majja 25.05.2007 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Mam pytanie czy pod wylewki na piętrze dawaliście folię pod styropianem, czy sam styropian? O czym jeszcze należy pamiętac przed robieniem posadzek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 25.05.2007 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Pod wylewki na piętrze folii nie trzeba. Ja planuję dać tylko w łazience. A tak to styropian 2cm i zbrojona wylewka 5-6cm. Razem z gotową podłogą ma nie przekroczyć 10cm. Przed robieniem wylewek pamiętaj o rzuceniu w podłodze wszystkich rurek i kabli które mają byc lub mogą sie przydać w przyszłości. Przy samych wylewkach pamiętaj o dylatacjach od ścian i odpowiedniej wysokości wylewki w poszczególnych pomieszczeniach ze względu na rodzaj docelowej podłogi tzn. np. tam gdzie ma być parkiet musi byc trochę niższa wylewka niż tam gdzie ma być glazura, żeby gotowa podłoga wyszła równo wszędzie. Jak wylewkarze do rzeczy, to będą wiedzieli co i jak, tylko im powiesz gdzie płytki, gdzie parkiety, gdzie panele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 26.05.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Na poddaszu pod styropian nie potrzeba folii, ale na styropian owszem. Tworzy ona warstwę poślizgową dla betonu oraz zapobiega dostawaniu się betonu między arkusze styropianu, a tym samym zapobiega powstawaniu mostków akustycznych. Ponad to na podłogę poddasza najlepiej stosować styropian akustyczny. Po to w końcu kładzie się ten styropian, żeby na dole nie było tak słychać dźwięków z poddasza. Sprawę różnicy poziomów szlichty pod różne materiały wykończeniowe należy bardzo dokładnie przemyśleć przed wykonaniem wylewek. W końcu płytka płytce nie równa i parkiet parkietowi też. Są gresy o grubości 8 mm, ale są też 12 mm. Są parkiety 12, 16 i 22 mm. To trzeba wiedzieć, przed wykonaniem szlicht. Polecam uwadze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anpi 27.05.2007 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Sam styropian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lharhard 27.05.2007 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2007 Na poddaszu pod styropian nie potrzeba folii, ale na styropian owszem. Tworzy ona warstwę poślizgową dla betonu oraz zapobiega dostawaniu się betonu między arkusze styropianu, a tym samym zapobiega powstawaniu mostków akustycznych. Dodam jeszcze ze styropian bardzo dobrze pochłania wodę, sam się zdziwiłem jak mi woda deszczowa kapała na styropian, można było go potem wyciskać jak gąbke, a wysuszenie to był niezły problem, 3 godziny na słońcu i dalej to samo, ta woda chyba sie zbiera w jakiś miktoporach, miedzy tymi kuleczkami. W kazdym razie ja dawałem folie, zeby styro nie pochłaniał wody z wylewek ( bo to dla wylewki nie zdrowe no i żeby nie miec takiego mokrego styropianu pod wylewką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majja 28.05.2007 12:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 Dzięki. A jeżeli na dole w pokoju, gdzie nie mamy ogrzewania podłogowego wyłożyliśmy folię, na to styropian 5cm, to zostawić go tak i zalewać czy dac jeszcze drugą warstwę folii na górę? nie wiem czy to jakaś różnica ale dodam że robimy posadzki mechaniczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 28.05.2007 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2007 dać druga warstwe foliizabezpieczy beton przed wnikaniem pom płyty styro - co spowoduje mostki termiczne oraz dodatkowo folia stanowi warstwe poślizgową dla płyty betonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majja 29.05.2007 10:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Jeszcze jedno pytanie - czy wszędzie na styropian dać tą metalową siatkę czy tam gdzie są rurki od podłogówki nie dawać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 29.05.2007 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2007 Jeszcze jedno pytanie - czy wszędzie na styropian dać tą metalową siatkę czy tam gdzie są rurki od podłogówki nie dawać? ja dałem wszedzie + włókna PP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 31.05.2007 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Maja 2007 A co daje ta metalowa siatka??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ula1719501037 05.06.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2007 ...a niektórzy dają jeszcze papę....gdzie? na chudziaka? jest sens? no i własnie co z ta siatką zbrojeniową? dać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kajetana 09.12.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2008 proszę o pomoc: aktualnie instalatorzy kończą instalowanie grzejników, pieca, podłączają kominek z płaszczem, w tzw międzyczasie były wylewane posadzki. Od zeszłego tygodnia mam cyrk na budowie, bo wszyscy "fachowcy" głośno wyrażają opinię, że sposób wykonania posadzki to cytuję "przestępstwo". Konkretnie przestępstwem nazywają położenie folii pod całą posadzkę -tam gdzie jest ogrzewanie podłogowe (kafle); gdzie będą panele (bez podłogówki) oraz gdzie będą kafle bez podłogówki. Wszyscy kafelkarze, wykończeniowcy twierdzą, że folii się nie daje i TYLE A ja nie wiem co robić WAżNE: DOM PARTEROWY, SZKIELETOWY Znalazłam kilka artykułów w necie nt. folii ale nie mam żadnych norm, przepisów ani nic bardzo WAżNEGO Pytanie dodatkowe: jak uratować posadzkę w przypadku, gdy na 150m2 są różnice w poziomach - posadzka z jastrycha cementowego Kreisel 440 i była robiona kawałkami (stąd miejsca łączenia posadzki) RATUNKU !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olleo 10.05.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2012 Witam, czy styropian, tudziez inna izolacje akustyczna, daje sie na podloge na pietrach posrednich (I pietro, poddasze to II pietro), jesli nie ma podlogowki, czy mozna lac od razu wylewke? Czy w wylewce moga byc zalane pexy od CO i peszle z pradem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts