Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hehe

Nasza działka jest jednak o ok 3-5 km bliżej Warszawy i chociażby to już jest dla nas bardzo in plus.

Zatem dojazd do W-wy samochodem?

Moim ważnym kryterium była odległość od stacji PKP - jest około 1300 m - da się przełknąć - pociągów prawie nie słychać, na piechotę dojdzie się w kwadrans (rowerem lub autem jeszcze szybciej).

No proszę, ustrzeliłem stronkę :lol:

• Odpowiedzi 412
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co do dojazdów to mamy mieszane uczucia. Jeszcze nie zdecydowaliśmy, ale może w Gołąbkach (chyba) będziemy się przesiadać w pociąg ... może PKSem ... mamy blisko przystanek, może pociąg z Błonia i wówczas dojazd do stacji przez miasto.

Do puki nie ma dzieci to sami na pewno jakoś będziemy kombinować jak już się przeprowadzimy i zobaczymy co najszybciej i najwygodniej wychodzi.

Z dziećmi to obawiam się że samochód jest nieunikniony ... Ale życie pokaże :wink:

Moje ciche marzenie to to że kiedyś doprowadzą do Błonia jakąś linie podmiejską 7.. cośtam. Nie wiem czemu ale psychicznie uznałabym że skoro dojeżdża zwykły autobus to już żyję prawie w Warszawie ...

Ja podobnie jak Ntek podstawowe kryterium lokalizacji mojego przyszłego domu wybrałem możliwość dojazdu niezależnego od dróg, transportem publicznym do centrum Warszawy. Jak można zaobserwować w większych od warszawskiej aglomeracjach miejskich, kolej jest tu zawsze najszybsza/ Można przypuszczać że w tym kierunku rozwoju transportu i u nas będzie się szło, czego przykładem jest SKM.

• 2 weeks później...

Witam nowych sąsiadów :)

Co do kierownika, niestety swojego nie polecę. Na początku bardzo się starał, ale po kilkugodzinnej pogawędce z moim wykonawcą doszedł zapewne do wniosku, że budowa jest w dobrych rękach i jakoś niezbyt często pojawia się na budowie.

Ziemia na podniesienie działki załatwiona - leży sobie i czeka na rozgarnięcie.

Problemem pozostaje dla mnie nadal utwardzenie drogi - nie dość że nie wiem jak to wykonać, to nie mam zielonego pojęcia, gdzie w okolicy można zdobyć np żużel (szlaka). :evil:

Gdyby ktoś z Was coś wiedział w tym temacie to proszę o podzielenie się wiedzą :wink:

Załozyłem nowy temat dla grup Powiatu Warszawskiego Zach.

Witam wszystkich budujących z Powiatu Warszawsko Zachodniego. Jestem nowym na forum bo własnie rozpocząłem budowę i szukałem informacji odnośnie cen materiałow budowlanych, polecanych hurtowni, polecanych wykonawców, cen usług i niestety nie jest łatwo te wiadomości pozyskać z forum, oczywiście one gdzieś tam są ale wiele z nich jest przestarzałych.

CZYLI JESZCZE RAZ- POLECANE USŁUGI, WYKONAWCY, HURTOWNIE oraz których nie polecamy. Bardzo proszę zajrzyjcie tam i piszcie.

:D

Podobno sporo się zmieniło od nowego roku w prawie.

Ostatnio dostałem pismo z urzędu gminy Błonie, z wydziału planowania przestrzennego, odnośnie mojego wniosku o zmianę warunków zabudowy dla mojej działki. Podobno teraz każą wraz z wnioskiem dołączyć zaświadczenia o wydanych warunkach technicznych przyłączy mediów. Najlepsze jest to żeby dostać warunki techniczne przyłączy trzeba przedstawić np w wodociągach wypis z warunków zabudowy. No i się zaczyna błędne koło.

