pio_n 03.06.2008 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2008 Witam, Kazdy twierdzi co innego. Murarz twierdzi zeby zwiesic cale 6cm na zewnatrz budynku. Ja nie wiem czy to dobrze czy zle, dlatego szukam opinii na forum. Moze ktos podpowie...Nie chcialbym zeby bylo spaprane na samym poczatku. Pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 13.06.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2008 witam dołek wykopany a w poniedziałek ekipa bieże sie za zbrojenie fundamentów. pytanko mam czy kominy robicie systemowe czy murowane.u mnie będzie kocioł na paliwo stałe i kominek.musze cos niedługo wybrać i podzielcie sie tym co u was powstało. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pio_n 14.06.2008 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2008 u nas murowane. poczytalem troche i taka decyzja zapadla. Czy sluszna? czas pokaze.... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania... 15.06.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2008 hej, u mnie piwnica już stoi, strop na piwnicy już przygotowany a w czwartek zalewamy,kominy będziemy raczej stawiać z gotowych elementów Schleyer (czy jakoś tak) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 24.06.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2008 Witam wszystkich.jutro o 9 rano zalewamy fundamenty.ile tam wam betonu poszło.u mnie B20 cena ze wszystkim 372zł za m3.drogo ale co zrobić.teraz siedzę nad kominami decyzja zapadła na systemowe.podajcie proszę ceny stropów i z czego zrobione.dziękuje i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania... 29.06.2008 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2008 hej, na fundamenty poszło nam 19m` betonu B20, strop jest u mnie również inny,ponieważ zdecydowaliśmy się na strop lany, zgodnie z opinią kierownika budowy i murarza -miało być taniej i o równie dobrej jakości, tak więc na strop nad piwnicą 18m` betonu B2; nie potrafię ocenić dokładnie ilości stali, ponieważ kierownik budowy wciąż kazał dokładać,zwłaszcza nad salonem, tak więc trochę tego było...ale około 1,5t stali 12` i ok 200 kg stali 6` jutro zaczynają u mnie budowę domu właściwego, czyli parteru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 04.07.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lipca 2008 witam.to sporo tego betonu na fundament poszło.u mnie 15m3 i to mi sie zdawało że dużo.beton u mnie drogi to strop teriva będzie.może taniej ,okażę sie po zrobieniu.a jak załatwiliście sprawę okien w piwnicy.ja mam punkt 0 30cm nad ziemią i okna w piwnicy są poniżej gruntu.zastosujemy takie studzienki gotowe z jakiegoś tworzywa żeby nie murowac i tak dalej.ponoć w niemczech w każdym sklepie duzy wybór a my blisko mieszkamy to sprawdzimy.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania... 06.07.2008 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 hej, my to mamy chyba wyjątkowo krzywą działkę, z jednej strony "punkt zero"będzie na poziomie ziemi (i tu niestety będzie problem z oknami - szczeście tylko,że jest to pod salonem, więc jest tam duże pomieszczenie i okno jest z przodu, gdzie "punkt zero"będzie ok 30-40 cmnad ziemią i tu będzie okno, zprzodu domu zostawiliśmy miejscena jeszcze jedno okno, ale decyzję ostateczną co do niego podejmiemy po wybudowaniu schodów zewnętrznych, z drugiej zaś strony domu (garaż) pkt zero będzie nawet przekraczał metr (dlatego mamy garaż w piwnicy)i tam będą nawet dwa okna, trochę boję się efektu końcowego z tymi oknami, ale mam nadzieję,że jakoś to będzie wyglądało, dodam od razu, iż w domu mamy dwa garaże,i tu pomysł zrodził się już po zrobieniu wykopu, a ponieważ kierownik budowy zaakceptował zmianę to tak zrobimy,jedne garaż jest w piwnicy (pod miejscem gdzie oryginalnie garaż znajduje się w projekcie), a drugi usytuowany będzie tuż nad nim (poprostu wjazd będzie od tyłu) technicznie możliwe -praktyka pokaże, czy to był dobry pomysł pzdr Ania ps-macie już swoje dzienniki budowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 07.07.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2008 hej .nie tylko u ciebie tak krzywo.punkt zero z tyłu domu ustaliliśmy na 30cm ponad grunt ale za to z przodu będziemy usypywać metr ziemi bo tyle róznicy jest.dziennika nie mam ale zdjęć dużo a narazie fundamenty tylko to i chwalić sie niema czym.firma jednak zaczyna na ostro w następny poniedziałek.jutro zakupy na piwnice sie odbędą.poroton czeka od roku do akcji więc teraz sie potoczy dosyć szybko.a tak w ogóle to jest ktoś z dolnośląskiego co buduje ten domek?pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 08.07.2008 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Hej Mundi73 Ja tyż z dolnośląskiego ale budować będę na wiosnę za rok dopiero Ja we Wrocku będę budować, a TY skąd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 09.07.2008 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Aniu a dlaczego lepiej z gazobetonu niż z porotermu??? Zawsze wszyscy mówili że poroterm lepszy. My jesteśmy na początku więc totalnie się nie znamy na tym ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mundi73 10.07.2008 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Hej Mundi73 Ja tyż z dolnośląskiego ale budować będę na wiosnę za rok dopiero Ja we Wrocku będę budować, a TY skąd? hej.mieszkam koło lubania więc kawał drogi od ciebie.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania... 14.07.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 hej, dlaczego gazobeton? ja też się na tym nie znam, dlatego spytaliśmy fachowców,zdania są podzielone, ale jednak większość opowiedziała się, iż poroterm bardzo często kruszy się i utrudnione jest montowanie jakichkolwiek kołków,np.przy ociepleniu,gazobeton jest trwardszy, a współczynnik przenikliwości ciepła dla gazobetonu 24` i porotermu 30` jest ponoć ten sam... długo się zastanawialiśmy,ale jednak wybór padło na gazobeton Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 14.07.2008 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2008 Dzięki za odp. No to musimy w takim razie się porządnie rozeznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Klodziki 22.07.2008 09:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2008 Ania i jak Tosiek? Wklej jakieś foteczki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania... 24.07.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2008 hej, w końcu założyłam swój dziennik (link w podpisie), nie mam tam zdjęć z ostatnich 2 tyg, u mnie dziś zaczęli prace nad stropem nad parterem, więc zdjęcia nie są aktualne, ale niedługo się poprawię, teraz czekam na wasze dzienniki pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wiórek kokosowy 02.03.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Witam, my budujemy Tośka Zapraszma do obejrzenia dziennika http://forum.muratordom.pl/nasz-tosiek-a-d-1-09-2007,t118687.htm Pozdrawiam! WK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlena.ada 30.04.2009 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 czołem kompanio! dołączamy się - budujemy Tosia koło Wrocławia. Idzie nam powoli - ściany stoją, dach ma się pojawić w najbiiższym czasie. Właśnie zamówiliśmy okna. Pierwszy szok to były schody - faktycznie b strome, moja stopa się mieści (prawie) (więc moje rozczarowanie jest mniejsze , męża już znacznie gorzej, nie przewidzieliśmy tego przed budową - błąd, może można je było chociaż ciut rozciągnąć. Teraz ja mam wątpliwości czy okno w kuchni nie za nisko? Blaty na 82 cm to jednak wydaje mi się dla wyższej osoby uciążliwe. Piszcie jak u Was. pozdrówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts