Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Autopol

Adres: Sochaczewska 41, 05-870 BŁONIE

Telefon: 022-7252756, 0602489912, 0606387342

Godziny otwarcia: Poniedziałek - Piątek: 8-17 poza sezonem, Poniedziałek - Piątek: 8-20 w sezonie

Materiały budowlane i transport: piach, żwir, cegła - pełny asortyment, bloczki betonowe. gazobeton. wełna mineralna, styropian, płyty gipsowe, papy, kleje do glazury i styropianu, siatki podtynkowe ogrodzeniowe i inne

http://www.centrobud.pl

Błonie (centrum Błonia, przy A2)

ul.Powstańców 8

05-870 Błonie

tel.(022) 725 30 96

fax.(022) 725 31 09

http://www.adamex.org.pl/

F.H. "ADAMEX"

Żukówka

ul. Łąki 32a

05-870 Błonie

tel. 022 725 20 45

faks: 022 725 44 22

Budart

05-870 Błonie, Lesznowska 11

woj. Mazowieckie, pow. warszawski zachodni, gm. Błonie

Kategoria: Budowlane składy

(Tel) 0227255300

W Autopolu wkurzał mnie koszt transportu - kilka kilometrów i 25PLN. Towar na kilka tysięcy (czasem kilkanaście) pln. Ale generalnie facet który tym kieruje całkiem do rzeczy, dobrze negocjowało się z nim ceny. Towar był zawsze na czas.

Adamex - mam w tej chwili najbliżej, ceny moim zdaniem niezbyt ciekawe, ale znam kogoś z Milanówka, kto wynegocjował z nimi ponoć bardzo korzystne ceny na materiały do budowy domu i korzysta z ich usług.

Kiedyś na Grodziskiej był Sirbud, bili cenami wszystkich naokoło i od ręki podwozili towar na budowę - niestety zwinęli interes.

Witam

Mam do sprzedania garaż blaszany 3x5 -cena ok 900zł. Odbiór oczywiście osobisty :) w Dębówce (miedzy Bieniewicami a Bożą Wolą). Idealny na trzymanie wszystkich gratów potrzebnych do budowy. Mi służył od sierpnia 2009 :)

Jakby ktoś był zainteresowany proszę o kontakt na priva.

Pozdrawiam

Witam

Dostałem ze starostwa (Grodzisk Maz.) w odpowiedzi na wniosek o PnB dokument zawierający m.in. następujące pozycje:

1. Brak uzgodnienia projektu zagospodarowania działki z rzeczoznawcą d/s przeciwpozarowych w związku z planowanym posadowieniem naziemnego zbiornika gazu,

2. Należy wyjaśnić sprawę dostępności działki do drogi publicznej - brak dokumentu potwierdzającego tytuł własności (współwłasności) lub dokumentu, z którego wynika służebność przejazdu i przechodu przez działkę prywatną nr ewid. xx

ad.1. Czy ktoś wykonywał podobne uzgodnienie i może podesłać kontakt do osoby wykonującej tego typu uzgodnienia? lub może ktoś otrzymał podobne żądanie od starostwa i się wybronił?

ad.2. Tutaj pytanie / prośba o pomysł na rozwiązanie - sytuacja wygląda tak, że między moją działką oraz drogą jest faktycznie inna działka z tym, że jest ona własnością gminy i jest przeznaczona na poszerzenie drogi (oczywiście w jakiejś bliżej nieokreślonej przyszłości) - stąd starostwo się przyczepiło, że nie mam dojazdu do działki mimo, że decyzja/zezwolenie na lokalizację zjazdu została przez gminę wydana i dostarczona wraz z wnioskiem o PnB. W sumie trochę racji mają, bo działka przy drodze nie jest moją własnością, ale z drugiej strony jest własnością gminy i jest przeznaczona na drogę.

Czy ktoś miał podobny problem i może wie, w jaki sposób skutecznie poinformować o tym fakcie starostwo, żeby do tematu nie wracać ponownie?

Gość Brygida-Boża Wola

Z doświadczenia ze Starostwem w Grodzisku wiem,że warto jest z nimi np.telefonicznie sprecyzować czego oni oczekują i jak te uzupełnienia mają wyglądać.Inaczej niestety mogą Cię nadal odsyłać.

Jeśli chodzi o gaz to może człowiek,który załatwia podłączenie będzie mógł pomóc w przepisach przeciwpożarowych.

A jeśli chodzi o wjazd może Gmina wystawi jakiś papier na zgodę przejazdu,wydaje mi się,że nie powinno być problemu bo wg.prawa na każdą działkę musi być dozjazd....

pozdrawiam

2. Należy wyjaśnić sprawę dostępności działki do drogi publicznej - brak dokumentu potwierdzającego tytuł własności (współwłasności) lub dokumentu, z którego wynika służebność przejazdu i przechodu przez działkę prywatną nr ewid. xx

ad.2. Tutaj pytanie / prośba o pomysł na rozwiązanie - sytuacja wygląda tak, że między moją działką oraz drogą jest faktycznie inna działka z tym, że jest ona własnością gminy i jest przeznaczona na poszerzenie drogi (oczywiście w jakiejś bliżej nieokreślonej przyszłości) - stąd starostwo się przyczepiło, że nie mam dojazdu do działki mimo, że decyzja/zezwolenie na lokalizację zjazdu została przez gminę wydana i dostarczona wraz z wnioskiem o PnB. W sumie trochę racji mają, bo działka przy drodze nie jest moją własnością, ale z drugiej strony jest własnością gminy i jest przeznaczona na drogę.

Czy ktoś miał podobny problem i może wie, w jaki sposób skutecznie poinformować o tym fakcie starostwo, żeby do tematu nie wracać ponownie?

My mieliśmy podobną sytuację, jednak z tego co pamiętam działka, która była przeznaczona na poszerzenie drogi miała odpowiedni wpis w hipotece.

A w akcie notarialnym jest to określone jako "ograniczone prawo rzeczowe dotyczące nieodpłatnej służebności gruntowej przejazdu i przechodu całą szerokością i długością działki".

Nie wiem czy ma to wpływ ale działka "odgradzająca" nas od drogi nie była jeszcze własnością gminy, tylko była przeznaczona pod poszerzenie drogi i miała zostać w bliżej nie określonym czasie wykupiona przez gminę.

Czy ktoś wie jak załatwia się przyłącze wodne i gazowe? Sprawa wygląda następującą:

1.Uzgodnienia i PnB już mamy.

2.Woda i Gaz przebiegają w drodze obok działki.

Mam pytanie jakie musimy podjąć kroki aby teraz podłączyć gaz i wodę do domu, tzn do kogo się udać, co załatwić itd. i jaki jest orientacyjny koszt wykonania takiego przyłącza (chodzi mi o wszelkie opłaty, robociznę i materiały).

Czy ktoś wie jak załatwia się przyłącze wodne i gazowe? Sprawa wygląda następującą:

1.Uzgodnienia i PnB już mamy.

2.Woda i Gaz przebiegają w drodze obok działki.

Mam pytanie jakie musimy podjąć kroki aby teraz podłączyć gaz i wodę do domu, tzn do kogo się udać, co załatwić itd. i jaki jest orientacyjny koszt wykonania takiego przyłącza (chodzi mi o wszelkie opłaty, robociznę i materiały).

W sprawie przyłącza gazowego umów się z Panem Olejniczakiem - szef jakiegoś zespołu inwestycyjnego ze spółki GAZ w Błoniu (tel 693-061-718).

Sprawy poszły dosyć gładko, zajął się nie tylko wykonaniem ale i całą papierologią związaną z odbiorem przyłącza. Jako że działa w imieniu spółki GAZ dostaniesz fakturę i nie będziesz miał problemu z ewentualnymi roszczeniami - nie jest to firma KRZAK, czy znikający po robocie jak kamień w wodę Pan Czesio.

Kanalizę i wodę podłączył mi Pan Naparty (691-714-647) - wyrobił się szybko, ale jakoś go szczególnie nie polecam. Możesz u niego zamówić kosztorys - zawsze to dodatkowy punkt odniesienia przy wycenie inwestycji.

Gość Brygida-Boża Wola

Kanalizę i wodę podłączył mi Pan Naparty (691-714-647) - wyrobił się szybko, ale jakoś go szczególnie nie polecam. Możesz u niego zamówić kosztorys - zawsze to dodatkowy punkt odniesienia przy wycenie inwestycji.

Ja mam pewne problemy z Panem N. nie chce przyjść poprawić podłączenia wody do bidetu,ktore sam wykonywał. Powiedziałam,że jak nie przyjdzie oczekuje zwrotu kosztow za poprawne podłączenie to powiedział, że to moja sprawa i odłożył słuchawkę.Kiedyś wykonywał u nas kilka robót a teraz nas olewa....

Gość Brygida-Boża Wola
Mam jeszcze sąsiadów, którzy mieli taką samą sytuację, może coś ciekawego wniosą...

Brygida, jak idzie przeprowadzka?

Niestety z przeprowadzką nici,jest sporo robót do zrobienia.Mam opóźnienia szczególnie na centralnym,które miał robić Naparty,ale ciągle nie miał czasu i przekładał a ostatnio nie odbiera telefonów....

Niestety z przeprowadzką nici,jest sporo robót do zrobienia.Mam opóźnienia szczególnie na centralnym,które miał robić Naparty,ale ciągle nie miał czasu i przekładał a ostatnio nie odbiera telefonów....

Na szczęście nie mam problemów z przyłączem, ale sąsiad też nie mógł się doprosić od Pana Napartego poprawek usterek.

Czyli Pan Naparty trafia na naszą czarną listę - chętnie coś zrobi, zainkasuje pieniądze i tyle go widzieli...

Jeżeli chodzi o centralne, polecić mogę forumowego instalatora o nicku Starn (607-805-016) z Grodziska Mazowieckiego. Wykonał u mnie instalację wod-kan i ogrzewanie podłogowe (cały dom). Instalacja chodzi drugi sezon bez zastrzeżeń.

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...
Szukam sprawdzonego Kierownika Budowy z okolic Błonia. Nie chodzi mi o takiego który podpisze wszystkie dokumenty i tyle go widziałem, tylko takiego który będzie pilnował budowy i jakości prac wykonanych przez ekipę budowlaną, a przy okazji fachowo doradzi.

Doświadczony kierownik budowy 604719458 kieruje budowami na terenie Bożej Woli , Bieniewic i okolic polecam