Ntek 08.01.2009 20:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Hehe Nasza działka jest jednak o ok 3-5 km bliżej Warszawy i chociażby to już jest dla nas bardzo in plus. Zatem dojazd do W-wy samochodem? Moim ważnym kryterium była odległość od stacji PKP - jest około 1300 m - da się przełknąć - pociągów prawie nie słychać, na piechotę dojdzie się w kwadrans (rowerem lub autem jeszcze szybciej). No proszę, ustrzeliłem stronkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 10.01.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Co do dojazdów to mamy mieszane uczucia. Jeszcze nie zdecydowaliśmy, ale może w Gołąbkach (chyba) będziemy się przesiadać w pociąg ... może PKSem ... mamy blisko przystanek, może pociąg z Błonia i wówczas dojazd do stacji przez miasto. Do puki nie ma dzieci to sami na pewno jakoś będziemy kombinować jak już się przeprowadzimy i zobaczymy co najszybciej i najwygodniej wychodzi. Z dziećmi to obawiam się że samochód jest nieunikniony ... Ale życie pokaże Moje ciche marzenie to to że kiedyś doprowadzą do Błonia jakąś linie podmiejską 7.. cośtam. Nie wiem czemu ale psychicznie uznałabym że skoro dojeżdża zwykły autobus to już żyję prawie w Warszawie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 10.01.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Ja podobnie jak Ntek podstawowe kryterium lokalizacji mojego przyszłego domu wybrałem możliwość dojazdu niezależnego od dróg, transportem publicznym do centrum Warszawy. Jak można zaobserwować w większych od warszawskiej aglomeracjach miejskich, kolej jest tu zawsze najszybsza/ Można przypuszczać że w tym kierunku rozwoju transportu i u nas będzie się szło, czego przykładem jest SKM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 10.01.2009 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2009 Zgadzam się z wami. Dlatego Błonie i inne miejscowości, które mają połączenie kolejowe z centrum to dobra opcja, szkoda tylko że obecna forma kolejki jest delikatnie mówiąc przygnębiająca ...chciałabym aby i tutaj jeździły standardy SKMki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 12.01.2009 12:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 SKM ma w planie pociągnięcie linii do Błonia - ale to śpiew najbliższych lat. A teraz z innej rury - muszę podnieść trochę działkę i szukam w związku z tym ziemii (około 80m3) - macie na kogoś namiary kto para się tym perecederem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sray 25.01.2009 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2009 Witam, Widze ze coraz wiecej osob wybiera Błonie i okolice. Ja na wiosne rozpoczynam budowe w Bieniewicach wiec rowniez witam przyszlych sasiadow. Pozdrawiam,Ewa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
korek_kk 26.01.2009 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 SKM ma w planie pociągnięcie linii do Błonia - ale to śpiew najbliższych lat. A teraz z innej rury - muszę podnieść trochę działkę i szukam w związku z tym ziemii (około 80m3) - macie na kogoś namiary kto para się tym perecederem? mogę kogoś polecić wysyłam na prv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Taleja 26.01.2009 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2009 A możecie polecić kierownika budowy? Zależy mi na takim co będzie wpadał na budowę i kontrolował jej przebieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 28.01.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 To ja też poproszę!!! Jestem w wielkiej potrzebie a zależy mi na takim na którym faktycznie można polegać i będzie służył fachową poradą ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 28.01.2009 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2009 Witam nowych sąsiadów Co do kierownika, niestety swojego nie polecę. Na początku bardzo się starał, ale po kilkugodzinnej pogawędce z moim wykonawcą doszedł zapewne do wniosku, że budowa jest w dobrych rękach i jakoś niezbyt często pojawia się na budowie. Ziemia na podniesienie działki załatwiona - leży sobie i czeka na rozgarnięcie. Problemem pozostaje dla mnie nadal utwardzenie drogi - nie dość że nie wiem jak to wykonać, to nie mam zielonego pojęcia, gdzie w okolicy można zdobyć np żużel (szlaka). Gdyby ktoś z Was coś wiedział w tym temacie to proszę o podzielenie się wiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tracer57 29.01.2009 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Załozyłem nowy temat dla grup Powiatu Warszawskiego Zach. Witam wszystkich budujących z Powiatu Warszawsko Zachodniego. Jestem nowym na forum bo własnie rozpocząłem budowę i szukałem informacji odnośnie cen materiałow budowlanych, polecanych hurtowni, polecanych wykonawców, cen usług i niestety nie jest łatwo te wiadomości pozyskać z forum, oczywiście one gdzieś tam są ale wiele z nich jest przestarzałych. CZYLI JESZCZE RAZ- POLECANE USŁUGI, WYKONAWCY, HURTOWNIE oraz których nie polecamy. Bardzo proszę zajrzyjcie tam i piszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin H 31.01.2009 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Podobno sporo się zmieniło od nowego roku w prawie.Ostatnio dostałem pismo z urzędu gminy Błonie, z wydziału planowania przestrzennego, odnośnie mojego wniosku o zmianę warunków