Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaśki macieja faktów i wiadomosci z budowy komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kaśka maciej

7060

• wu

1884

• mayland

1356

• braza

1264

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taaaaaaaaaakie pustki :-?

Jakie pustki, jakie pustki :-? :o Toż przylazłam z rana i co???? Daro się jedynie odezwał - porządny chłop, po Tobie ani widu :-? Zaczęłam nawet podejrzewać, że Cie tymi nadprogramowymi trzema kilogramami gwoździ gdzie przybili, z daleka od netu!!!!

machnij se Kasia sete to Ci przejdzie,

ja mam leb pelen pomyslow na zmiany i pije dzin z tinikiem (standardowo jak co wieczor)

mam dosc budowy i takie tam, dzisiaj odbylam rozmowe z malzonkiem moim wlasnym i on tez ma dosc :(

Z tym, że mnie się własnie wydaje, ze wczoraj jakbym troszkę przesadziła, z alkoholem właśnie :oops: :lol:

Ja budowy dość nie mam 8)

Normalnie jakas ina jestem :roll:

Pomimo, że pan mi dał wycenę kuchni 14 tysiaków :-?

W poniedziałek idę tak na bank wybrać materiały i wtedy może uda mi się coś zjechać z tej ceny. Podobno wyliczył z najdroższych materiałów :roll:

moze pomogę :)

Przykłady głośności różnych dźwięków:

- normalna rozmowa – 60 dB,

- duży ruch wielkomiejski – 80 dB,

- młot pneumatyczny – 100 dB,

- głośna muzyka dyskotekowa – 110 dB,

- startujący odrzutowiec – 130 dB,

- próg bólu – 140 dB.

Hałas o natężeniu około 130 dB może wywołać ból i natychmiastowe uszkodzenie ucha, podczas gdy dźwięk o natężeniu około 80 dB jest tolerowany około 2 godzin. Jeżeli hałasu nie da się uniknąć należy stosować specjalne dźwiękochłonne nauszniki.

punktu widzenia szkodliwości dla zdrowia hałasy można podzielić na:

· Hałasy o poziomie poniżej 35 dB nie są szkodliwe dla zdrowia, ale mogą być denerwujące. Do hałasów tych zalicza się np. szum wody, brzęk przekładanych naczyń lub narzędzi. Hałasy te mogą przeszkadzać w pracy wymagającej skupienia np. projektowaniu, pisaniu itp.

· Hałasy o poziomie od 35 do 70 dB wywierają ujemny wpływ na układ nerwowy człowieka. Pociąga to za sobą zmęczenie i spadek wydajności pracy. Może on obniżyć zrozumiałość mowy i utrudnić zasypianie i wypoczynek.

· Hałasy o poziomie od 70 dB do 85 dB trwające stale, mogą powodować zmniejszenie wydajności pracy, trwałe osłabienie słuchu, bóle głowy i ujemny wpływ na ustrój nerwowy człowieka.

· Hałasy o poziomie od 85 do 130 dB powodują liczne uszkodzenia słuchu i różne schorzenia, jak zaburzenia układu krążenia, nerwowego, równowagi i inne oraz uniemożliwiają zrozumiałość mowy nawet z odległości 0,5 metra.

· Hałasy o poziomie od 130 dB do 150 dB pobudzają do drgań niektóre wewnętrzne organy ludzkiego ciała, powodując ich trwałe schorzenie, a niekiedy zupełne zniszczenie. Ludzie pracujący w takim hałasie mają z reguły poważnie osłabiony, a najczęściej uszkodzony słuch.

· Hałasy o poziomie powyżej 150 dB już po 5 minutach całkowicie paraliżują działanie organizmu, powodują mdłości, zaburzenia równowagi, uniemożliwiają wykonywanie skoordynowanych ruchów kończyn, zmieniają proporcje zawartości składników we krwi, wytwarzają u człowieka stany lękowe i depresyjne, powodują inne objawy chorób psychicznych. Wśród ludzi zatrudnionych w hałasie o tym poziomie (np. w hamowniach silników odrzutowych) aż 80 % zapada na nieuleczalne choroby

Kaśka chcesz go mieć to go kup 8) Dzieciaków małych nie masz wiec nikogo nie obudzisz jak wlączysz :wink: :lol: Ja tam bym sie nie przejmowała. Okap właczam tylko jak gotuję coś długo a staram sie gotować mało i krótko :wink: :lol: :lol: Najwazniejsza w domu to mikrofalówka :wink: :lol:

Kasia,

My generalnie gotujemy raczej nizbyt czesto, ale gdy cos tam na plycie sie dzieje, to okap jest zawsze wlaczony. Nie powinien raczej przeszkadzac w rozmowie, ogladaniu TV, czy byc nieprzyjemnym tlem dla krotkiej drzemki na fotelu ;)

A ten 53 dB do przyjemniaczkow nie nalezy :( No i jeszcze firma ... Przyznam, ze nigdy niczego z Amici nie mialam, ale opinie nie sa raczej pochlebne ... Moze warto rozejrzec sie za czyms innym :roll: Sama nie wiem, ale znajac Ciebie podejmiesz wlasciwa decyzje :-)

Kaśka chcesz go mieć to go kup 8) Dzieciaków małych nie masz wiec nikogo nie obudzisz jak wlączysz :wink: :lol: Ja tam bym sie nie przejmowała. Okap właczam tylko jak gotuję coś długo a staram sie gotować mało i krótko :wink: :lol: :lol: Najwazniejsza w domu to mikrofalówka :wink: :lol:

Widzisz, dokładnie to samo napisałam u ciebie :wink:

Jak ty mnie znasz :roll: :lol:

Muszę go mieć, MUSZĘ :oops: 8)

Widziałam na żywca, jest boski 8) :lol: