Analena 25.05.2007 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 Witam;poszukuję sposobu na uniknięcie skuwania podłogi, ponieważ chcę mieć gres w przepodkoju i parkiet/panele drewniane na jednym poziomie bez widocznego łączenia.Natomiast próg drzwi wejściowych w mieszkaniu jest tak niski, że nie da rady położyć np. deski barlineckiej + te wszystki izolacje pod spodem.Dziś trafiłam na lamparkiet, czyli parkiet bez wpustu i pióra, sporo cieńszy od normalnego, dlatego tańszy do 60%.Kładzie się normalnie na klej.Jego grubość to max 10mm i podobno idealnie pasuje do poziomu kafli. Producenci zachwalają go jako normalny parkiet tyle, że cieńszy, ale nie wiem jak to się ma do rzeczywistości.Nie wiem też jeszcze, czy on ma postać "finishparkietu" czy też jest potem do cykinowania i lakierowania.Czy ktoś ma jakieś doświadczenia w jego użytkowaniu? Z góry dziękuję za wszelkie info.Analena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 25.05.2007 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Maja 2007 znalazłam coś takiego: http://www.kahrs.drexpol.pl/specyfikacja/grubosc.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 26.05.2007 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Parkiet lamelowy nie musi mieć formy finishparkietu. Można kupić surowy, czyli po położeniu do normalnego cyklinowanie i olejowania/lakierowania. U nas miał być taki parkiet, ale w końcu zrezygnowaliśmy z drewna w ogóle, i sa kafle. Taki parkiet można cyklinować tak samo ja normalny parkiet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boorg 02.06.2007 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2007 Spokojnie możesz kłaść lamparkiet. Tylko musisz przypilnować parkieciarza przy klejeniu aby baaaardzo dokładnie przykleił każdą lamelę. Jeżeli to zrobisz praktycznie pozbawisz się 99% późniejszych problemów z taką podłogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Analena 03.06.2007 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2007 ...dziękuję za informację Muszę jeszcze poszukać odpowiedniego drewna, interesuje mnie jesion, a szczerze mówiąc w googlach nie wysypuje się ten lamperkiet jak z rękawa...Do tego do łazienek potrzebuję teak - nie wiem czy znajdę.No, ale ew. wtedy skuję podłogę w łazience i toalecie - a to już dużo mniejsza powierzchnia niż cały pokój. Teraz pozostaje mi znaleźć producenta... Pozdrawiam i dziękuję, Analena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_ro 02.03.2009 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Witam Podnoszę temat,jeden ze znajomych zwrócił mą uwagę na lamparkiet(dostępny w Castoramie).Przyznam się,że bardzo sie nam ta podłoga spodobała,ale rozmawiałem dziś z kilkoma wykonawcami,którzy odradzają nam tą podłogę,ze względu na to iż brak pióra wpustu,może spowodować późniejsze kłopoty z ta podłogą.Proszę o opinię ludzi,którzy maja taka podłogę już ze 2-3 lata i moga powiedzieć jak ona się sprawuje? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 02.03.2009 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 wszystko zalezy jaki gatunek..jakie wymiary i na jakim kleju..polozone.. jako ciekawostke ci powiem ze wiekszosc posadzek drewnianych ukladanych w italii gdzie jest przecie wilgoc od morza..i słonce prazy wiekszosc roku to lamelki właśnie i swietnie sobie radzą..wiec dlaczego nie u nas..ja ukladałem troche oliwki bubuingi..i caberuvy..pelne spoko nic sie zdroznego nie dzieje.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 02.03.2009 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 wszystko zalezy jaki gatunek..jakie wymiary i na jakim kleju..polozone.. jako ciekawostke ci powiem ze wiekszosc posadzek drewnianych ukladanych w italii gdzie jest przecie wilgoc od morza..i słonce prazy wiekszosc roku to lamelki właśnie i swietnie sobie radzą..wiec dlaczego nie u nas..ja ukladałem troche oliwki bubuingi..i caberuvy..pelne spoko nic sie zdroznego nie dzieje.. Jdynie mogę doda do Ghosta34, żebyście omijali buk, guatambu, kempas. jezeli wszystkie wymagania dotyczące przygotowawcze do prac parkieciarskich zostaną spełnione to jest to najnormalniejszy parkiet. Z waszej strony musicie dba o odpowiedni klimat w pomieszczeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 02.03.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 Jeśli mogę zapytac,to co byłoby najlepsze na podłogówkę bo już mam mętlik w głowie,zupełnym laikiem jestem w tych sprawach,finishparkiet,duoparkiet czy lamparkiet? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 02.03.2009 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 raczej finisz parkiet..klepka..dwuwarstwowa o warstwie uzytkowej drewna wlasciwego 6mm..produkuje np..lamparkiet nowe miasto lubawskie, grzodzisk wlkp Dabex , gajewski, holzexport kielce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damro 02.03.2009 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 dziękuję bardzo,wiedziałam że mogę na ciebie liczyc,jeszcze raz dziękuję i lecę oglądac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 02.03.2009 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2009 tylko ze wszytskie trzy nazwy u ciebie chyba sioe pomieszały w jedno ale szczegół.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetas60 08.03.2009 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 Ja mam od 4 lat lamparkiet na podłodze debowy. rok temu zostawilam okno otwarte w pokoju byla burza i zalało większą część podłogi nic sie z nią nie stało jestem bardzo zadowolona. Lamparkiet kupiłam w europarquet w hutkach koło zamościa. Mieli tez graba z jakiejs wyprzedazy piekny polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 08.03.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2009 ooo nie graba tylko tylko nie graba ....z tym to juz naprawde trzeba sobie umiec porzadnie radzić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetas60 09.03.2009 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ojjj a to dlaczego bo mam zamiar sobie teraz kupic własnie graba prawie do całego domu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 09.03.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 ojjj a to dlaczego bo mam zamiar sobie teraz kupic własnie graba prawie do całego domu??? Jest piękny biały ale nadaje się tylko na klawisze do pianina. jest wyjatkowo nerwowym drewnem szybko reagującym na zmiany klimatyczne otoczenia. Zmienia przytym wyjątkowo mocno swoje wymiary. Powstają duże szpary zimą a latem tak pęcznieje, że jest obawa iż się odklei od podłoża. Grab i buk to jedna rodzina. Aby to drewno leżało w miarę na podłodze trzeba naprawdę dużych umiejętności i wiedzy parkieciarza a od użytkownika wymaga dużo zachodu w utrzymaniu klimatu przez cały rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetas60 09.03.2009 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2009 a jak sie ma sprawa z wiązem?? bo w sypialni i pokoju dziecka chciałabym wiaz jest przepiękny a mam możliwość kupienia go. a czy lamparkiet gr. 14 mm nadaje sie pod podłogówke i jaka jest jego przepuszczalnośc cieplna bo widze że masz niezła wiedze na temat drewnianych podłóg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 11.03.2009 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2009 a jak sie ma sprawa z wiązem?? bo w sypialni i pokoju dziecka chciałabym wiaz jest przepiękny a mam możliwość kupienia go. a czy lamparkiet gr. 14 mm nadaje sie pod podłogówke i jaka jest jego przepuszczalnośc cieplna bo widze że masz niezła wiedze na temat drewnianych podłóg? drewno które chcesz kupi musi miec wilgotnośc 7-11%. Nalezy to sprawdzic przyrządem pomiarowym. takie przyrządy mają parkieciarze. Koniecznie sprzedawca musi napisa na umowie kupna (faktura) jaką drewno ma wilgotnośc w dniu zakupu!!! Mozesz kupic wiąz, to ładne drewno. Aby ci jednak długo służyło musisz miec do montażu parkietu kogoś solidnego i doswiadczonego z wiedzą i z odpowiednim sprzętem mierniczym. A tymbardziej na ogrzewanie podłogowe. Grubośc 14mm nadaje się jak najbardziej. Jaki to gatunek drewna? Jakie są wymiary tego lamparkietu? Nie wszystkie gatunki drewna można kłaśc bez żadnego ale na podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetas60 12.03.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2009 ten lamparkiet to wiąz a drugi to grab wymiary to: 13x67x300-500 to są różne klepki chciałabym je pomieszac na jednej podłodze. Co ty o tym myślisz?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ghost34 13.03.2009 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2009 mysle ze nie jest to najlepszy pomysł aby bez piora wpustu..ukladac graba..w takim rozmiarze z czymkolwiek..gdziekolwiek kiedykolwiek..samemu.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts