Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wymiana okien w przedwojennym domu a Konserwator?

zak

Recommended Posts

Czy do wymiany okien potrzebne jest zgłoszenie? Chciałbym uniknąć 3-podziału i dać 2 skrzydła. Jakie są konsekwencje wymiany bez zgłoszenia? (czy obowiązują przepisy wykonawcze). Jak każdy dom przedwojenny jest on ujęty w "ewidencji" zabytków ale nie znajduje się w "rejestrze" zabytków. Ulica średnio ruchoma w centrum poza starówką. Czy ktoś miał przygody tego typu z konserwatorem.

Czy do wymiany okien potrzebne jest zgłoszenie? Chciałbym uniknąć 3-podziału i dać 2 skrzydła. Jakie są konsekwencje wymiany bez zgłoszenia? (czy obowiązują przepisy wykonawcze). Jak każdy dom przedwojenny – jest on ujęty w "ewidencji" zabytków ale nie znajduje się w "rejestrze" zabytków. Ulica średnio ruchoma w centrum poza starówką. Czy ktoś miał przygody tego typu z konserwatorem.

Dz.U. 1994 Nr 89 poz. 414 USTAWA z dnia 7 lipca 1994 r. Prawo budowlane (ze zmianami z 2003 r. Nr 80, poz. 718)

Art. 29.

1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

.....

2. Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych, polegających na:

1) remoncie istniejących obiektów budowlanych, z wyjątkiem obiektów wpisanych do rejestru zabytków, jeżeli nie obejmuje on zmiany lub wymiany elementów konstrukcyjnych obiektu i instalacji gazowych, z zastrzeżeniem pkt 2, albo zabezpieczenia przed wpływami eksploatacji górniczej lub powodzą,

......

Art. 30.

1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:

.......

2) wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust. 2 pkt 1 – 13,

.......

Art. 93.

Kto:

............................

3) dokonuje rozbiórki obiektu budowlanego lub jego części, naruszając przepisy

[4) przystępuje do budowy lub prowadzi roboty budowlane bez dopełnienia

wymagań określonych w art. 41 ust. 4, art. 42, art. 44, art. 45 lub bez pozwolenia

właściwego organu zmienia przeznaczenie użytkowanego obiektu

budowlanego, naruszając przepisy art. 71,]

<4) przystępuje do budowy lub prowadzi roboty budowlane bez dopełnienia wymagań określonych w art. 41 ust. 4, art. 42, art. 44, art. 45,>

......................................

6) wykonuje roboty budowlane w sposób odbiegający od ustaleń i warunków określonych w przepisach, pozwoleniu na budowę lub rozbiórkę bądź w zgłoszeniu budowy lub rozbiórki, bądź istotnie odbiegający od zatwierdzonego projektu,

................................................

podlega karze grzywny.

Art. 94.

Orzekanie w sprawach o czyny, określone w art. 92 i art. 93, następuje na podstawie

przepisów Kodeksu postępowania w sprawach o wykroczenia.

Wymiana okien jest remontem istniejacego obiektu budowlanego, tak więc wymaga zgłoszenia do właściwego organu, który określi czy jest wymagane pozwolenie na budowę.

Z konserwatorem lepiej uważać, może "zakonserwować", zwłaszcza na "średnio ruchomej ulicy w centrum poza starówką" :lol: .

Radzę Twój pomysł skonsultować z konserwatorem, choć wydaje mi się, że będzie obstawał za zachowaniem podziałów architektonicznych elewacji - do których zaliczają się podziały okienne. Sam jestem współwłaścicielem zabytkowego domku (nieco starszego) i oprócz kilku sklepień nie wolno mi grzebać przy elewacji.

Swoją drogą, jesteś pewien, że planowane przez Ciebie zmiany będą niekorzystne dla architektury Twojego domku. Z doświadczenia wiem, że większość zmian podziałów okiennych znacznie obniża estetyczny odbiór starego budynku.

Może jednak nie potrafię być do końca obiektywny -

sam jestem historykiem sztuki

:lol:

Z tego co słyszałem od znajomej po konserwacji, Konserwator Miejski może w ogóle uprzeć się przy drewnianych (nie bardzo mnie stać) z zachowaniem dokładnie takiego samego podziału. Jest to prosty dom w kształcie kostki. Strona od ulicy jest stroną "ciemną" domu i chodzi mi o światło. Otwory mają ok. 1650 cm szerokości i 1670cm wysokości. Chciałbym zmienić podział na dwuskrzydłowe z poprzeczką na 2/3 wysokości. Dom będzie za rok ocieplany i otwory nieco się zmniejszą.

