Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaśki macieja faktów i wiadomosci z budowy komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kaśka maciej

7060

• wu

1884

• mayland

1356

• braza

1264

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie wiem gdzie ale tak sobie głośno myślę.... Jakby tak wykopać doł, wkopać kilka kręgów, doprowadzic do tego rury z rynien i inne odwodnienia to można tak zbierać deszczowkę i np. podlewać potem nią ogrodek :roll: Ale moze się mylę, może tak sie nie robi? :roll:

Nie wiem gdzie ale tak sobie głośno myślę.... Jakby tak wykopać doł, wkopać kilka kręgów, doprowadzic do tego rury z rynien i inne odwodnienia to można tak zbierać deszczowkę i np. podlewać potem nią ogrodek :roll: Ale moze się mylę, może tak sie nie robi? :roll:

tez mi tak jedna kumplea mówiła :roll:

tez mi tak jedna kumplea mówiła :roll:

No ja tez nie wiem ... studnia z definicji oznacza miejsce wody pitnej ( choc wcale woda, która tam będzie nie musi byc zdatna do picia :-? i moze byc przeznaczona jedynie do podlewania ogrodu ) i jesli masz wykopaną studnię to nie mozna na 100 % doprowadzic tam deszczowki czy "wody" z oczyszczalni.

Ja teraz o tym własnie myślę. Będzie odprowadzenie z rynien na bok działki. Miało tam wypływać i spływać miedzy drzewka owocowe. Ale nie wiem, czy na końcu tego spadu nie zrobię studni na kilka kręgów. Przydalaby sie ta woda potem do podlewania :roll:

A nie jest tak, że jak wykopiesz studnię to zawsze nachodzi normalna, czysta woda (pitna)??? Chyba ze taka studnia chłonna jest inaczej wykonywana . Albo bardzo płytka, ze woda nie najdzie :roll: . Nie mam pojęcia :lol:

( określenie "chłonna" pierwszy raz na oczy zobaczyłam :wink: )

Byc może i podejdzie, ale nie ma musu z niej chyba korzystać, niee?? :roll:

Nie podjedzie woda. Studni chłonnej nie wykonuje sie na gruntach mokrych. To oczywiste. Tam cokolwiek wykopiesz i woda bedzie stała :lol: Chłonna to pewnei dlatego, że chłonie czyli gromadzi wodę spływajacą a nie sama ją produkuje jak w przypadku studni pitnej :lol: :lol:

(ale wykombinowałam)

Takie studnie to zazwyczaj kilka kręgów mają. To nie jest duza glębokość.

Ale.... można też zamiast studni z kręgów (co jest najtańszym i najprostrzym chyba rozwiazaniem) wkopać jakiś zbiornik. Pewnie koszty bedą większe ale to ta sama zasada działania. Np. starą, kolejową cysternę :wink: :lol:

A nie jest tak, że jak wykopiesz studnię to zawsze nachodzi normalna, czysta woda (pitna)??? Chyba ze taka studnia chłonna jest inaczej wykonywana . Albo bardzo płytka, ze woda nie najdzie :roll: . Nie mam pojęcia :lol:

( określenie "chłonna" pierwszy raz na oczy zobaczyłam :wink: )

Byc może i podejdzie, ale nie ma musu z niej chyba korzystać, niee?? :roll:

No musu nie ma ale chodzi o jakies przepisy, mówiące o tym 8) Przerabialiśmy to na etapie ustalania oczyszczalni, gdy wiadomo było, ze zbyt duzo gliny jest pod powierzchnią ziemi i moze byc problem z rozejściem się wody w drenażu. Mielismy taki pomysł, żeby wykopa studnię i tam odprowadzic to, co się nie rozejdzie w drenazu ale firma, która nam robiła POŚ nie zgodziła się na to, bo to podono niezgodne z przepisami :roll:

No to pewnie trzeba zrobić ją szczelną :roll:

U mojej babci było tak w ogródku. Działka była miedzy łąkami, dość nisko położona. Zawsze wiosną i w deszczowe lato stała w ogródku woda. No nie szło nic sadzic bo wszystko gniło. Więc zrobiliśmy.....oczko wodne :lol: Wykopaliśmy je dość glęboko jak na oczko bo poniżej 1m ale woda naszła i w ogórdku od tamtego czasu jej nie ma. Za to w oczku zawsze jest woda :lol: