mayland 04.02.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Dandi i widzisz, tego własnie byłam ciekawa. U nas przy kolędzie ksiadz pokropił Ale to chyba bardziej z ciekawości, zeby zobaczyć cały dom a nie tylko dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.02.2011 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Wyznaniowy nie, a jeżeli nawet to na bank nie jest to obowiązek jednak wszyscy, których znam wyświęcali domy/ mieszkania. Z tego co zdążyłem się zorientować jest specjalny obrzęd, który temu służy. Prosiłem, żeby nastąpiło to podczas kolędy ale proboszcz powiedział, że tak nie można, bo zabiera się do tego cały sprzęt (świętymi olejkami rysuje się krzyżyki w specjalnych miejscach domu i chyba mają tu znaczenie kierunki świata, czyta się przeznaczone do tego modlitwy, kropi się święconą wodą). Jutro będe mógł napisac więcej bo przy obiedzie wypytam duchownego o całą symbolikę rytu Mam kolegę, który wyświęcił nowo zakupiony samochód ale on nie jest do końca normalny. Dandi i widzisz, tego własnie byłam ciekawa. U nas przy kolędzie ksiadz pokropił Ale to chyba bardziej z ciekawości, zeby zobaczyć cały dom a nie tylko dół A na kolędzie to nie wystarczy????????? Ksiadz poświecił salon, resztę domu sama poświeciłam... zostało mi trochę "specjalnej" wody święconej od sąsiadki ją dostałam, jest z kilku świętych miejsc.... to wiosną na działce jeszcze pokropię.... Napisz Dandi... jestem ciekawa tego świecenia.... Ale to już bez żartów i przekąsu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.02.2011 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Kasia May zajrzyjcie proszę do moich komentów bo nie wiem jaki i czy dawać karnisz w oknie tarasowym w kuchni.... Proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 04.02.2011 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Arnika, ja nei pomogę. U siebie mam schrzanione=zero zostawionego miejsca.Zmiana dopiero przy jakimś grubszym remoncie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dandi3 04.02.2011 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Od początku. W Prawosławiu chodzenie z modlitwą (odpowiednik katolickiego "po kolędzie") odbywa się zawsze po Święcie Chrztu Pańskiego, które przypada 19/01. W przeddzień, w prawosławnych domach je się tzw Druga Wigilię: potrawy wigilijne ale mniej ich i Wigilia ta jest spędzana w gronie ściśle rodzinnym (ew jakaś babcia się zaplącze o ile zlokalizowana w pobliżu). No i żadnego Mikołaja. Drugą Wigilię rozpoczyna nie dzielenie się prosforą, ale wypicie poświęconej w tym dniu na pamiątkę Chrztu Pańskiego, wody. Tę wodę bierze się z cerkwii po uroczystym nabożeństwie i ta woda służy do poświęcenia domu kiedy kapłan chodzi z modlitwą. Bez względu na to czy duchowny obleci z kropidłem cały dom ( zależy to od przyzwyczajeń prezbitra) czy tylko miejce gdzie odbywa się czytanie ewangelii, NIE JEST TO TO SAMO CO WYŚWIĘCENIE DOMU. Na wyświęcenie domu umawiamy sie w oddzielnym terminie i święceniu, jak już wcześniej pisałem towarzyszy cały określony ryt wraz z symboliką. I o ile przy standardowej modlitwie rzeczywiście to pokropienie wystarczy, o tyle wyświęcenie wiąże się z pewną celebrą w asyście kapłana i diakona. Pamiętam jak zaczynaliśmy budowę i wykopano doły pod ławy, pojechałem wieczorem na budowę i pokropiłem plac we wszystkich czterech narożnikach prosząc o siły i powodzenie na koniec. W takiej sytuacji zwykła święcona woda i modlitwa wystarczy - podobnie czuję moc modlitwy podczas zwyczajowej corocznej wizyty kapłana z wyjątkiem oczywiście faktu, że kapłan jest przez kapłaństwo dużo bardziej uświęcony niż ja przez ... yyyyyy.... próżniactwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.02.2011 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Arnika, ja nei pomogę. U siebie mam schrzanione=zero zostawionego miejsca. Zmiana dopiero przy jakimś grubszym remoncie. To zajrzyj proszę i podpowiedz co zrobić aby się ustrzec od błędów, które Ty popełniłaś..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 04.02.