Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kaśki macieja faktów i wiadomosci z budowy komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 23,9k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• kaśka maciej

7060

• wu

1884

• mayland

1356

• braza

1264

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

weź Ty Marko przestań a z czego niby się tu cieszyć??? - przecież cała frajda polega na wkopywaniu, przesadzaniu, planowaniu, babraniu się w ziemi, podlewaniu, patrzeniu jak rośnie. Co to za ogród, który w całości zasadziła ekipa? Efilo, Ty sobie naprawdę chcesz tę przyjemność odebrać? To tak jakby w domu każdy wazonik i świecznik ustawiał Ci projektant - du dupy z takim urządzaniem.

weź Ty Marko przestań a z czego niby się tu cieszyć??? - przecież cała frajda polega na wkopywaniu, przesadzaniu, planowaniu, babraniu się w ziemi, podlewaniu, patrzeniu jak rośnie. Co to za ogród, który w całości zasadziła ekipa? Efilo, Ty sobie naprawdę chcesz tę przyjemność odebrać? To tak jakby w domu każdy wazonik i świecznik ustawiał Ci projektant - du dupy z takim urządzaniem.

Nie zrozumiałeś markotki. Mowa o projekcie a nie nasadzaniu. Sadzic to ja będę sama. Nie chcę tylko przesadzać 'magnolii' trzy razy bo w końcu się zmarnuje :p

gdzie wysłać urodzinowy bukiet dla Miko :rolleyes:

może tutaj u Kaski zostawię :cool:

[ATTACH=CONFIG]1989[/ATTACH]

Jamles Dzięki za pamięć :) są takie jedne, moje komentarze ;) ale mam nadzieję, że Kaśka mnie nie kopnie za prywatę ;)

Widziałam , ze próbowałeś napisać priva , ja też ..o co chodzi nie mogę tego zrobić...

A stronę mam tak rozjechaną , że strach...

Efka, Ty wiesz że ja Cię lubię co nie? Ale zaczynasz mnie wkurzać i ja Ci to tu zaraz wyłożę jak krowie na miedzy. Pamiętasz jak Ci ten cymbał zaprojektował chodnik z liściastym motywem i tylko ode mnie usłyszałaś, że bezczelnością jest samo pokazywanie Ci takiego badziewia? Możemy się nie zgadzać co do kształtu flakonika, który pasuje Ci do klamek z kotłowni a ja to wszystko i tak uważam za bzdury, mogę sobie urządzić podśmiechujki z kryształów Svarovskiego w czarnym kiblu, które dla ciebie są sprawą zycia i śmierci a już napewno wewnętrznego spokoju podczas ablucji ale jestem pewny, że zgadzamy się co do kwestii Twego umysłu, którym, jestem pewny, jesteś w stanie ogarnąć swój przydomowy teren a wyobraźnia pozwoli Ci wymyślić gdzie ma być to cholerne geranium. Zaproś kogoś kto Ci powie, że barwinek będzie dobrze rósł od północy ale niech Ci nie rozrysowuje co do milimetra długości wszystkich gałęzi na jaśminach. To już się robi jakaś neuroza, słowo daję. Czekam aż sobie wszystkie zafundujecie inkrustowane rubinami trotuary a inkrustację rozrysuje na papierze milimetrowym koniecznie drogi i renomowany architekt - nie zaszkodzi jak będzie z obcego państwa o wysokim fakorze ucywilizowania.

Dandi nie rozumiem za bardzo o co ci chodzi, ze jak ktos sobie zrobi projekt to obciach?? Zeby zrobic samemu jakis plan nasadzen tzreba miec podstawowa wiedze o roslinach niektorzy nie wiedza nawet co to barwinek albo geranium, wiecej sie kasy straci sadzac roslinki ktore pieknie wygladaja na fotkach ale potem sie okaze ze sie wcale nie nadaja do twojego ogrodka i sie zmarnuja. nie wiem ile przesadzen zniesie twoja magnolia :D

teraz to Ty nie zrozumiałaś. Nie obciachem ale uważam, że właśnie Efilo tego nie potrzebuje. Jest ambitna, dynamiczna więc niech rozszerzy obszar swoich ambicji na poczytanie o tym co gdzie i niech wreszcie zobaczę w Jej dzienniku coś co jest od samiuteńkiego początku do samiuteńkiego końca jej, JEJ!!!

Efka, Ty wiesz w ogóle o co mi chodzi?

dandi

czyżby wspomnienie o tej nieszczęsnej magnolii aż tak Cię ubodło? ;)

pozwól że się z Tobą nie zgodzę. mój umysł nie pozwoli mi na ogranięcie tego gdzie ma byc geranium. a to dlatego że nie ma na to czasu. jest zajęty miliardem innych rzeczy. żeby zrobić dobrze projekt ogrodu to potrzeba naprawdę sporo wiedzieć o roślinach, czy gleba piaszczysta gliniasta półcień, jedne lubią towarzystwo innych drugie sie wygryzają. jedne mi urosną za trzy lata tak że wykasują wszystko pod nimi a inne zamiast stanowić fajną zasłonkę urosną jak już tam nie bede mieszkać. są rośliny które wymagają nieustannej troskliwości i takie które możesz zostawić samopas. tego sie nie da naumieć w dwa dni. do ogrodu jeśli miałabym się tego podjąć sama powinnam była się przygotować jak do budowy - a to mi zajęło dwa lata. sorki, ale wolę to oddać profesjonaliście. i wcale nie uważam że jak mi powie - tam masz fajną zacienioną skarpę mogłabyś sobie zrobić pole konwalii to mi korona z głowy spadnie że to nie ja wymyśliłam żeby posadzić tam bambusa bo fajnie wygląda ale padnie po roku.

wiem że Ty tego nie możesz zaakceptować bo nasze podejście do budowania, wyposażania jest całkowicie odmienne. Ty wolisz sam na żywioł niezależnie czy efekt będzie taki jak oczekiwania. ja wolę mieć wszystko przemyślane. i nie uważam żeby to była jakaś ujma że pomoże mi profesjonalista.

Efilo, nie ujma ale Ciebie naprawdę nigdy nie kusiło, żeby sobie spontanicznie poszybować? a potem boso biegac po tym ogrodzie i całować płatki tulipanów? No wszystko, wszystko masz od linijki. Znamy się już prawie dwa lata i wiesz co? Tak jak na początku straszne ta linijka mi pasowała do Twego standardowego wyposażenia, tak im lepiej Cię poznaję tym bardziej przekonuję się do tego, że jednak wcale nie i że kiedyś nie wytrzymasz i połamiesz tę durną linijkę roztrzaskując ją o te swoje równiutkie chodniczki.

Argument braku czasu oczywiście rozumiem - sam się z nim zmagam i sam rozważałem ekipę ogrodową ale nie, ja tak jednak nie umiem.

A magnolia? a niech ją szlag trafi - co mnie to obchodzi. Najwyżej kupię nową, którą posadzę tam gdzie chcę - jeszcze się nie przywiązałem.