Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Proszę mnie poradzić. Chciałbym rozpocząć budowe domu w błoniu w ponioedziałek najbliższy 19.10.2009r przygotować działke i postawić fundamenty do deskowania dachu i wykonania dachówki. Już dogadałem sie z wykonawcą. Jak sądzicie zdążę to zrobić przed atakiem zimy i czy pod kątem architektonicznym można w tym okresie budować?

Dzięki za ew sugestie

Generalnie to można - widziałem, jak w zimie budują w wwce. Z tego, co mi wiadomo, to należy uporać sie z wykopem pod fundamenty przez przymrozkami (nie pamiętam, czy w Muratorze nie radzili też usunąć warstwy ziemii, jeśli zostanie "przymrożona" przed wylaniem fundamentów, to pytanie do większego eksperta niż ja :) ), betonować można nawet poniżej zera - bierzesz mieszankę z budokruszu z dodatkiem właściwej chemii i możesz lać nawet, jak jest zero (ale ona też ma jakiś dolny próg temperaturowy, trza się w budokruszu pytać, jaki). Kolega lał wieniec jak było ok. o st.C i nie było (i nie ma) problemów - nic się nie kruszy, pęknięć nie ma.

Gdzie budujesz?

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę mnie poradzić. Chciałbym rozpocząć budowe domu w błoniu w ponioedziałek najbliższy 19.10.2009r przygotować działke i postawić fundamenty do deskowania dachu i wykonania dachówki. Już dogadałem sie z wykonawcą. Jak sądzicie zdążę to zrobić przed atakiem zimy i czy pod kątem architektonicznym można w tym okresie budować?

Dzięki za ew sugestie

Generalnie to można - widziałem, jak w zimie budują w wwce. Z tego, co mi wiadomo, to należy uporać sie z wykopem pod fundamenty przez przymrozkami (nie pamiętam, czy w Muratorze nie radzili też usunąć warstwy ziemii, jeśli zostanie "przymrożona" przed wylaniem fundamentów, to pytanie do większego eksperta niż ja :) ), betonować można nawet poniżej zera - bierzesz mieszankę z budokruszu z dodatkiem właściwej chemii i możesz lać nawet, jak jest zero (ale ona też ma jakiś dolny próg temperaturowy, trza się w budokruszu pytać, jaki). Kolega lał wieniec jak było ok. o st.C i nie było (i nie ma) problemów - nic się nie kruszy, pęknięć nie ma.

Gdzie budujesz?

Dziękuję. Buduje w Błoniu przy ul. Nowakowskiego.

U mnie działa to bez zarzutu - jeszcze za wcześnie mówic w moim przypadku jak to przekłada się na koszty, ale komfort wewnątrz domu jest naprawdę odczuwalny.

Dzięki. Możesz mniej więcej podać koszt instalacji (materiały, wykonanie). Czy usuwałeś kanały went. grawitacyjnej, czy zostawiłeś, jak było w projekcie (czyli z graw.,jak podejrzewam...)

Jakiej firmy masz reku?

Wszystkie kominy i kanały mam pozostawione bez zmian, tak jak było to w projekcie. Reku jaki mam, to Bartosz, montowała mi go firma Link-Air,kosztorys mogą Ci zrobic niemal od ręki, ale to koszt około 15 kpln.

Wszystkie kominy i kanały mam pozostawione bez zmian, tak jak było to w projekcie. Reku jaki mam, to Bartosz, montowała mi go firma Link-Air,kosztorys mogą Ci zrobic niemal od ręki, ale to koszt około 15 kpln.
To koszt chyba za całą instalację, nie sam kosztorys? Możesz podesłać nr tel.?

To koszt chyba za całą instalację, nie sam kosztorys? Możesz podesłać nr tel.?

Tak, to koszt za całośc, bez gruntowego wymiennika ciepła, którego nie instalowałem.

Namiary tutaj: http://www.linkair.pl/

Dzieki Ntek.

Czy możesz polecić swojego projektanta? Mam wrażenie, że mój mnie chce oszmacić i potrzebuję kogoś do porównania (jeśli ktoś jeszcze może odpowiedzieć-zachęcam). Pomińmy panie z wydz.plan.przestrz.w Błoniu, już sprawdzane :)

Z wentylacją mech. to chyba mam jednak ochotę usunąć przynajmniej jeden pion went.graw.-przynajmniej się część kosztów za wentylację mech.zwróci...

Inna rzecz - zastanawiam się, czy wprowadzać zmiany (niekonstrukcyjne) na etapie adaptacji, przez projektanta, czy podczas budowy, wpisem kierownika w dzienniku. Jakie macie doświadczenia w tym względzie? Czy kierbud od was brał jakieś pieniądze za "dodatkowy" wpis?

Gdzie sprawdzić, co to są zmiany konstrukcyjne? (czyżby w ustawie:) )

• 2 weeks później...

byłem dziś w gminie, trochę się pozmieniało z tą kanalizacją - będzie wykonywana środkami własnymi gminy, bez udziału funduszy UE, więc startuje jako zupełnie nowy projekt, bedą się niedługo starali o pozwolenie na budowę - można się dołączać do inwestycji. nawet trzeba - oni są za tym, żeby podłączać nawet takie działki bez budynku. szczególnie, jak ktoś jest z bronisławowa/bożej woli - stąd startuje inwestycja.

co trzeba zrobić: pojechać do gminy, powiedzieć, że się chce (p. Michał, 1p, ze schodów z lewo, chyba pok.14, wydział środowiska zdaje się). tam wysłuchają 8) i powiedzą, że trzeba złożyć w administracji podanie, które oni uwzględnią w projekcie.

warto - podobno dołączenie do działającej kanalizy (wykonanie, opłaty, materiały etc.) może kosztować nawet pow. 3 tys. zł (zależy od gminy, taką kwotę powiedzieli koledze z bramek, gmina błonie - tu mogę lekko przekręcić, nie pamiętam sprawy dokładnie) - a tak gmina sama nam robi przyłącze :) tyle że mogą nie wstawić jakiejś tam pompy do studzienki, jeszcze nie grzebałem w temacie, jak ktoś już się przyłączył, może opisać swoje boje :D

Jeśli chodzi o rozliczanie z kiebud, to my płaciliśmy połowę uzgodnionej stawki po zakończeniu stanu surowego, drugą część mamy płacić po oddaniu budynku do użytkowania. Kierownik wpisy robuł na bieżąco:))
możesz dać kontakt do tego kierbuda? jak ci się z nim współpracowało - polecasz tego pana? :wink:

Potrzebuję zabudować pompę jeszcze przed zimą, czy ktoś może mi polecić kogoś do takiego "zadania"??? Myśleliśmy o kręgach betonowych wkopanych na odpowiednią głębokość, ale jeżeli ktoś ma inne praktyczne rozwiązania jestem otwarta na nowe koncepcje :D

Plizzzzzzzz

Potrzebuję zabudować pompę jeszcze przed zimą, czy ktoś może mi polecić kogoś do takiego "zadania"??? Myśleliśmy o kręgach betonowych wkopanych na odpowiednią głębokość, ale jeżeli ktoś ma inne praktyczne rozwiązania jestem otwarta na nowe koncepcje :D
tofee, a tego pana, którego polecała Brygida (lub jej sąsiadka) wyżej, pytałaś już? ma człowiek koparkę, pewnie doradzi... przy okazji go przetestujesz i napiszesz jak poszła współpraca :)