Pani która wysłała mi to pismo z gminy jest nie uchwytna a termin do uzupełnienia brakujących pism określiła na 7 dni!! No to jakaś kpina, bo nie znalazłem w KPA takiego terminu. W uzasadnieniu pani napisała że w związku z art 52 ust o planowaniu przestrzennym powinienem te warunki techniczne dołączyć. Najlepsze jest to że ten artykuł się nie zmienił od 2003r. Nie wiem co robić, bo pani jest chyba niekompetentna, a w dodatku nie mogę się odwołać bo na razie cała procedura jest wstrzymana a dopiero jak wydadzą odmowną decyzję to mogę się odwołać do SKO. Puki co czekam na to jak pani pojawi się w pracy i chyba zastosuję wobec niej lekką perswazję. Może coś doradzicie mi w tej sprawie?

Podobno sporo się zmieniło od nowego roku w prawie.

Ostatnio dostałem pismo z urzędu gminy Błonie, z wydziału planowania przestrzennego, odnośnie mojego wniosku o zmianę warunków zabudowy dla mojej działki. Podobno teraz każą wraz z wnioskiem dołączyć zaświadczenia o wydanych warunkach technicznych przyłączy mediów. Najlepsze jest to żeby dostać warunki techniczne przyłączy trzeba przedstawić np w wodociągach wypis z warunków zabudowy. No i się zaczyna błędne koło.

Rozumiem, że masz wydane warunki zabudowy, które chcesz zmienić.

Myślę, że wydanie warunków przyłączenia mediów możesz uzyskać na podstawie tych aktualnych warunków zabudowy. Potem z tymi warunkami przyłączenia mediów (WODKAN, gazownia, elektrownia) i warunkami zabudowy walisz do Urzędu z wnioskiem o zmianę.

Witam! Musze komus zlecic wykonanie projektu i wykonastwo przylaczy moze znacie kogos kto mogłby sie tego podjac. Mam do wykonania w terenie dzialki około 12m przylacza wody i kanalizacji oraz pociagniecie w drodze wewnetrznej 50 m rury kazdego z mediow. Wode dodatkowo musze poprowadzic pod jezdnia 7m(przekop).Przylacze gazu to 20m. Nie wiem jakie sa stawki w rejonie Błonia i Bieniewic. Pomożcie!!! Pozdrawiam

Gaz - zdecydowanie spółka GAZ z Błonia (pytaj o Pana Olejniczaka, jest szefem jakieś komórki parającej się inwestycjami gazowymi, warto od razu wziąć go do wykonania instalacji gazowej wewnętrznej). Załatwiają wszystko w Gazowni Warszawskiej (odradzam jednak pewną Panią projektant z Milanówka z pracowni Gazella - żałuję że zleciłem jej wykonanie projektu, zresztą nie ja jeden).

Woda i kanaliza - Pani Pawlak (namiary mogę podać, jak wykopię jej numer telefonu) ma dobre układy z MPWiK, jest w porządku - słowna i konkretna, projekt zrobiła bardzo starannie. Gorzej z wykonawstwem - nie ma za dużego wyboru, niestety lepiej zrobić to z kimś kto ma układy z MPWiK, inny wykonawca może mieć problemy z odbiorem.

Cen projektów nie pamiętam - wodkan to chyba okolice 1200pln, gaz to było około 800pln (projekty robiłem razem z dwoma innymi inwestorami, więc zapewne wyszło w związku z tym taniej, niż gdybym to robił samodzielnie).

Dziękować dziękować :D

Mam jeszcze pytanko ... czy pamiętasz ile wyszło ci za przyłącza za mb???? I jak daleko miałeś do swojej działki od mediów???

Musieliśmy ciągnąć wodę i kanalizę do trzech domów - w prywatnej drodze było tego około 100mb i odgałęzienia do trzech nieruchomości - koszt całości wyniósł około 47 kpln (razem ze studzienkami i pompami, licznikami w domu).

Oczywiście MPWiK w żaden sposób nie partycypował w kosztach - dlatego zastrzegliśmy, że bez naszej zgody nikt nie może się do naszej sieci podłączyć (to na wypadek, gdyby ktoś chciał podpiąć się do naszej sieci, na którą wyłożyliśmy przecież pokaźną sumkę).

• 2 weeks później...

Witam wszystkich budujących się/planujących budowę w okolicach Błonia. Jak dobrze pójdzie to i ja na jesieni zacznę budować się w Bieniewicach.

Czy ktoś z was może polecić mi elektryka, który zrobiłby mi przyłącze elektryczne na czasu budowy (podłączenie erbetki do skrzynki elektrycznej w granicy działki) ?