zabudowy dla mojej działki. Podobno teraz każą wraz z wnioskiem dołączyć zaświadczenia o wydanych warunkach technicznych przyłączy mediów. Najlepsze jest to żeby dostać warunki techniczne przyłączy trzeba przedstawić np w wodociągach wypis z warunków zabudowy. No i się zaczyna błędne koło.Pani która wysłała mi to pismo z gminy jest nie uchwytna a termin do uzupełnienia brakujących pism określiła na 7 dni!! No to jakaś kpina, bo nie znalazłem w KPA takiego terminu. W uzasadnieniu pani napisała że w związku z art 52 ust o planowaniu przestrzennym powinienem te warunki techniczne dołączyć. Najlepsze jest to że ten artykuł się nie zmienił od 2003r. Nie wiem co robić, bo pani jest chyba niekompetentna, a w dodatku nie mogę się odwołać bo na razie cała procedura jest wstrzymana a dopiero jak wydadzą odmowną decyzję to mogę się odwołać do SKO. Puki co czekam na to jak pani pojawi się w pracy i chyba zastosuję wobec niej lekką perswazję. Może coś doradzicie mi w tej sprawie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 31.01.2009 15:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2009 Podobno sporo się zmieniło od nowego roku w prawie. Ostatnio dostałem pismo z urzędu gminy Błonie, z wydziału planowania przestrzennego, odnośnie mojego wniosku o zmianę warunków zabudowy dla mojej działki. Podobno teraz każą wraz z wnioskiem dołączyć zaświadczenia o wydanych warunkach technicznych przyłączy mediów. Najlepsze jest to żeby dostać warunki techniczne przyłączy trzeba przedstawić np w wodociągach wypis z warunków zabudowy. No i się zaczyna błędne koło. Rozumiem, że masz wydane warunki zabudowy, które chcesz zmienić. Myślę, że wydanie warunków przyłączenia mediów możesz uzyskać na podstawie tych aktualnych warunków zabudowy. Potem z tymi warunkami przyłączenia mediów (WODKAN, gazownia, elektrownia) i warunkami zabudowy walisz do Urzędu z wnioskiem o zmianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karuzel 01.02.2009 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Witam! Musze komus zlecic wykonanie projektu i wykonastwo przylaczy moze znacie kogos kto mogłby sie tego podjac. Mam do wykonania w terenie dzialki około 12m przylacza wody i kanalizacji oraz pociagniecie w drodze wewnetrznej 50 m rury kazdego z mediow. Wode dodatkowo musze poprowadzic pod jezdnia 7m(przekop).Przylacze gazu to 20m. Nie wiem jakie sa stawki w rejonie Błonia i Bieniewic. Pomożcie!!! Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 01.02.2009 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 Gaz - zdecydowanie spółka GAZ z Błonia (pytaj o Pana Olejniczaka, jest szefem jakieś komórki parającej się inwestycjami gazowymi, warto od razu wziąć go do wykonania instalacji gazowej wewnętrznej). Załatwiają wszystko w Gazowni Warszawskiej (odradzam jednak pewną Panią projektant z Milanówka z pracowni Gazella - żałuję że zleciłem jej wykonanie projektu, zresztą nie ja jeden). Woda i kanaliza - Pani Pawlak (namiary mogę podać, jak wykopię jej numer telefonu) ma dobre układy z MPWiK, jest w porządku - słowna i konkretna, projekt zrobiła bardzo starannie. Gorzej z wykonawstwem - nie ma za dużego wyboru, niestety lepiej zrobić to z kimś kto ma układy z MPWiK, inny wykonawca może mieć problemy z odbiorem. Cen projektów nie pamiętam - wodkan to chyba okolice 1200pln, gaz to było około 800pln (projekty robiłem razem z dwoma innymi inwestorami, więc zapewne wyszło w związku z tym taniej, niż gdybym to robił samodzielnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 01.02.2009 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 To ja też poproszę o namiary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 02.02.2009 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Wysłane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tofee 02.02.2009 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Dziękować dziękować Mam jeszcze pytanko ... czy pamiętasz ile wyszło ci za przyłącza za mb???? I jak daleko miałeś do swojej działki od mediów??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ntek 02.02.2009 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2009 Dziękować dziękować Mam jeszcze pytanko ... czy pamiętasz ile wyszło ci za przyłącza za mb???? I jak daleko miałeś do swojej działki od mediów??? Musieliśmy ciągnąć wodę i kanalizę do trzech domów - w prywatnej drodze było tego około 100mb i odgałęzienia do trzech nieruchomości - koszt całości wyniósł około 47 kpln (razem ze studzienkami i pompami, licznikami w domu). Oczywiście MPWiK w żaden sposób nie partycypował w kosztach - dlatego zastrzegliśmy, że bez naszej zgody nikt nie może się do naszej sieci podłączyć (to na wypadek, gdyby ktoś chciał podpiąć się do naszej sieci, na którą wyłożyliśmy przecież pokaźną sumkę). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rpilski 17.02.2009 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2009 Witam wszystkich budujących się/planujących budowę w okolicach Błonia. Jak dobrze pójdzie to i ja na jesieni zacznę budować się w Bieniewicach. Czy ktoś z was może polecić mi elektryka, który zrobiłby mi przyłącze elektryczne na czasu budowy (podłączenie erbetki do skrzynki elektrycznej w granicy działki) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts