Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 1 month później...
  • 5 months później...
  • 1 month później...

witam Aniu

ja też mam zamiar budować ten domek.zdecydowaliśmy sie na podpiwniczenie pod calym domem i zrezygnowaliśmy z garażu ponieważ w póżniejszym czasie bedziemy stawiali garaż osobno.w tym tygodniu odbieramy pozwolenie na budowe.zaczynamy na poczatku lipca także bedziesz pierwsza i mam nadzieje że podzielisz sie wrażeniami z budowy.mam material na ściany nośne i nie dlugo kupujemy material na piwnice.zastanawiam sie jaki strop na piwnice polożyć.obliczam i przeliczam żeby trochę koszty zredukow.a ajkie materiały ty użyjesz.pozdrawiam

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

witam

dawno mnie nie było,

w ubiegłym tygodniu zrobiliśmy wykop, niestety mamy niezle krzywą działkę, i właściwie po wykopaniu dołka okazało się jak krzywą... szkoda gadac, myśleliśmy że będzie lepiej, ale może coś da się z tym zrobi,

nasz domek będzie podpiwniczony więc dzięki temu może jakoś wyjdziemy,

tak więc w chwili obecnej mam dołek, i niestety nic więcej....

teraz gromadzę materiały i szukam dobrych dostawców

pozdrawiam wszystkich miłośników Tośka :D

zapomnialam napisać,

dubujemy z porotermu parter i górę, piwnicę natomiast z pustaków betonowych, a co do stropu to raczej zrobimy lany, jesteśmy już wstępnie umówieni z naszym kierownikiem budowy, że możemy tak zrobić, miał się co prawda jeszcze zastanowić (ponoć można lać strop do 6 metrów, a tu jest tak akurat), ale raczej się zgodził;

mamy juz poroter, [pustaki betonowe, beton i stal,

wiadomo my też kombinujemy jak najtaniej, jeszcze nie mamy kredytu, chcemy złożyć wniosek po postawieniu piwnicy, aby mieć wyższy wkład własny :wink:

Witam wszystkich miłośników projektu GL 231 Tosiek! My również chcemy zakupić ten projekt. Mam pytanie odnośnie pozwolenia na budowę: jak długo trwa wydanie pozwolenia. Warunki zabudowy już mamy.

Pozdrawiam.

hej - Witam w gronie miłośników Tośka!

z tym pozwoleniem to jest tak, że wszystko zależy od Twojego urzędu, co prawda termin urzędowy to 65dnia, ale wiadomo...w chwili obecnej zaczął się gorący okres i może być ciężko, ale proponuje przedzwonić do Urzędu i po prostu sie zapytać, jak to wygląda na chwilę obecną,

• 3 weeks później...
Witam miłosników Tośka.to gratuluje ANIU wykopu.a widze ze tu sporo pań na forum.a moja ani mysli że ona jedna bedzie budować domek.bo właściwie to ona powinna tu pisac bo na nia spadł cieżar budowy.ja niestety za granicą jestem.mieliśmy zaczynać w lipcu ale okazało sie że pozwolenie dostaliśmy w 12 dni ,także fundamenty zalejemy końcem maja a końcem czerwca firma wchodzi do ostrej pracy.teraz droge budujemy i okazało sie ze to też niezlła inwestycja.trochę sie martwie tą piwnica bo grunt nieprzepuszczalny i izolacja bedzie drogo kosztowac ale nie popuścimy.jak tam u was beton i bloczki.u nas typ M6 po 4.10 wołaja ale można utargowac jakies 15procent.beton po 300 zl z dojazdem 30km i razem z pompą za m3.stal 12 za 2,70 brutto.to w byłym jeleniogórskim.pozdrawiam gorąco wszystkich

• 4 weeks później...

Witam wszystkich Toskow,

Ruszylismy z budowa niedawno, na razie wylane sa lawy. Teraz ciezka decyzja przed nami, nie jestesmy pewni jak powinnismy murowac bloczki fundamentowe, gdyz sa szerokie na 25cm, a cegla ma 30. Moze ktos doradzi czy bloczki ustawiadz wzdluz czy wszesz? W projekcie jest zeby wylewac...

Budujemy w okolicy Koszalina (zachodniopomorskie). Moze ktos buduje lub wybudowal w tym rejonie? Chetnie nawiazemy kontak.

pozdrawiam:

Piotr