Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaśki macieja faktów i wiadomosci z budowy komentarze

Recommended Posts

Bez obaw można kupić - polecam Ci zakup kilku odmian, bo przesyłka kurieirem jest dość droga (ok.18zł), więc może jeszcze do tego pnąca Elfe i Eden Rose 85 (możesz znaleźć na tej samej stronce, którą podałam ze zdjęciami)?

http://www.helpmefind.com/plant/pl.php?n=4791

http://www.rosaspasowka.pl/odmiany.php?odmiana=nostalgiczne&roza=elfe

Obie można kupić w Rosarium :wink: Jeśli chciałabyś o jakiejś konkretnej kolorystyce, to powiedz, doradzę, bo nie wszystkie mają wystawione na stronie, a właściwie niewiele mają :wink: (reszta spod lady :lol: )

• Odpowiedzi 23,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kaśka maciej

7060

• wu

1884

• mayland

1356

• braza

1264

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ta Elfe idealna do zasłonięcia muru, nie?? :D

jeśli będzie osłaniała mur od strony słonecznej to jak najbardziej :wink:

róza lubi głowę w słońcu, stopy w wodzie, czyli dużo słońca i wilgoć w podłożu (dlategp dobrze jest podsadzić bylinami, które dadzą cień :wink:

http://www.helpmefind.com/plant/pl.php?n=50128

Ja przymierzam się do Elfe w tym sezonie :D Eden Rose mam 3szt. kupione w ub.roku - jest również przesliczna :D

To właśnie jedna z moich w ub. sezonie:

http://img26.imageshack.us/img26/9982/edenrose85.jpg

Oż pięnkne!!!

Mam taras mam od południowego-zachodu, więc jak najbardziej w słońcu głowa :D

Właśnie wyjechali ode mnie przemili goście!!!!!!

Aniu i Dejwie, bardzo fajnie WAS było zobaczyć i porozmawiać!

Szkoda, ze tak krótko, ale co się odwlecze ...... :wink:

Buziaki :D

Kaśka ale róże :o ja też chcę :cry: ..

Czy nie u ciebie widziałam poradę jak storczykami się zajmować? :roll: kurcze ....gdzieś widziałam i nie pamiętam :roll: chodzi o moczenie w wodzie tylko nie pamiętam ile czasu :roll:

Monika pomożesz?

Z tego co się orientuję to nie za długo :roll:

Ja taką kąpiel robię swoim raz na miesiąc. Co około 10 dni podlewam przestaną wodą :roll:

cyt. instrukcję obsługi storczyka z własnej wypowiedzi :wink:

Coffee, ja po kwitnieniu zostawiam zielone pędy nie ruszone i daję (dosłownie) do kąta w pokoju - jest tam mniej światła, bo zasłony zacieniają :wink: . W tym czasie podlewam, ale ciut mniej (tzn. na krócej wkładam do wody). Wyjmuję z tego kąta po ok. miesiącu, czasami wcześniej. Czasami zdarza się, że pędy zaczynają usychać i wtedy ucinam nad oczkiem, które jest jeszcze w pełni zielone (gałązka zaczyna usychać od góry) - ta czynność niekiedy skutkuje tym, że z oczka wypuszcza nowe pędy i ponownie zakwita, a dodatkowo wypuszcza spomiędzy lisci nowe zupełnie pędy. Tym sposobem niektóre storczyki mają kwitnących jednocześnie kilka pędów :D Jeśli znów, pomimo obcięcia pędy uschną do końca, to nie należy się tym przejmować - prędzej czy później wypuści nowe. Jeśli gałązki nie uschną wcale (czyli nie uległy przycinaniu), to przedłużają się po opadnieciu starszych kwiatów i wisi później taka długa kiść kwiatów jak w tym białym na zdjęciu (dlatego tak długo trwało to kwitnienie). Ja do tego doszłam metodą prób i błędów po 2 letniej hodowli tych pięknych kwiatów. Ważne, aby kupować stroczyki mocno ukorzenione, to wtedy naprawdę pięknie rosną. Zauważyłam też, że najchętniej kwitną różowe - w zasadzie niemal bez przerwy :roll: Przynajmniej w przypadku moich storczyków takie sztuczki się sprawdzają. Co do podlewania, to podlewam przegotowaną wodą lub "odstaną" z kranu w temp. pokojowej. Wkładam storczyki do miski z wodą, zeby się dobrze napiły i po 2-3 godz. wyjmuję - tak robię mniej więcej co tydzień - 2 tyg. (jak korzonki zrobią się stalowe, a doniczka jest lekka to wtedy je poję)

http://i642.photobucket.com/albums/uu146/kaskamaciej/dom046.jpgTego bym ciachnęła :roll:

tylko jak :-? :oops:

ten tez jest goły

http://i642.photobucket.com/albums/uu146/kaskamaciej/dom047.jpgale ma małe gałązki więc mu daruję :wink:

a takie mam śliczności kwitnące

http://i642.photobucket.com/albums/uu146/kaskamaciej/dom048.jpg

I wiesz co, te iałe to rzeczywiście mają coś problem z kwietnięciem, bo te golce to własnie białe sa.

Ale białe za to chyba najpiękniejsze :roll:

cyt. instrukcję obsługi storczyka z własnej wypowiedzi :wink:

Coffee, ja po kwitnieniu zostawiam zielone pędy nie ruszone i daję (dosłownie) do kąta w pokoju - jest tam mniej światła, bo zasłony zacieniają :wink: . W tym czasie podlewam, ale ciut mniej (tzn. na krócej wkładam do wody). Wyjmuję z tego kąta po ok. miesiącu, czasami wcześniej. Czasami zdarza się, że pędy zaczynają usychać i wtedy ucinam nad oczkiem, które jest jeszcze w pełni zielone (gałązka zaczyna usychać od góry) - ta czynność niekiedy skutkuje tym, że z oczka wypuszcza nowe pędy i ponownie zakwita, a dodatkowo wypuszcza spomiędzy lisci nowe zupełnie pędy. Tym sposobem niektóre storczyki mają kwitnących jednocześnie kilka pędów :D Jeśli znów, pomimo obcięcia pędy uschną do końca, to nie należy się tym przejmować - prędzej czy później wypuści nowe. Jeśli gałązki nie uschną wcale (czyli nie uległy przycinaniu), to przedłużają się po opadnieciu starszych kwiatów i wisi później taka długa kiść kwiatów jak w tym białym na zdjęciu (dlatego tak długo trwało to kwitnienie). Ja do tego doszłam metodą prób i błędów po 2 letniej hodowli tych pięknych kwiatów. Ważne, aby kupować stroczyki mocno ukorzenione, to wtedy naprawdę pięknie rosną. Zauważyłam też, że najchętniej kwitną różowe - w zasadzie niemal bez przerwy :roll: Przynajmniej w przypadku moich storczyków takie sztuczki się sprawdzają. Co do podlewania, to podlewam przegotowaną wodą lub "odstaną" z kranu w temp. pokojowej. Wkładam storczyki do miski z wodą, zeby się dobrze napiły i po 2-3 godz. wyjmuję - tak robię mniej więcej co tydzień - 2 tyg. (jak korzonki zrobią się stalowe, a doniczka jest lekka to wtedy je poję)

oooooo o to mi chodziło :p :p :p

Kasiu, nic nie tnij, jeśli są zielone i nie usychają. Białe najpiękniejsze, to prawda. Mój biały z różowym środkiem, którego pokazywałam już na fotkach ponownie zakwitł i to na 3 pędach (dwa stare, a trzeci wypuścił nowy :o ) - co za wspaniałe kwiaty :roll: :D :D :D Aktualnie kwitnie mi kilka storczyków, bo to dla nich najlepszy czas. Kasiu - te łyse spróbuj wynieść w kąt chłodniejszego pomieszczenia (temp.ok.15'C) i tam potrzymaj trochę - może byc nawet i dwa miesiące. Podlewaj jak wyżej. Po tym czasie daj ponownie do jasnego i ciepłego pomieszczenia - powinien w końcu zakwitnąć :roll: .

Pojechałam dziś do Ikea. Ja już chyba za stara jestem na takie wyjazdy :roll:

Ludzi tłum, głośno, duszno :-?

Kupiłam 2 doniczki na róże :)

Suszarkę z antoniusa :roll: i chyba do wszystko :roll:

Miałam dziś wsadzić te róże, ale padam twarzom na pysk, może jutro.

Tak się chciałam trochę podlansować przez wizytą Ani 8)

no lans Ci wyszedl moja droga, suszarka pierwsza liga, doniczki tez.

Pojechałam dziś do Ikea. Ja już chyba za stara jestem na takie wyjazdy :roll:

Ludzi tłum, głośno, duszno :-?

Kupiłam 2 doniczki na róże :)

Suszarkę z antoniusa :roll: i chyba do wszystko :roll:

Miałam dziś wsadzić te róże, ale padam twarzom na pysk, może jutro.

Tak się chciałam trochę podlansować przez wizytą Ani 8)

no lans Ci wyszedl moja droga, suszarka pierwsza liga, doniczki tez.

ale róż nie zdążyłam posadzić :roll:

znaczy musisz przyjechać raz jeszcze :D