kaśka maciej 24.04.2008 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Wróciłam własnie z tego dowiadywania się o to odwodnienie Z tym, ze nic nie wiem Chyba przez tego bolsa o smaku owoców lesnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 24.04.2008 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Rura i rura... jakby już nie można było bez tego tańczyć... Padłam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.04.2008 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Deszczówki nie mozna odprowadzać do kanalizacji. To napewno. A studnia chłonna? Myśleliście o niej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 24.04.2008 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Deszczówki nie mozna odprowadzać do kanalizacji. To napewno. A studnia chłonna? Myśleliście o niej? Pierwsze słyszę Gdzie można poczytać o tym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.04.2008 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Nie wiem gdzie ale tak sobie głośno myślę.... Jakby tak wykopać doł, wkopać kilka kręgów, doprowadzic do tego rury z rynien i inne odwodnienia to można tak zbierać deszczowkę i np. podlewać potem nią ogrodek Ale moze się mylę, może tak sie nie robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.04.2008 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Czytaj tutaj: http://dom.gazeta.pl/Ladny-Dom/1,61610,2741407.html?as=2&ias=2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 24.04.2008 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Nie wiem gdzie ale tak sobie głośno myślę.... Jakby tak wykopać doł, wkopać kilka kręgów, doprowadzic do tego rury z rynien i inne odwodnienia to można tak zbierać deszczowkę i np. podlewać potem nią ogrodek Ale moze się mylę, może tak sie nie robi? tez mi tak jedna kumplea mówiła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 24.04.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Nie wiem gdzie ale tak sobie głośno myślę.... Jakby tak wykopać doł, wkopać kilka kręgów, doprowadzic do tego rury z rynien i inne odwodnienia to można tak zbierać deszczowkę i np. podlewać potem nią ogrodek Ale moze się mylę, może tak sie nie robi? tez mi tak jedna kumplea mówiła No ja tez nie wiem ... studnia z definicji oznacza miejsce wody pitnej ( choc wcale woda, która tam będzie nie musi byc zdatna do picia i moze byc przeznaczona jedynie do podlewania ogrodu ) i jesli masz wykopaną studnię to nie mozna na 100 % doprowadzic tam deszczowki czy "wody" z oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.04.2008 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Reyzel niektóre oczyszczalnie działają odprowadzajac wodę własnie do studni chlonnej. Taka studnia nie ma żadnego powiązania ze studnią z wodą pitną. Jest przeznaczona na wodę z deszczówki lub z oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 24.04.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Poczytałam to o tej studni Mayland, musze pogadac o tym z moim hydraulikiem, pn mi mówił o czyms takim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.04.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Ja teraz o tym własnie myślę. Będzie odprowadzenie z rynien na bok działki. Miało tam wypływać i spływać miedzy drzewka owocowe. Ale nie wiem, czy na końcu tego spadu nie zrobię studni na kilka kręgów. Przydalaby sie ta woda potem do podlewania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 24.04.2008 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 A nie jest tak, że jak wykopiesz studnię to zawsze nachodzi normalna, czysta woda (pitna)??? Chyba ze taka studnia chłonna jest inaczej wykonywana . Albo bardzo płytka, ze woda nie najdzie . Nie mam pojęcia ( określenie "chłonna" pierwszy raz na oczy zobaczyłam ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 24.04.2008 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Mayland dobrze Ci gadanyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 24.04.2008 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 A nie jest tak, że jak wykopiesz studnię to zawsze nachodzi normalna, czysta woda (pitna)??? Chyba ze taka studnia chłonna jest inaczej wykonywana . Albo bardzo płytka, ze woda nie najdzie . Nie mam pojęcia ( określenie "chłonna" pierwszy raz na oczy zobaczyłam ) Byc może i podejdzie, ale nie ma musu z niej chyba korzystać, niee?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.04.2008 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 Nie podjedzie woda. Studni chłonnej nie wykonuje sie na gruntach mokrych. To oczywiste. Tam cokolwiek wykopiesz i woda bedzie stała Chłonna to pewnei dlatego, że chłonie czyli gromadzi wodę spływajacą a nie sama ją produkuje jak w przypadku studni pitnej (ale wykombinowałam) Takie studnie to zazwyczaj kilka kręgów mają. To nie jest duza glębokość. Ale.... można też zamiast studni z kręgów (co jest najtańszym i najprostrzym chyba rozwiazaniem) wkopać jakiś zbiornik. Pewnie koszty bedą większe ale to ta sama zasada działania. Np. starą, kolejową cysternę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 24.04.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 hm, a co w przypadku gdy grunt mokry a trza zrobic studnię chłonną\??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 24.04.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 A nie jest tak, że jak wykopiesz studnię to zawsze nachodzi normalna, czysta woda (pitna)??? Chyba ze taka studnia chłonna jest inaczej wykonywana . Albo bardzo płytka, ze woda nie najdzie . Nie mam pojęcia ( określenie "chłonna" pierwszy raz na oczy zobaczyłam ) Byc może i podejdzie, ale nie ma musu z niej chyba korzystać, niee?? No musu nie ma ale chodzi o jakies przepisy, mówiące o tym Przerabialiśmy to na etapie ustalania oczyszczalni, gdy wiadomo było, ze zbyt duzo gliny jest pod powierzchnią ziemi i moze byc problem z rozejściem się wody w drenażu. Mielismy taki pomysł, żeby wykopa studnię i tam odprowadzic to, co się nie rozejdzie w drenazu ale firma, która nam robiła POŚ nie zgodziła się na to, bo to podono niezgodne z przepisami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 24.04.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 firma, która nam robiła POŚ nie zgodziła się na to, bo to podono niezgodne z przepisami moja firma mówiła dokładnie to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 24.04.2008 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 No to pewnie trzeba zrobić ją szczelną U mojej babci było tak w ogródku. Działka była miedzy łąkami, dość nisko położona. Zawsze wiosną i w deszczowe lato stała w ogródku woda. No nie szło nic sadzic bo wszystko gniło. Więc zrobiliśmy.....oczko wodne Wykopaliśmy je dość glęboko jak na oczko bo poniżej 1m ale woda naszła i w ogórdku od tamtego czasu jej nie ma. Za to w oczku zawsze jest woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Reyzel 24.04.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2008 hm, a co w przypadku gdy grunt mokry a trza zrobic studnię chłonną\??? To pewnie wtedy trza zrobić ten zbiornik, o którym wspomniała przed chwilą Mayland ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts