Edyta i Wojtek 25.05.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Ponownie zawracamy głowę, ale za nim pójdziemy do fachowca z wyceną szukamy porady u fachowców "amatorów"(prawie zawodowców). Właśnie przed chwilą wybraliśmy projekt, chyba ostatecznie http://www.e-projektydomow.pl/projekt/275 Co sądzicie o kosztach budowy tego domu? Czy do 300 tyś. możemy się wprowadzić i mieszkać, bez większych szaleństw-złotych klamek i marmurów na podłodze- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.05.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 dołóż jeszcze ze 0,14MPLN i mieszkaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta i Wojtek 25.05.2007 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 objaśnij co to znaczy MPLN, jeśli to złośliwość to dzięki za mądrą odpowiedż a jeśli to fachowa porada to nie skumałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 25.05.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 0,14MPLN, czyli 140kPLN, czyli 140 000,- złotych polskich, ciężko zarabianych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozik 25.05.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Ponownie zawracamy głowę, ale za nim pójdziemy do fachowca z wyceną szukamy porady u fachowców "amatorów"(prawie zawodowców). Właśnie przed chwilą wybraliśmy projekt, chyba ostatecznie http://www.e-projektydomow.pl/projekt/275 Co sądzicie o kosztach budowy tego domu? Czy do 300 tyś. możemy się wprowadzić i mieszkać, bez większych szaleństw-złotych klamek i marmurów na podłodze- jeśli będziesz uważał na co i jak wydajesz kasę i znajdziesz dobrą ekipę tzn taką która ci zrobi bez knotów i jeszcze doradzi parę rzeczy to powinienes dać radę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 25.05.2007 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Podana w opisie projektu kwota 229 tys dotyczy kosztorysu wykonanego wg zasad sporzadzania kosztorysów (ceny robocizny i materiałow publikowane w informatorach) i doliczenia zysku firmy budowlanej.Jezeli sami będziecie wynajmować brygady w szarej strefie i organizować budowe, kupować materiały, to mimo ostatnich wzrostów cen 300 tys powinno starczyć. Dom jest bardzo prosty i oszczędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta i Wojtek 25.05.2007 19:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Dzięki za słowa otuchy bo w zasadzie w tym momencie tego potrzebowałam...wiem,że ocena należy do fachowców i to zrobię po niedzieli..ale z myślą że nie będzie tak źle milej spędzę weekend... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 25.05.2007 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Powiem tak: Ja bym się w tej cenie wyrobił nawet przy dzisiejszych cenach. Domek jest bez drogich udziwnień i bardzo ładny swoja drogą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jola z Melisy 25.05.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Buduje dom o podobnym metrażu, też z garażem. Nie oszczędzam bardzo na materiałach, bo myślę, że nie warto (karpiówka, ytong). Udaje mi sie oszczędzić sporo na robociźnie (system rodzinno-gospodarczy). Mam nadzieję zmieścić się w 150~160 tyś za stan surowy zamknięty. 300 tys to max jaki mogę wydać z urządzoną kuchnią itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 25.05.2007 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 dołóż jeszcze ze 0,14MPLN i mieszkaj Barbossa miał zły dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jkrzyz 25.05.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Pod warszawą, podobna powierzchnia, tylko bez poddasza i z dużo prostszym dachem. 300kPLN ledwo starczy.Standard wykończenia będzie niestety bardzo niski.Dodam, że projekt był robiony na zamówienie z akcentem na niskie koszty budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 25.05.2007 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Ponownie zawracamy głowę, ale za nim pójdziemy do fachowca z wyceną szukamy porady u fachowców "amatorów"(prawie zawodowców). Właśnie przed chwilą wybraliśmy projekt, chyba ostatecznie http://www.e-projektydomow.pl/projekt/275 Co sądzicie o kosztach budowy tego domu? Czy do 300 tyś. możemy się wprowadzić i mieszkać, bez większych szaleństw-złotych klamek i marmurów na podłodze- Wg mnie dacie radę. Nie słuchajcie za bardzo doradców z hurtowni bo oni powtarzają jak mantrę te same bzdury. Jeżeli chcesz mieć swój dom zadbaj o to aby materiały które kupujesz miały niezbędne atesty. Nie oszczędzaj na ociepleniu domu ale zadbaj o jakość murowania. Im mniejsze odchylenia ścian tym mniej tynku itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta i Wojtek 25.05.2007 20:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Wszystko ok tylko ja buduję się w Ustce a to niestety nie STOLICA i podejrzewam, że koszty są mniejsze, w końcu niby wieś niby MIASTO Miłego wieczoru osobą po ciężkim dniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sasha 25.05.2007 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 i podejrzewam, że koszty są mniejsze, w końcu niby wieś niby MIASTO Miłego wieczoru osobą po ciężkim dniu żebyś się nie zdziwił ... wg mnie materiały to pikuś - ceny robocizny nabijają ostateczną cenę domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 25.05.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Ponownie zawracamy głowę, ale za nim pójdziemy do fachowca z wyceną szukamy porady u fachowców "amatorów"(prawie zawodowców). Właśnie przed chwilą wybraliśmy projekt, chyba ostatecznie http://www.e-projektydomow.pl/projekt/275 Co sądzicie o kosztach budowy tego domu? Czy do 300 tyś. możemy się wprowadzić i mieszkać, bez większych szaleństw-złotych klamek i marmurów na podłodze- Wg mnie dacie radę. Nie słuchajcie za bardzo doradców z hurtowni bo oni powtarzają jak mantrę te same bzdury. Jeżeli chcesz mieć swój dom zadbaj o to aby materiały które kupujesz miały niezbędne atesty. Nie oszczędzaj na ociepleniu domu ale zadbaj o jakość murowania. Im mniejsze odchylenia ścian tym mniej tynku itd. I dużo rób sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 25.05.2007 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Wszystko ok tylko ja buduję się w Ustce a to niestety nie STOLICA i podejrzewam, że koszty są mniejsze, w końcu niby wieś niby MIASTO Miłego wieczoru osobą po ciężkim dniu I tu sie mylisz, w moim przypadku"stolyca" jest tańsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artek681 25.05.2007 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Pozdrawiam serdecznie Chciałem zasygnalizować, że ceny materiałów zwariowały. Beton komórkowy na "cito" kosztuje już w granicach 17-20 złotych za sztukę. Problemy są ze stalą, cementem. Więźba dachowa, to oczekiwanie 5 miesięcy, dachówka ceramiczna 3-4 miesiące. Koszmar, uważam iż wybraliśmy niekorzystny czas na budowanie się. Koszt 300 tys. złotych bez żadnych udziwnień powinien wystarczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 26.05.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Moim zdaniem ceny materiałów budowlanych spadną, choć nie wrócą do poprzedniego poziomu. Natomiast ceny robocizny utrzymają się , lub nawet nieco wzrosną.W Waszym domku zmienił bym tylko strop. Z drewnianego na Terrivę, lub nawet żelbetowy - wylewany.Kiedyś bywałem w Ustce w ośrodku "Bipromasz". Ciekawe co tam teraz jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Edyta i Wojtek 26.05.2007 07:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 choc w Ustece mieszkam od dawna to o tym osrodku nie słyszłem...ale jest tu ich tyle,że moge nie znać...może juz ma inną nazwe...wie,że ceny wariują ale no cóż...te wariactwo cenowe skusiło nas do sprzedazy 2 mieszkań i budowy domku...bo ceny mieszkań tez poszalały i dalej rosną...dzięki wszystkim za porady..moze kiedys załozymy jakis dziennik budowlany ...pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts