Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaśki macieja faktów i wiadomosci z budowy komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kaśka maciej

7060

• wu

1884

• mayland

1356

• braza

1264

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

łoo rany, Donia:hug::hug::hug:ze wzajemnością :)

A co do przepisu: pieczemy biszkopt najłatwiejszy na świecie, który wychodzi zawsze i każdemu, czyli bierzemy:

- 4 jajka

- niecała szklanka cukru

- 1 łyżka octu ( taka niepełna)

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 szklanka mąki.

I jedziemy z tym koksem tak:

rozbijamy jaja i oddzielamy żółtka od białek

następnie do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy ( w szklanej lub plastikowej misce, albo w jakiej tam, byle nie metalowej , to samo tyczy się łyzki, byle nie metalowa)

w tak zwanym między czasie włączmy piekarnik i ubijamy pianę z białek stopniowo dodając cukier.

Jak już ubijemy ta pianę, to dodajemy do niej żółtka. Mieszamy delikatnie aż się wyrówna kolor. Potem mieszamy, stopniowo dodając mąkę. O ile pianę można ubic mikserem, to cała reszta to już moje drogie rękodzieło. Ale nie bójta! łatwo się kręci

No i jak już tak pięknie wymieszałyście to na tortownice wylewamy ciasto ( taką max 25cm) i do piekarnika na 25min, 180st.

No i piecze się, piecze, piecze ( i tak przez 25 min) i jak się upiecze odczekujemy chwilę, żeby nie opadło. (Wiadomo, że jak rzeczy opadają to nie jest fajnie ;) )

Kroimy biszkopt na pół i wkładamy co tam chcemy. W ostatnich moich wersjach robiałm tak, że smarowałam spód koktajlem truskawkowym, ubijałam śmietanę 30% z odrobiną cukru, dodawałam truskawki, przykrywałam górną częścią, na to znowu smietana i znowu truskawki.

I tak właśnie moja dieta poszła się bujac :D

Ania, wiem, trzymam kciuki. Zresztą, czy oni mogą Cię NIE przyjąć?? No zastanów się? CIEBIE??? ;)

Będzie dobrze!

Kasiula na pol minuty przed tym jak zostalam poproszona do gabinetu na rozmowe przeczytalam Twojego posta, usmiech mi sie namalowal od ucha do ucha, wiedzialam, ze musi byc dobrze :)

buziak