Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaśki macieja faktów i wiadomosci z budowy komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kaśka maciej

7060

• wu

1884

• mayland

1356

• braza

1264

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A ja mam dwustronny i nie orzech, choć mi się baaaardzo podobał... Mamy winchester. Jest jaśniejszy od orzecha, i nie jest złotym dębem, którym mi si e czka na każdym osiedlu jest po kilkadziesiąt i prawie w co drugim domu.... Za to brama garażowa i drzwi są orzechowe....

Jaśniejsze okna czy jaśniejszą dachówkę?

Sęk w tym, że jaśniejsze to jest tylko złoty dab albo moja amarena. Wybór ograniczony.

Planują panele, z tego co wiem to raczej jasne. Teraz w mieszkaniu mają zwykły dąb ale raczej takim chłodnym odcieniu.

Orzech nie jest jasny ale jego duży plus to, że można zdobyć w tym odcieniu i drzwi i bramę i dużo mebli. Podłogę można dobrać ciemną ale też jasny jesion czy grab też całkiem ładnie z nim się komponuje. Np. średni brąz w Ikea to odpowiednik średniego orzecha w okleinach mdf.

Ja lubię wewnątrz białe okna bo nie narzucają kolorystyki stolarki a przy jasnych ścianach są prawie niewidoczne.

Ja też bym wolała białe w środku. Ale to nie ja tu płacę.

Zresztą, May ma rację. Też o tym pomylaślałam, że jasne ściany i jasne podłogi skutecznie rozjaśnią tego orzecha. Zresztą, większość mebli które mają sa jasne. Meble są nowe wiec bankowo pójda do domu.

Póltorej godziny wybierałyśmy kolor okien :)

W końcu padlo na orzech. Z tym, że bym wolała chyba białe w środku, boję sie, że może być ciut za ciemno, choć w sumie to sa duże okna i światła będzie pod dostatkiem raczej. Ale pomna swoich doświadczeń wiem, że ciężko potem ten kolor ograć z resztą domu. Poza tym okazało się, że okna balkonowe mają już standardowo niski próg, 1,5cm. Co jest ewidentną zaletą przy wyjeżdżaniu wózkiem. Jedynie przesuwne okna dale mają wysoki próg, ale tu jakby nie ma to znaczenia. No i uwaga!! W OknoPlaście ( bo tam kupimy okna) montują już rolety zewnetrzne razem z moskitierami, co jest wynalazkiem genialnym. Mieliśmy takie rozwiązanie w apartamencie na wakacjach i powiem Wam, że IDEALNA SPRAWA! Pierońsko droga, ale moi rodzice tak się napalili, że chyba wzieliby to za każdą cenę. Pan okienny ma przeliczyć to raz jeszcze, bo sam się ździwił, że tak dużo wyszło.

Aaaa, murarze chyba skończą mury do końca tygodnia:)

No i ogrzewanie i cała wod kany też już zamówione, a za tydzień w środę wieźba przyjeżdza :)

Cześć.

Ty to Kaśka masz tempo.

Ledwo fundamenty wylali a już czytam, że w ciągu tygodnia więźba dojedzie.

Pozdrawiam i życzę dobrej zabawy w budowanie:)