Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaśki macieja faktów i wiadomosci z budowy komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kaśka maciej

7060

• wu

1884

• mayland

1356

• braza

1264

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak podzielisz przez 300 mkw całkowitej to wychodzi prawie normalnie :) (znaczy i pomnożysz przez 2 ,bo W-wa) :)

Dlatego ja czytam z bardzo dużymi oczami "Czy zbuduję dom za 100k".

Załozyłam , że 3k za metr mi wyjdzie.

Co w porównaniu z ceną mieszkania w W-wie - 7-8 k jest darmo :) Do tego miałam działkę, ktora obecnie kosztuje tyle, że słabo mi...

Ja też czytam z wielkimi oczami, bo choć widziecie ile miałam za darmo, to i tak wydalam sporo!!

Normalnie wierzyć się nie chce, ze ktoś wybudował dom 160mkw za 250tys w zeszłym roku :-?

Kasiu, ja NAPRAWDĘ wydałam 245 tyś. za 155 m + 40 doklejonego garażu. Jeszcze muszę parę rzeczy dokończyc i powinnam się zamknąć w 285. No ale nie w zeszłym roku wylko SSO w 2006 i wykończeniówka w 2007. Popatrz tu i jak chcesz to pytaj o szczegóły co i za ile kupowałam. Dlatego ja tak trochę wierzę, że można tanio. No ale 150 metrów za 200 tyś. TERAZ w 2009 jest niemożliwe. Sama widzę, jak bardzo ceny się zmieniły. Zresztą mam też mocno zaprzyjaźnioną hurtownię i budowałam na miejscu starego domu, czyli miałam media.

Mój dom na planie prostokąta: 77 m dół, 77 m góra: 154 po podłogach + garaż 40 m, dach dwuspadowy, żadnych lukarn, wykuszy, kolumienek - podobne założenia do Twojego. Budowałam w 2006 (SSO)/2007(reszta). Do tej pory wydałam 245 tyś, nie mam nadal: górnej łazienki (ok 15 m), lamp na dole, wykończonego tarasu, mebli w salonie i parę innych - razem szacuję, że wyjdzie mi 285 tyś.

Stan zero: 10 564,33

mury i strop (porotn 24 za 3,11 za szt., cement 8,5 za worek 25 kg, strop terriva, garaż BK za 6,1 za szt., działówki BK12 za 3,2 za szt.): 31 732,8

dach 220 m: materiały: więźba i deski na nadbitkę 8583,71, dachówka ceramiczna Roben (po 2,68 za szt.), membrana, blacha itp. 12 505,16, robocizna 10 200 - razem 31 288,87

Razem SSO: to co powyżej i parę drobiazgów 75 172, 89. Mało prawda?

Papierologia:

projekt 1200

mapa projektowa 300

wytyczenie 200

zdjęcie humusu 120

projekt inst gaz. wewn. 250

inwentaryzacja powykonawcza: 250

wypis i wyrys 120

Razem: 2440

Media:

Gaz: 0 zł - już był

woda: 0 zł też była

kanaliza: 352 zł (gmnina realizowała projekt za pieniądze unijne)

Prąd: 1115,75

Razem: 1467,75

SSZ: okna (dwustronny orzech Oknoplast Kraków, rolety zewnętrzne, parapety zewn. i część wewn) : 14 800

brama garażowa: 1930

Drzwi zewn. 2000

1 okno dachowe Roto z roletą zewnętrzną: 2500

Razem: 21 230

Instalacje:

elektryczne: materiały: 4000 (kable, rozdzielnia i włączniki - kupowane baaaardzo po znajomości), robocizna 1400 (bardzo po znajomości)

gazowa: 1300

kanal-wodno-co: 20 694 (razem z grzejnikami Purmo, kotłem gaz. De dietrich, grzejnikami łazienkowymi, podłogówką)

Razem: 27 394

Elewacja: ocieplenie styropian 12 i tynk akrylowy: 17 000

podjazd i kostka w garażu: 12 300

brama i furtka: 1200

Wykończeniówka:

tynki wewn gipsowe z agregatu: 9200

wylewki (całość): 7022

poddasze (wełna, KG, robocizna)10 241,96

łazienka dolna (3,5m): całóść na gotowo: 7500 - wszystki kupowane przez Internet

gres polerowany (po 39,95 za m) 1340

inne gresy, kleje, fugi itp. 1998

robocizna: 3900

panele do salonu (43 zł za m): 770

panele na górę (ok. 30 zł za m): 980

wykładzina dyw. dla dzieci (po 20 zł za m): 700

farby: 700

kominek z obudową: 6060 - wklad i część materiałów przez Internet

drzwi wewn ( 9 szt. od stolarza po 700 za szt + klamki, zamki) 7000

schody z poręczą (stopnie na betonie, też od stolarza): 2700

To oczywiście z grubsza, bo wszystkiego nie dam rady.

Kuchnia:

meble 6000

sprzęt: zmywarka, piekarnik, płyta ceramiczna, okap, zlewozmywak: 5736

To co wyliczyłam powyżej daje w sumie 230 000 a wydałam 245 ( czyli 15 000 na "duperele" :o )

już, już.. starczy tego nienależnego polewania miodem ;)

dziękuję, ale pszczoły pobudzicie 8)

Zawsze powtarzam, że Ponury to niezmiernie cierpliwy człowiek jest!!!!!! Że Ty z nami jeszcze nie zwariowałeś :roll: :D

własnie, ze mną zwłaszcza :oops:

widać wszystko jeszcze przede mną ;)

normalnie zazdraszczam..też bym sobie swój poczytała...ale mojego nie da się odzyskać :cry: :cry: :cry: ...ech nawet sobie nie zapisałam :cry:

nie da się - wątek fizycznie nie istnieje, więc go nie ma.. :(

Ad1. Petentem mówisz... skąd ja to znam :D

Ad2. W pełni popieram takie rozsądne działania, jakie prowadzisz. Naprawdę nadajesz się do tej roboty lepiej niż ja, i to jest ten pozytyw następujących zmian. :D

1. no tak jest, często jest to taka żebranina o różne rzeczy, pośród spiętrzonych niemożności ;)

2. zobaczymy, ile ja wytrzymam ;) ale przecież Edzi nie zostawię samej na tym padole :roll:

Pozdrawiam :D

Heloł :D

Napiszę cos, na pewno :roll:

Edybre, ja Ci wierzę, bo zaczęłaś w 2006 kiedy ceny były jeszcze w miarę normalne, więc to jest możliwe. W dodatku znajomości robią swoje :wink: Ja aż tak dobrze nie miałam :roll:

Ale i tak myślę, że nie wydalam ogromnej kwoty. To wszystko co mam jest warte tego co zapałaciłam :roll:

Podobają mi się kolory w Twojej sypialni i salonie. Czy możesz napisać co to za farba i kolor. Z góry dziękuję.

Proszę, cycat z dziennika :)

Jakby się kto interesował to podaję numery farb do pokoi

nasza sypialnia: na dekoracje S 424 jako główny G 143

albo na odwót :roll: Farba Tikkurila Optiva Satin

Widzę, że zupełnie przez przypadek spowodowałam zamieszanie i powszechną radość z powrotu dziennika ...a jak tylko z ciewkawości chciałam poczytać Twój Kasiu dziennik :wink:
Widzisz co narobiłaś?????? :lol: :lol: :lol:

Ale dlaczego akurat mój dziennik?????? :roll:

powiem przekornie - a dlaczego nie??!! :wink: :wink: :wink:

często widywałam Cię u innych Forumowiczów i jakoś tak chciałam zobaczyć jak Ci się buduje i mieszka. Poza tym jesteś bardzo podobna do mojej koleżanki z lat szkolnych i jakoś tak wyszło.....

przeczytalam i bardzo się z tego cieszę. pozdrawiam Anula