Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pilne - kupno działki rolnej z rozpoczętą budową

szczappa

Recommended Posts

Witam,

Przejrzałem już chyba całe forum i nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytania – jest dużo o rozpoczynaniu budowy, ale nie znalazłem nic o już istniejącym pozwoleniu na budowę.

Mój problem jest następujący. Znalazłem fajną działkę z domem w stanie surowym otwartym i oddzielnym garażem, jednak po dłuższej rozmowie okazało się, że jest to działka siedliskowa. Obecny właściciel jest posiadaczem 12 ha ziemi w gminie – ma kilka działek. Na jednej z nich złożył wniosek o budowę siedliska i otrzymał warunki zabudowy (15 metrów od drogi, itp.) a następnie pozwolenie na budowę. Teraz z tej działki wydzielił działkę 15 arów na której stoi domek, który chcę kupić. On dostał zgodę na budowę bo był rolnikiem, ale ja nie zamierzam nim zostać. Działka nie ma PMZP ale w gminie mi powiedzieli, że za rok będzie i te działki będą działkami rolnymi.

Sprzedający zapewnia mnie, że nie ma żadnego problemu – kupuję od niego ziemię z domkiem i podpisujemy oboje oświadczenia o przekazaniu pozwolenia na budowę, ale w starostwie powiatowym powiedzieli mi, że dodatkowo muszę podpisać oświadczenie, że jestem rolnikiem lub zamierzam nim zostać (świadomy odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych oświadczeń).

Pytanie: czy taka transakcja jest dla mnie bezpieczna, tzn. czy:

(1) będę mógł bez problemu zakończyć budowę, odebrać dom do mieszkania i się w nim zameldować (działka już nie jest duża – ma tylko 15 arów).

(2) czy nikt w przyszłości nie przypomni sobie, że składałem kiedyś takie oświadczenie i nie będzie kazał mi się wynosić, jako że nie jestem rolnikiem,

(3) czy nie będę miał problemów ze sprzedaniem tej działki w przyszłości, tzn. czy wolno sprzedawać dom zbudowany na działce siedliskowej, która ma 15 arów bez jakiś problemów.

Powiem szczerze, że wydaje mi się, że jeśli się już wprowadzę, to nikt mnie raczej z tego nie wyrzuci (ale pewien nie jestem), a do czasu ukończenia budowy sprzedający zadeklarował, że może mi wydzierżawić hektar ziemi.

Czy Waszym zdaniem taka transakcja jest dla mnie bezpieczna?

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź.

Pozdrawiam

szczappa