest dość podmokla, sąsiad mial wodę w wykopie pod fundamenty...) - czy robiliście coś takiego u siebie? do kogo się zwrócić o wykonanie takiego badania? i może ktoś wie, ile to kosztuje w naszej okolicy? mikel_1, U mnie teraz we wrzesniu 2009 badania -- sprawdzanie gruntu pod fundamenty robil p. Marcin Buczek, Geo-Mab. Usługi geologiczne z Płochocina, Tel.: 0 506 56 29 07. Polecam. Szybko i dobra cena. Jesli potrzebujesz wiecej info skontaktuj sie ze mna na priv Jendrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 30.09.2009 08:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 Ntek - kiedyś polecalem ci na forum pana od szaf, jestem ciekaw, czy udalo się z nim skontaktować i przeprocesować sprawę jakoś? Do mnie czlowiek nie może dotrzeć od miesiąca, ostatnio się "rozchorowal" i chyba mu każę spadać, jeśli to jeszcze chwilę potrwa... (o ile się odezwie...) Nie kontaktowałem się z nim - znalazłem stolarze dosłownie pod samym nosem. A co do roślin, to rośliny kupowałem (drzewa) w Józefinie, jakieś 8km za Grodziskiem - szkółka jest po prostu ogromna. Widziałem tam sadzonki winogron, pewnie porzeczki, agrest też będzie. W sobotę wybieram się tam po porzeczki, borówki - jak znajdę dam znac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamilla-1 30.09.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 no a my mamy juz wode. Byli panowie polecani na forum (dzieki rpilski), na raziewyglada na to ze ta woda jest i to w duzej ilosci, no zobaczymy jak z jakoscia. Ciekawa jestem czy ktos w okolicy badal wode i jaka ta woda w okolicy jest? Ici co maja studie, na jakiej glebokosci? u nas na 18 metrach.. dzieki za namiary na roslinki. szczerze mowiac nie znam sie na krzewach i drzewkach czy mozecie polecic jakies odmiany jabloni czy sliwek, czy innych malinek ktore sa dobre? albo gdzie mozna w miare zystepnie o tym poczytac, (byle nie godzinami, i nie zglebiac tego tematu bo nie mam na to az tyle czasu zeby tylko ladna sucha jesien byla to moze uda nam sie duzo zrobic kolo nas jedna dzialka do kupienia, gdyby ktos byl chetny, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 30.09.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2009 no a my mamy juz wode. Byli panowie polecani na forum (dzieki rpilski), na raziewyglada na to ze ta woda jest i to w duzej ilosci, no zobaczymy jak z jakoscia. Ciekawa jestem czy ktos w okolicy badal wode i jaka ta woda w okolicy jest? Ici co maja studie, na jakiej glebokosci? u nas na 18 metrach.. W okolicach jest woda na 16-18 metrach albo około 26 metrach. Ma przekroczony poziom żelaza i manganu. Dokładnych parametrów nie znam, bo badania robił mój sąsiad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Brygida-Boża Wola 05.10.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2009 Witam Pilnie poszukuję dobrego glazurnika,który ułoży płytki za rozsądną cenę.Proszę o namiary jeśli ktoś może kogoś polecić?Dodatkowo myślimy powoli o schodach drewnianych,może macie kogoś. Będę bardzo wdzięczna:) pozdrawiam Brygida Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 06.10.2009 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2009 Pilnie poszukuję dobrego glazurnika,który ułoży płytki za rozsądną cenę. Proszę o namiary jeśli ktoś może kogoś polecić? Ja mam i mogę polecić. Bardzo porządnie zrobił u mnie w mieszkanku, więc pewnie go tez wykorzystam in future jak się domek bedzie wykańczał... Kontakt na priv jak znajdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 09.10.2009 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2009 A co do roślin, to rośliny kupowałem (drzewa) w Józefinie, jakieś 8km za Grodziskiem - szkółka jest po prostu ogromna. Widziałem tam sadzonki winogron, pewnie porzeczki, agrest też będzie. W sobotę wybieram się tam po porzeczki, borówki - jak znajdę dam znac. A więc porzeczki, agrest będzie dopiero dostępny wiosną przyszłego roku. Na miejscu można kupic borówki, aronię. Poza tym cała gama dostępnych drzew owocowych, liściastych i iglaków, winogrona. kwiaty i inne cudeńka. Po prostu nie sposób obejśc tego wszystkiego w dwie godziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 16.10.