Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

hej,

na fundamenty poszło nam 19m` betonu B20,

strop jest u mnie również inny,ponieważ zdecydowaliśmy się na strop lany, zgodnie z opinią kierownika budowy i murarza -miało być taniej i o równie dobrej jakości, tak więc na strop nad piwnicą 18m` betonu B2; nie potrafię ocenić dokładnie ilości stali, ponieważ kierownik budowy wciąż kazał dokładać,zwłaszcza nad salonem, tak więc trochę tego było...ale około 1,5t stali 12` i ok 200 kg stali 6`

jutro zaczynają u mnie budowę domu właściwego, czyli parteru :D

witam.to sporo tego betonu na fundament poszło.u mnie 15m3 i to mi sie zdawało że dużo.beton u mnie drogi to strop teriva będzie.może taniej ,okażę sie po zrobieniu.a jak załatwiliście sprawę okien w piwnicy.ja mam punkt 0 30cm nad ziemią i okna w piwnicy są poniżej gruntu.zastosujemy takie studzienki gotowe z jakiegoś tworzywa żeby nie murowac i tak dalej.ponoć w niemczech w każdym sklepie duzy wybór a my blisko mieszkamy to sprawdzimy.pozdrawiam

hej,

my to mamy chyba wyjątkowo krzywą działkę, z jednej strony "punkt zero"będzie na poziomie ziemi (i tu niestety będzie problem z oknami - szczeście tylko,że jest to pod salonem, więc jest tam duże pomieszczenie i okno jest z przodu, gdzie "punkt zero"będzie ok 30-40 cmnad ziemią i tu będzie okno,

zprzodu domu zostawiliśmy miejscena jeszcze jedno okno, ale decyzję ostateczną co do niego podejmiemy po wybudowaniu schodów zewnętrznych,

z drugiej zaś strony domu (garaż) pkt zero będzie nawet przekraczał metr (dlatego mamy garaż w piwnicy)i tam będą nawet dwa okna,

trochę boję się efektu końcowego z tymi oknami, ale mam nadzieję,że jakoś to będzie wyglądało,

dodam od razu, iż w domu mamy dwa garaże,i tu pomysł zrodził się już po zrobieniu wykopu, a ponieważ kierownik budowy zaakceptował zmianę to tak zrobimy,

jedne garaż jest w piwnicy (pod miejscem gdzie oryginalnie garaż znajduje się w projekcie), a drugi usytuowany będzie tuż nad nim (poprostu wjazd będzie od tyłu)

technicznie możliwe -praktyka pokaże, czy to był dobry pomysł

pzdr Ania

ps-macie już swoje dzienniki budowy?

hej .nie tylko u ciebie tak krzywo.punkt zero z tyłu domu ustaliliśmy na 30cm ponad grunt ale za to z przodu będziemy usypywać metr ziemi bo tyle róznicy jest.dziennika nie mam ale zdjęć dużo a narazie fundamenty tylko to i chwalić sie niema czym.firma jednak zaczyna na ostro w następny poniedziałek.jutro zakupy na piwnice sie odbędą.poroton czeka od roku do akcji więc teraz sie potoczy dosyć szybko.a tak w ogóle to jest ktoś z dolnośląskiego co buduje ten domek?pozdrawiam wszystkich

hej,

dlaczego gazobeton?

ja też się na tym nie znam, dlatego spytaliśmy fachowców,zdania są podzielone, ale jednak większość opowiedziała się, iż poroterm bardzo często kruszy się i utrudnione jest montowanie jakichkolwiek kołków,np.przy ociepleniu,gazobeton jest trwardszy, a współczynnik przenikliwości ciepła dla gazobetonu 24` i porotermu 30` jest ponoć ten sam... długo się zastanawialiśmy,ale jednak wybór padło na gazobeton :lol:

• 7 months później...
  • 1 month później...

czołem kompanio! dołączamy się - budujemy Tosia koło Wrocławia. Idzie nam powoli - ściany stoją, dach ma się pojawić w najbiiższym czasie. Właśnie zamówiliśmy okna. Pierwszy szok to były schody - faktycznie b strome, moja stopa się mieści (prawie) (więc moje rozczarowanie jest mniejsze :), męża już znacznie gorzej, nie przewidzieliśmy tego przed budową - błąd, może można je było chociaż ciut rozciągnąć. Teraz ja mam wątpliwości czy okno w kuchni nie za nisko? Blaty na 82 cm to jednak wydaje mi się dla wyższej osoby uciążliwe. Piszcie jak u Was.

pozdrówka