Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarz do dziennika Pyrgona

Recommended Posts

• Odpowiedzi 118
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dekarze Investdomu zaczęli WRESZCIE montaż dachówki na naszym dachu. Dachówka przyjechała w połowie sierpnia.

Obyście mieli więcej szczęścia niż my, i faktycznie zmieścili się w planach.

U nas temat dachu ciągnie się niemiłosiernie.

Nooo sam jestem ciekawy jak to u nas pójdzie; dachówa miała być do końca miesiąca, został jeden tydzień; dach już "zanamiotowany" - obaczym :wink:

Postępy widać i robi się coraz bardziej domowo. Jak tam żona i córki? Zdrowe?

Teraz to już można zacząć przymierkę do wykończeniówki.

A dzięki, "kobietnice" (jak to mówi starsza) mają się doskonale i całkiem grzeczne są - nawet ostatnio całą hałastrą, łącznie z tym 2-mies. bąkiem, udało nam się zrobić wypad na festyn archeo do Biskupina.

Wykończeniówka a jakże. Investdom jest nagrzany żeby do developerskiego stanu dociągnąć do końca roku. Eh to będzie wiosna - innym niepodobna, jedna taka w życiu itd.

Jeśli rzeczywiście tak ostro pójdą to za jakieś 2 miesiące musimy się rozglądać za kupcem który kupiłby nasze mieszkanie i zapłacił połowę kilka miesięcy przed wprowadzeniem - inaczej nie będzie nasy na wykończenie chaty :roll:

A jak tam kotki?

A jak tam kotki?

Kotki znalazły właściciela i mam kłopot z głowy. Moa córka do tego zadowolona bo uratowa

a kotki.
    Ogólnie to na zwiarzęta kochają bo ostatnio ratowałyśmy jeża z wykopu. Potem bidulka trzeba było odkarmic bo był bardzo słaby i miał zranioną lapkę. Teraz już został wypuszczony na wolność do ogrodu żeby nam zjadał robali i ślimaki.

Pozdrawiam Twoją rodzinkę, fajnie że jesteś zadowolony.

Jestem pełen uznania dla Twojej pasji historyczno-pocztówkowej. To świetny pomysł żeby dowiedzieć się więcej o miejscu, w którym przyjdzie mieszkać. Już za pierwszym razem gdy wkleiłeś pocztówkę z Golenhofen, zacząłem ryć po necie w poszukiwaniu informacji o moim Jerschikau ale... niestety nie mogę znaleźć nic ciekawego. Wioska była widocznie mało spektakularna :) No i poziom mojego niemieckiego jest zerowy.

Popieram i pozdrawiam

Rzeczywiście fotka fajna.

Z tego co pisałeś nieżle znasz niemiecki i do tego interesujesz się historią. Mój mąłż dokonał wykopaliska. Znalazł pieczęć okrągłą, wydaje się że z mosiądzu z orłem typowym dla czasów Wilusia. Na pieczęci jest napis GUTSVORSTAND WIDAU KR. GNESEN - może go rozszyfrujesz :D

Rzeczywiście fotka fajna.

Z tego co pisałeś nieżle znasz niemiecki i do tego interesujesz się historią. Mój mąłż dokonał wykopaliska. Znalazł pieczęć okrągłą, wydaje się że z mosiądzu z orłem typowym dla czasów Wilusia. Na pieczęci jest napis GUTSVORSTAND WIDAU KR. GNESEN - może go rozszyfrujesz :D

No z tą znajomością bym nie przesadzał

ale znalezisko to czad

KR. GNESEN to powiat gnieźnieński

a dokładnie coś podobnego macie tutaj:

http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=243810489

wbrew temu co tam piszą na pewno to musi być sprzed 1918 roku

tylko nie sprzedawajcie - taka pamiatka!

i kopcie obok ;)

Dzięki Grzegorz. Rzeczywiście coś w tym stylu tyle że na naszej pieczęci jest bardziej bajerancki (czyt.bardziej z czasów Bismarka) orzeł.

PS. Kiedyś zrobię wystawkę wykopalisk mojego małzonka. Jest ich już sporo. Ma wyjątkowy wzrok do wszelkich drobnych przedmiotów. Najzabawniejsze wykopalisko jekiego dokonał to zestaw niezbędnik robotnika PRL. Wykopał skórzaną teczke - taką zapinaną na dwa zamki. W środku niej była butelka po piwie i musztardówka :lol: :lol: :lol:

Wracając do Twojej budowy przechodzisz do etapu wykańczania inwestora :wink:

Wciornastek, gdzie to wszystko wykopaliście? Na swojej dziace?! To nieprawdopodobna sprawa, zazdroszczę.

Ostatnio wykopali mi dół pod szambo. Zaglądałem i byłem rozczarowany - żadnego bóstwa ze złota nie znanazłem. Ani nawet takich gadżetów z czasów komuny.

Oczywiście że na działce :D

U Ciebie tynki tj. masz już instalacje. No tempo rzeczywiś

ie niezłe. 
U mnie wszystko śię ślimaczy. Parkieciarz robi już 3 tydzień. A mi jakoś opadły skrzydła i stwierdziłam że teraz bez pośpiechu, bo nie chcę prowizorek bo te bywają najtrwalsze.

No sam widzisz finisz się przedłuża. Myślałam że po tynkach to kafle, podłoga, zbudowy meblowe i ok. A tu nic z tego. Wszystko wlecze się w nieskończoność. A może ja taka niecierpliwa? :roll:

Co do papierów z Gaspolu w Starostwie - to zloszenie to rzeczywiście musi leżeć 1 miesiąc. A jeśli chodzi o pozwolenie na instalację wewnętrzną to pozwolenie było gotowe po niecałych 2 tygodniach.

• 2 weeks później...
u nas szambo rozgrzebane było kilka m-cy, tynkarze byli na zasadzie pojawiam się i znikam np. na 2 tygodnie z prądem na szczęście było sprawnie i szybko.Na pocieszenie jak już będziecie mieszkać szybko zapomnicie o perypetiach (z autopsji to znamy)-pozdrawiamy sąsiedzi z akacjowej :)

u nas szambo rozgrzebane było kilka m-cy, tynkarze byli na zasadzie pojawiam się i znikam np. na 2 tygodnie z prądem na szczęście było sprawnie i szybko.Na pocieszenie jak już będziecie mieszkać szybko zapomnicie o perypetiach (z autopsji to znamy)-pozdrawiamy sąsiedzi z akacjowej :)

Dzięki to mnie podtrzymuje na duchu

Wizja jak kiedyś usiądę przed kominkiem, jak wezmę ten nasz projekt domu, i jak go nie wyp. przez okno :wink:

pozdrawiamy!

• 4 weeks później...
Gość Gosc_gość

Hej

Mam pytanko, pisałeś na grupie Zaczynających wiosna 2007

Ja w kwestii bardziej murarskiej. Potrzebuję ekipy na ok. 3 dni pracy - do dokończenia tarasu+werandy (domurowanie schodów z kanoldów, dosypanie, zagęszczenie, chudziaka położenie + ewent. papa i posadzka). Poprzednia ekipa uciekła z placu boju

Czyżby ekipa In....domu Ci uciekła ?? a może już skończyli swoją robotę

i to jakaś kolejna Ci dała nogę (bo może nie jestem w temacie) ?

Napisz mi chociaż pokrótce przeboje (wtopy) z In...domem, bo się nad nimi zastanawiam i mam coraz więcej wątpliwości :-?

Z góry dzięki za wszelkie info