Rzecz w tym, że "ponoć" Konserwator nie może się zgadzać na jakiekolwiek zmiany, a nie czepia się stanu zastanego (jeżeli ktoś z czymś nie przesadzi). Jak już wystąpię do konserwatora, to zamykam sobie wszelkie możliwości. Z drugiej strony nikt nie udowodni mi jakie były okna przed zmianą. Myślałem, że ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie.

Pozdrawiam,

zak

Z tego co słyszałem od znajomej po konserwacji, Konserwator Miejski może w ogóle uprzeć się przy drewnianych (nie bardzo mnie stać) z zachowaniem dokładnie takiego samego podziału. Jest to prosty dom w kształcie kostki. Strona od ulicy jest stroną "ciemną" domu i chodzi mi o światło. Otwory mają ok. 1650 cm szerokości i 1670cm wysokości. Chciałbym zmienić podział na dwuskrzydłowe z poprzeczką na 2/3 wysokości. Dom będzie za rok ocieplany i otwory nieco się zmniejszą.

Rzecz w tym, że "ponoć" Konserwator nie może się zgadzać na jakiekolwiek zmiany, a nie czepia się stanu zastanego (jeżeli ktoś z czymś nie przesadzi). Jak już wystąpię do konserwatora, to zamykam sobie wszelkie możliwości. Z drugiej strony nikt nie udowodni mi jakie były okna przed zmianą. Myślałem, że ktoś ma jakieś doświadczenia w tym zakresie.

Pozdrawiam,

zak

Jeżeli dom jest e ewidencji zbytków to napewno jest jakaś dokumentacja zdjęciowa wg której mozna porównać jakie zmiany wprowadziłeś.

Czy jesteś pewien, że Twój dom jest w takie ewidencji ?

To, że jest przedwojenny jeszcze tego nie przesądza.

Radziłbym to mimo wszystko sprawdzić.

W "Rejestrze" zabytków znajdują się prawdziwe perły i zabytki takie są udokumentowane. W "Ewidencji" znajduje się automatycznie wszystko, co zostało wybudowane przed 1939 (lub 1945, nie jestem pewien).

pzdr

Nie jestem pewien z tą "automatyką", mimo wszystko radzę Ci sprawdzić.

Nieraz ochroną konserwatorską objęty jest charakter zabudowy całej ulicy i wtedy przy zmianach wymagana jest zgoda konserwatora.

O tym czy bedzie wymagana zgoda konserwatora możesz się dowiedzieć w Starostwie albo w Urzędzie Miejskim bez żadnych konsekwencji (których sie obawiasz).

Wczesniej sprawdzalem, sytuacja w moim miescie (i ponoc we wszystkich miastach) jest taka, ze caly obszar przedwojennego miasta (spory obszar) nalezy do strefy ochrony... kategorii "B" i jest objety nadzorem konserwatorskim. Natomiast co do wspomnianej przeze mnie ewidencji - tez sprawdzalem. Za okolo 2 tygodnie beda miale projekt rozbudowy (wczesniej wstepnie uzgadniany oczywiscie z konserwatorem) zobaczymi jak podejdzie do okien (moze w planie nie zauwazy, ze sa inne).

pzdr

Nie licz na to że nie zauważy że są inne. Raczej go uprzedź bo potem będą kłopoty. Zamów okna z PVC, drewna [ceny są już zbliżone] o takim samym podziale a nawet z ozdóbkami jak są. Chociaż w elewacji i tak będzie to widoczne - chociażby z powodu niskoemisyjnych szyb, które zachowują się jak lustra i spłaszczają elewacje. Potem taki zabytek z nowymi oknami [z PVC czy z drewna - nie ma to znaczenia - z daleka są identyczne] wygląda jak ślepy - niebieskie lub zielone szyby, czarne obwódki uszczelek, nieskazitelna biel ram - koszmarne.

Estetycznego waloru całej imprezy nie śmiałem podnosić...

Ja u siebie zostawiam stare okna, dopóki nie uzbieram kasy na nowe "drewniaki", ale muszą być z obecnymi podziałami - mam cały zestaw dziwacznych rozwiązań z początku poprzedniego wieku i międzywojennych. Dlatego każde okno musiałoby być zrobione indywidualnie.

Póki będę palił eko-groszkiem, pozostaję przy starych, tylko muszę je w tym roku wyremontować. 8)