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Zastanawiam się nad zmianą metody wentylacji - w projekcie jest oczywiście grawitacyjna, ja planuję mechaniczną nawiewno-wywiewną. I teraz pytanie - czy wg was powinienem to uwidocznić w projekcie? Tj. dołączyć 4 egz. aneksu do projektu opisującego nową wersję wentylacji, usunąć niepotrzebne (nie wszystkie) kanały wentyl. grawitacyjnej. Dzięki temu ściąłbym koszty związane z budową niepotrzebnych kanałów went. graw. (np. w moim projekcie cały 1 pion wentylacyjny odpada). Inna rzecz, że mój projektant jakoś nie bardzo jest przekonany do usuwania tego pionu, z pewnie jak się uprę, to z kolei mnie obciąży finansowo. Jak opinia szanownego forum na powyższy dylemat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 16.10.2009 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Zastanawiam się nad zmianą metody wentylacji - w projekcie jest oczywiście grawitacyjna, ja planuję mechaniczną nawiewno-wywiewną. I teraz pytanie - czy wg was powinienem to uwidocznić w projekcie? Tj. dołączyć 4 egz. aneksu do projektu opisującego nową wersję wentylacji, usunąć niepotrzebne (nie wszystkie) kanały wentyl. grawitacyjnej. Dzięki temu ściąłbym koszty związane z budową niepotrzebnych kanałów went. graw. (np. w moim projekcie cały 1 pion wentylacyjny odpada). Inna rzecz, że mój projektant jakoś nie bardzo jest przekonany do usuwania tego pionu, z pewnie jak się uprę, to z kolei mnie obciąży finansowo. Jak opinia szanownego forum na powyższy dylemat? Jeżeli usuniesz kanały wentylacyjne to będziesz musiał ujawnic wentylację mechaniczną. Wówczas przy odbiorze budynku będziesz musiał dołączyc protokół z jej wydolności. Wydaje mi się że likwidacja kominów i zainstalowanie wentylacji mechanicznej bez zmiany projektu po prostu nie przejdzie. Sam pomysł montażu instalacji mechanicznej (oczywiście z rekuperatorem) to dobry pomysł. U mnie działa to bez zarzutu - jeszcze za wcześnie mówic w moim przypadku jak to przekłada się na koszty, ale komfort wewnątrz domu jest naprawdę odczuwalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 16.10.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Do odbioru budynku tak czy siak potrzeba protokół od "kominiarza". Czy taki protokół jeśli went. jest mechaniczna jest droższy niż wtedy gdy jest grawitacyjna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karim 17.10.2009 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 ... Dzięki. Chyba jednak zostałem namówiony przez kolegę na badanie geotechniczne sposobem "domowym", czyli: kopiemy dół 1,5-1,8 m, zostawiamy na 1 dzień ipatrzymy czy jest woda. koszt: trochę energii oby starosta nie wymagał dołączenia badania do projektu bud. bo może nie uznać naszej metody Jeśli potrzebujesz tylko informację o poziomie wód gruntowych to twój sposób wystarczy. Badania geotechniczne mają na celu przede wszystkim zbadanie rodzaju gruntu i jego właściwości pod kątem posadowienia domu/fundamentu. Nie wiem na jakim etapie budowy jesteś, ale architekt/konstruktor może i tak wymagać od ciebie takich badań. W Starostwie W Ożarowie badanie geotechn. nie jest wymagane. Przynajmniej tak było w naszym przypadku. Choć takie badanie mieliśmy. Jest to ważne na czas posadowienia budynku. Nam kosztowało 1000 zl. Wykonawca będzie takie badanie potzrebował. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karim 17.10.2009 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 Proszę mnie poradzić. Chciałbym rozpocząć budowe domu w błoniu w ponioedziałek najbliższy 19.10.2009r przygotować działke i postawić fundamenty do deskowania dachu i wykonania dachówki. Już dogadałem sie z wykonawcą. Jak sądzicie zdążę to zrobić przed atakiem zimy i czy pod kątem architektonicznym można w tym okresie budować? Dzięki za ew sugestie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mikel_1 17.10.2009 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 U mnie działa to bez zarzutu - jeszcze za wcześnie mówic w moim przypadku jak to przekłada się na koszty, ale komfort wewnątrz domu jest naprawdę odczuwalny.Dzięki. Możesz mniej więcej podać koszt instalacji (materiały, wykonanie). Czy usuwałeś kanały went. grawitacyjnej, czy zostawiłeś, jak było w projekcie (czyli z graw.,jak podejrzewam...) Jakiej firmy masz reku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts