Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaśki macieja faktów i wiadomosci z budowy komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kaśka maciej

7060

• wu

1884

• mayland

1356

• braza

1264

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Też sobie poczytałam i odnoszę wrażenie, że powiedziane zostało już wszystko. Bardzo podoba mi się podjeście Jacka i Edybre - zdrowe i konkretne. Faktycznie, dla każdego z nas "średni standard" oznacza chyba coś zupełnie innego, a najczęściej jesteśmy pomiędzy.

Dzień dobry tak w ogóle :D Ciekawi mnie, skąd u Ciebie takie rozważania :oops:

a dlaczego pytasz?
dlatego, że wielu się wypowiada, że wydało na wykończenie domu 120tysi i ma wykońcozny dom w średnim standarcie. Pomyślałam, że najwyższy czas zdefiniowac to to jest. :)

Jacek napisał, ze płytki max do 60zł. Moim zdaniem średni standard to płytki około 60zł (czyli 55-65zł) bo max do 60 to moga być takie za 25 z przeceny.

dzień dobry

przeczytałam o tych standardach ale wolę się nie wypowiadać :lol:

a dlaczego????

Już napisałam o co mi chodzi.

Ale się powtórzę.

Nie che mi się wierzyć, jak ktoś pisze, że za 120 tys jest w stanie wykończyć dom 160 metrów właśnie w średnim standarcie :D

Więc pomyślałam, że może ja inaczej pojmuję średni standard :roll: Stąd moje pytanie.

dzień dobry

a dlaczego????

Ale się powtórzę.

Nie che mi się wierzyć, jak ktoś pisze, że za 120 tys jest w stanie wykończyć dom 160 metrów właśnie w średnim standarcie :D

Więc pomyślałam, że może ja inaczej pojmuję średni standard :roll: Stąd moje pytanie.

a nie wiem czy pamiętasz jak kiedyś się spierałyśmy :wink: że za 60tyś czy nawet za 50 tyś będziesz się wykańczać :roll: :lol:

dzień dobry

a dlaczego????

Ale się powtórzę.

a nie wiem czy pamiętasz jak kiedyś się spierałyśmy :wink: że za 60tyś czy nawet za 50 tyś będziesz się wykańczać :roll: :lol:

weź mi to przypomnij, gdie tak było :o :lol:

dzień dobry

a dlaczego????

Ale się powtórzę.

weź mi to przypomnij, gdie tak było :o :lol:

było, było jakoś na początku :lol: i Mayland też w tym uczestniczyła :lol:

Młody człowiek był :lol: i niedoświadczony :lol:

Mówiłyście , że chciałybyście za 50-60tyś się wykończyć 8) nie wiem czy to u mnie było czy u Mayland czy u Ciebie :roll:

Zresztą, jak ktoś zaczyna to może tak bredzić. I nie ma się czemu dziwić :roll:

Ale gorzej jak ktoś wybudowany twierdzi, ze wydał 120 tysiecy i ma średni standard :-?

:roll:

wszystko zależy od tego kto jak postrzega średni standard :roll:

dla tych co 1000 zarabiają , tych co 5000, 10000 i 100000 średni standard to co innego :roll:

można wydać 5000 na kuchnię a można i 100000 i ten, który wyda te 100000 a zarabia tyle samo to tak jakby wydał jedną mieś pensję :roll: to dla niego może to być średni wydatek :lol:

Nie jestem reprezentatywna przez to gdzie mieszkam i jaki dom buduję ( an 7 osób) , ale liczyć już sobie policzyłam :):)

Standard średni wyższy - według moich standardów.

Kuchnia : 30k

Sprzęt do kuchni : 15 k

Glazury i terakoty (bez robocizny) - ok. 30k

Trawetyn (bez robocizny) - 4,5 k

Drzwi wew. - 20k

Drzwi zew i garaż - 18k

Kominek - 17k

Armatura i biały montaż - ok. 15k

Drewno - a cholera go wie - bez robocizny - 20k

Klimatyzacja - 30 k

Malowanie - zakładam 20k (mam 1500 mkw ścian)

Już wyszło ok. 220 k ? + robocizna powyżej. O czym zapomniałam ? Meble do łazienek i inne ? Oświetlenie ? Zabudowa szaf ? Podjazd, balustrady, ogrodzenie ?

Liczę minimum 1000 pln za metr (bez ogrodu). Jesli się zmieszczę będę happy.

Własnie Neferka o to mi chodzi!!!

Robocizna może się różnić, to wiadomo. Ale nie sądzę, że az tak dramatycznie różniły się te same/identyczne materiały, żeby spowodowały różnicę 100 tysiecy :-?

Mój SSZ kosztował mnie dokładnie 145 tysięcy.

Robocizna tym wynosi 16 tysięcy ( 5 tysiecy więźba, 11 tysiecy dachówka) Reszta roboty była gratis. Czyli sporo zaoszczędziłam, nie??

Ale szkłem dupy nie utrzesz, nie ma szans :roll:

Idę zobaczyć, co tam piotrulex napisał :wink:

Kasia, luz

zawsze się znajdzie taki co będzie próbował :)

Jak ktoś jest idiotą to choćbyś nie wiem jakie mu wyliczenia pokazywała to on i tak bedzie wiedział, że da radę za 250 tys. dom postawić i już.

Mojego teścia w życiu byś nie przekonała. Jeszcze jakieś 10 lat temu twierdził ze postawi za 10 tysięcy (nie, nie omsknęło mi się zero)...

Kasia, luz

zawsze się znajdzie taki co będzie próbował :)

Jak ktoś jest idiotą to choćbyś nie wiem jakie mu wyliczenia pokazywała to on i tak bedzie wiedział, że da radę za 250 tys. dom postawić i już.

Mojego teścia w życiu byś nie przekonała. Jeszcze jakieś 10 lat temu twierdził ze postawi za 10 tysięcy (nie, nie omsknęło mi się zero)...

:o :o :o dobry jest!!!! :lol: :lol: