Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lamparkiet - znacie? Proszę o opinie.

Analena

Recommended Posts

Witam;

poszukuję sposobu na uniknięcie skuwania podłogi, ponieważ chcę mieć gres w przepodkoju i parkiet/panele drewniane na jednym poziomie bez widocznego łączenia.Natomiast próg drzwi wejściowych w mieszkaniu jest tak niski, że nie da rady położyć np. deski barlineckiej + te wszystki izolacje pod spodem.

Dziś trafiłam na lamparkiet, czyli parkiet bez wpustu i pióra, sporo cieńszy od normalnego, dlatego tańszy do 60%.Kładzie się normalnie na klej.

Jego grubość to max 10mm i podobno idealnie pasuje do poziomu kafli.

Producenci zachwalają go jako normalny parkiet tyle, że cieńszy, ale nie wiem jak to się ma do rzeczywistości.Nie wiem też jeszcze, czy on ma postać "finishparkietu" czy też jest potem do cykinowania i lakierowania.

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w jego użytkowaniu?

Z góry dziękuję za wszelkie info.

Analena.

Parkiet lamelowy nie musi mieć formy finishparkietu. Można kupić surowy, czyli po położeniu do normalnego cyklinowanie i olejowania/lakierowania. U nas miał być taki parkiet, ale w końcu zrezygnowaliśmy z drewna w ogóle, i sa kafle.

Taki parkiet można cyklinować tak samo ja normalny parkiet.

...dziękuję za informację :)

Muszę jeszcze poszukać odpowiedniego drewna, interesuje mnie jesion, a szczerze mówiąc w googlach nie wysypuje się ten lamperkiet jak z rękawa...Do tego do łazienek potrzebuję teak - nie wiem czy znajdę.No, ale ew. wtedy skuję podłogę w łazience i toalecie - a to już dużo mniejsza powierzchnia niż cały pokój.

Teraz pozostaje mi znaleźć producenta...

Pozdrawiam i dziękuję,

Analena.

• 1 year później...

Witam

Podnoszę temat,jeden ze znajomych zwrócił mą uwagę na lamparkiet(dostępny w Castoramie).Przyznam się,że bardzo sie nam ta podłoga spodobała,ale rozmawiałem dziś z kilkoma wykonawcami,którzy odradzają nam tą podłogę,ze względu na to iż brak pióra wpustu,może spowodować późniejsze kłopoty z ta podłogą.Proszę o opinię ludzi,którzy maja taka podłogę już ze 2-3 lata i moga powiedzieć jak ona się sprawuje?

pozdrawiam

wszystko zalezy jaki gatunek..jakie wymiary i na jakim kleju..polozone..

jako ciekawostke ci powiem ze wiekszosc posadzek drewnianych ukladanych w italii gdzie jest przecie wilgoc od morza..i słonce prazy wiekszosc roku to lamelki właśnie i swietnie sobie radzą..wiec dlaczego nie u nas..ja ukladałem troche oliwki bubuingi..i caberuvy..pelne spoko nic sie zdroznego nie dzieje..

wszystko zalezy jaki gatunek..jakie wymiary i na jakim kleju..polozone..

jako ciekawostke ci powiem ze wiekszosc posadzek drewnianych ukladanych w italii gdzie jest przecie wilgoc od morza..i słonce prazy wiekszosc roku to lamelki właśnie i swietnie sobie radzą..wiec dlaczego nie u nas..ja ukladałem troche oliwki bubuingi..i caberuvy..pelne spoko nic sie zdroznego nie dzieje..

Jdynie mogę doda do Ghosta34, żebyście omijali buk, guatambu, kempas.

jezeli wszystkie wymagania dotyczące przygotowawcze do prac parkieciarskich zostaną spełnione to jest to najnormalniejszy parkiet.

Z waszej strony musicie dba o odpowiedni klimat w pomieszczeniu.

Ja mam od 4 lat lamparkiet na podłodze debowy. rok temu zostawilam okno otwarte w pokoju byla burza i zalało większą część podłogi nic sie z nią nie stało jestem bardzo zadowolona. Lamparkiet kupiłam w europarquet w hutkach koło zamościa. Mieli tez graba z jakiejs wyprzedazy piekny polecam.

ojjj a to dlaczego bo mam zamiar sobie teraz kupic własnie graba prawie do całego domu???

Jest piękny biały ale nadaje się tylko na klawisze do pianina.

jest wyjatkowo nerwowym drewnem szybko reagującym na zmiany klimatyczne otoczenia. Zmienia przytym wyjątkowo mocno swoje wymiary.

Powstają duże szpary zimą a latem tak pęcznieje, że jest obawa iż się odklei od podłoża.

Grab i buk to jedna rodzina.

Aby to drewno leżało w miarę na podłodze trzeba naprawdę dużych umiejętności i wiedzy parkieciarza a od użytkownika wymaga dużo zachodu w utrzymaniu klimatu przez cały rok.

a jak sie ma sprawa z wiązem?? bo w sypialni i pokoju dziecka chciałabym wiaz jest przepiękny a mam możliwość kupienia go. a czy lamparkiet gr. 14 mm nadaje sie pod podłogówke i jaka jest jego przepuszczalnośc cieplna bo widze że masz niezła wiedze na temat drewnianych podłóg?

drewno które chcesz kupi musi miec wilgotnośc 7-11%. Nalezy to sprawdzic przyrządem pomiarowym. takie przyrządy mają parkieciarze. Koniecznie sprzedawca musi napisa na umowie kupna (faktura) jaką drewno ma wilgotnośc w dniu zakupu!!!

Mozesz kupic wiąz, to ładne drewno. Aby ci jednak długo służyło musisz miec do montażu parkietu kogoś solidnego i doswiadczonego z wiedzą i z odpowiednim sprzętem mierniczym. A tymbardziej na ogrzewanie podłogowe.

Grubośc 14mm nadaje się jak najbardziej. Jaki to gatunek drewna?

Jakie są wymiary tego lamparkietu?

Nie wszystkie gatunki drewna można kłaśc bez żadnego ale na podłogówce.