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 To zajrzyj proszę i podpowiedz co zrobić aby się ustrzec od błędów, które Ty popełniłaś..... arnika - too late! takie rzeczy się ogrania podczas budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.02.2011 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Nooo jak będę drugi budowała dom to będę mądrzejsza Z budowlanych błędów to jest chyba jedna wpadka nie przemyślana... Nawet mi to do głowy nie przyszło.... żeby na karnisze zwracać uwagę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 04.02.2011 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 To zajrzyj proszę i podpowiedz co zrobić aby się ustrzec od błędów, które Ty popełniłaś..... z tym, że akurat mój "bląd" jest do poprawienia w przeciągu godziny. Wystarczyłoby przewiercić dziury, bo ja mam miejsce, Mój błąd polegal na tym, ze posłuchałam pani w sklepie, która usłyszawszy rozmiary okien wcisnęła mi w rekę karnisze, a ja nie sądzilam, że baba mi da karnisze w ICH rozmiarze, a nie DO ich rozmiaru. Na razie jednak zostanie jak jest, bo za dużo zainwestowałam w firanki i musi tak być. Ale przy najbliższym remoncie to niedopatrzenie zosatnei naprawione. Do tego czasu firanki się bankowo zestarzeją i trzeba będzie wymienić na nowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.02.2011 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Kiedyś mówiłaś u mnie jak byłaś, że do mojego salonu trzeba by było dać jakieś "bogate" zasłony?Co miałaś na myśli... Wiesz ja nie mam pojęcia o tych wszystkich upiękrzaczach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 04.02.2011 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 Bogate, w sensie materialowym. Na pewno nie takie pieliny jak u mnie. Len lub coś ewentualnie porządnie marszczone, czy nie-marszczone, ale dużo materialu.Tak, żeby po ewentualnym zasłonięciu okna nie było wrażenia, że kupowałas resztki materiału. Kumasz? Masz dużo przwestrzeni w salonie więc możesz poszaleć. Moim zdaniem rzecz jasna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 04.02.2011 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2011 No tak myślałam... tylko jakoś nie widzę lnu u siebie... kto by go prasował....Myślałam o takich na przelotkach i jedna zasłona o szerokości 140cm... tak około, bo są i szersze.... i X2 oczywiście...A w jakich kolorach szukać? Szczerze wolałabym jasne... Ogladałam Merete w Ikei... ale jakoś mi nie pasi... patrzyłam na te drugie z lekkim wyciskanym wzorkiem i te to już bardziej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 05.02.2011 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 05.02.2011 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 Ale przy najbliższym remoncie to niedopatrzenie zosatnei naprawione. Do tego czasu firanki się bankowo zestarzeją i trzeba będzie wymienić na nowe :D:D:D:D no i jak Cie nie kochać? :D:D Wydrukuje i pokaże Maciejowi przy najbliższej okazji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Irma 05.02.2011 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 raczej nie takie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 05.02.2011 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 May, ja Ciebie love too Irma obrazki idealnie zilustrowały to co chcialam przekazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 05.02.2011 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 A co do kolorów, to jasne, naturalne czy neutrane są ok, sa bezpieczne i pasują wszędzie.Natomiast jeśli chcesz zaszalec z kolorem to spójrz na to zdjecie http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=41713&d=1296897089 idealnie pokazuje jak zrobić, żeby było super: kolory zaslon pojawiają się na kanapie, poduszcze, może pojawić się na dywanie, może na jakchś innych obiciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 05.02.2011 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2011 dzien dobry spiochu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 06.02.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 Jaki tam śpiochu.. Lepiej zabrzmialoby Dzień dobry Trwonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wu 06.02.2011 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2011 na co znowu przetrwoniłaś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts