gosiaczek25 25.09.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Solidne argumenty? Gusta? Użytkowanie? Mycie? Nie, o gustach się nie dyskutuje czy jakoś tak. Wiadomo jednemu podoba się biel innemu „złoty dąb” itp. I dobrze . Czy okna ciemne niszczeją od słońca a białe żółkną itp.? Wszystko zależy od jakości okna i jego montażu. Nie ja jestem fachowcem od okien ale mój ślubny, więc tyle ode mnie . Z punktu widzenia mycia okien? Na przykładzie. W domu mojej babci są założone plastiki w kolorze białym – nie znoszę ich myć! Zwłaszcza, że obok jest ruchliwa droga, więc cały czas są brudne i z każdym rokiem coraz gorzej jest je doczyścić. Chociaż za solidne to one nigdy nie były . W domu rodzinnym: plastiki, jednostronny kolor „dąb bagienny”. Mycie ok. W środku białe dobrze wyglądają, ale tylko, gdy firanki i ściany są białe (ale to tylko moje zdanie ). Ja już postanowiłam (choć jeszcze w tym tygodniu miałam spory dylemat). Do nowego domku wstawiam plastikowe dwustronne mahoń. Lubię kolor czerwonego wina . Nie obawiam się już zaciemnienia wnętrza czy problemów kolorystycznych. Przecież czasy się zmieniły i jest taki wybór wszystkiego, że aż głowa boli. Na pewno coś dobiorę i będzie pasować . Pozdrawiam wszystkich wybierających okna:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 25.09.2008 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Wiem wybor jest bardzo cięzki, ale naprawde cos trzeba wybrac. Jesli bral bym okna brazowe wtedy napewno z obu stron kolor. Ale My wybieramy grafit od zewnatrz i to jest problem. Grafit od wew jest trudny w kompozycjach. Np. kuchnia, sypialnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka 25.09.2008 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Wiem wybor jest bardzo cięzki, ale naprawde cos trzeba wybrac. Jesli bral bym okna brazowe wtedy napewno z obu stron kolor. Ale My wybieramy grafit od zewnatrz i to jest problem. Grafit od wew jest trudny w kompozycjach. Np. kuchnia, sypialnia! A ja gdybym miała drugi raz się budować () wybrałabym okna własnie w kolorze grafit lub jakiś jasny szary. Bardzo podobają mi się nowoczesne wnętrza w których takie kolory są jak najbardziej pożądane Gorzej gdy ktoś preferuje inny styl.. no mogłoby być ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 25.09.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Wiem wybor jest bardzo cięzki, ale naprawde cos trzeba wybrac. Jesli bral bym okna brazowe wtedy napewno z obu stron kolor. Ale My wybieramy grafit od zewnatrz i to jest problem. Grafit od wew jest trudny w kompozycjach. Np. kuchnia, sypialnia! http://forum.muratordom.pl/jaki-macie-kolor-okien-od-wewnatrz-ktos-ma-ciemnoszare,t139184.htm Może jeszcze ten wątek... Grafit do wszystkiego pasuje, w odróżnieniu od okien drewnianych /drewnopodobnych. Możesz zastosować dowolny kolor drewna we wnętrzu. Grafit podkreśli kształt okien i je zaakcentuje. W niektórych projektach zaleta, w niektórych wada. Ale to dotyczy wszystkich ciemnych okien, także drewnianych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 25.09.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Grafit podkreśli kształt okien i je zaakcentuje. W niektórych projektach zaleta, w niektórych wada. Ale to dotyczy wszystkich ciemnych okien, także drewnianych. a jakie ty wybralas w koncu? masz te ral 7016? Widzialem okna pana Czarneckiego . Juz wczesniej przeszukiwalem ostro forum. Troszke sie obawiam tego koloru od srodka. Mam probke w domu i naprawde do drewna wydaje mi sie srednio tzn do ciemnego drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 26.09.2008 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Jeszcze nie zamówiłam ostatecznie, ale mam wycenione w RAL 7016 obustronnie i tak chyba zostanie. U mnie nie będzie raczej ciemnego drewna w środku, lubię dąb naturalny.Jak masz ciemne drewno, to kolorystycznie nie będzie się gryzło z (prawie) czarnym, tylko może być za dużo ciemnych akcentów - ale to zależy od aranżacji. W razie czego można coś na oknie powiesić. Białe okna bardzo mi się podobają, ale nie z gołego plastiku. Może być biała okleina - ale gładka, albo malowane akrylem - tylko to jest b. drogo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Merka_23 26.09.2008 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 a ja mam białe okna, czarny dach, czarne rynny, czarne bramy garazowe i czarne drzwi zew..... do tego prawie biały tynk .... i mi tam sie podoba .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 26.09.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 Białe okna bardzo mi się podobają, ale nie z gołego plastiku. Może być biała okleina - ale gładka, albo malowane akrylem - tylko to jest b. drogo. Kurcze sam już nie wiem. Boję się tego koloru od wew, ale z drugiej strony jesli juz bede bral okleine od wewnątrz to tylko w kolorze. Wiem o co Ci chodzi z tym surpwym plastikiem od środka. Muszę to zobaczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 29.09.2008 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Do naszych szarych okien dorobilismy sie wreszcie szarych drzwiZ zewnatrz narazie zadnych zmian - procz parapetow - tyz szarychhttp://img230.imageshack.us/img230/8049/eeys5.jpg szara stolarka okienna po zmrokuhttp://img219.imageshack.us/img219/9034/sapi9.jpg http://img243.imageshack.us/img243/9223/qwefc9.jpg szare drzwi od wewnatrz - po zmrokuhttp://img243.imageshack.us/img243/7290/35777503qd0.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 29.09.2008 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Do naszych szarych okien dorobilismy sie wreszcie szarych drzwi Z zewnatrz narazie zadnych zmian - procz parapetow - tyz szarych http://img230.imageshack.us/img230/8049/eeys5.jpg ] Fajne te drzwi.Też mam kolorową stolarkę, tylko brąz (bardziej 'tradycyjnie'), okna już zamówione, pomysłu na drzwi wejściowe nie mam. Czy możesz podać producenta tych drzwi, chętnie z ceną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaiKrzyś 30.09.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 Super te drzwi. My też pójdziemy w te kolory, tylko ze ciemniejsze tzn. antracyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkkafe 30.09.2008 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2008 drzwi z AFB http://www.drzwi.krakow.pl cena z kwietnia 2008 za drzwi z naswietlem w kolorze nietypowym - 5300. Sa solidne i szczerze polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jen 21.10.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2008 podobały mi się białe ze szprosami, ale w ostateczności mam w kolorze Orzech bez szprosów i jestem bardzo zadowolona. Kolor pasuje do wszystkiego, a nie widać tak kurzu, czy brudu, wystarczy przejachć wilgotną szmatką. Wlaśnie kierowałam się tym, że okna w kolorze są praktyczne - mam obudtronny kolor nawet w garażu, łazience i kotłowni. U rodziców są białe i ich mycie to tragedia ( a okna maja półtora roku!), trzeba szorować cifem żeby się doczyściły - dotyczy zewnętrznej strony, przy ilości okien około 20szt. to były dla mnie koszmar. Nie mówiąc juz o tym ze mogą zżółknąć. Szprosów nie dawałam przy kolorze orzech z tego względu iz sa mało widoczne z zewnątrz( wewnatrzszybowe gdyż mam okna PCV) okna drewniane białe to jeszcze można pomalowac po jakimś czasie ale z PCV nic się nie da zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suire 22.10.2008 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2008 U mnie sa dwukolorowe okna .Wewnątrz białe.Niestety w białe framugi cudownie włazi każdy brud.O wiele lepiej myje się framugi pokryte kolorowa folią. Wystarczy przetrzeć.Białe trzeba czasem szorowac Cif-em lub innymi chemikaliami. Z drugiej strony... białe framugi wewnątrz sa uniwersalne. Tyle mojego zdania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 23.10.2008 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Ja na pewno będę miała białe, ze szprosami, do tego grafitowy albo czarny dach, w tym samym kolorze podbitka i stalowe rynny...A teraz się zastanawiam nad białymi drewnianymi - tylko czy to się nie czyści jeszcze gorzej niż białe PCV???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.10.2008 16:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Ja na pewno będę miała białe, ze szprosami, do tego grafitowy albo czarny dach, w tym samym kolorze podbitka i stalowe rynny... A teraz się zastanawiam nad białymi drewnianymi - tylko czy to się nie czyści jeszcze gorzej niż białe PCV???? Pewnie nie - ale musisz konserwować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorciaIQ 23.10.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 Ja na pewno będę miała białe, ze szprosami, do tego grafitowy albo czarny dach, w tym samym kolorze podbitka i stalowe rynny... A teraz się zastanawiam nad białymi drewnianymi - tylko czy to się nie czyści jeszcze gorzej niż białe PCV???? Pewnie nie - ale musisz konserwować Tiaaaa... no coś za coś: całe życie mieszkam w białym plastiku i już się nabawiłam względem tegoż odruchów zwrotnych Malowanie raz na 5 lat to przeżyję (sama przecież tego nie będę robić, nie? ), ale jak przez tę porowatość i nierówność powierzchni będę musiała się namęczyć z myciem to ja dziękuję... A może tego też nie będę sama? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 23.10.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2008 PCV czy alu możesz mieć w dowolnym kolorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kinga i Karol 26.08.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2012 Czy ktoś wie gdzie można zobaczyć zdjęcia domu użytkownika mkkafe, bo w dzienniku nie ma żadnych?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amglad1 27.08.2012 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2012 e tam. w całym domu mamy grafitowe z dwóch stron i są piekne, problemów z aranżacją wnetrz nie mieliśmy (oczywiście według nas wygląda super)) Zachód słońca w takiej witrynie grafitowej wygląda jak obraz. nigdy nie zamieniłabym tych okien na inne pozdrawiam serdecznie Wiem wybor jest bardzo cięzki, ale naprawde cos trzeba wybrac. Jesli bral bym okna brazowe wtedy napewno z obu stron kolor. Ale My wybieramy grafit od zewnatrz i to jest problem. Grafit od wew jest trudny w kompozycjach. Np. kuchnia, sypialnia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts