Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna biale czy kolorowe?

agika

Recommended Posts

My mamy okna dwukolorowe, drewniane.Z zewnątrz złoty dąb, który pasuje nam kolorystycznie do elewacji klinkierowej i czerwonej dachówki a od wewnątrz białe, podobna historia z drzwiami wejściowymi.W domu jeszcze nie mieszkamy, jesteśmy na etapie "wykończeniówki" .Nasz domek chcemy urządzić na styl skandynawski i to głównie zdecydowało o wyborze białych okien od wewnątrz. Uważam że białe okna dają więcej możliwości i dowolności w urządzaniu, do białego pasuje poprostu niemal wszystko, i co ważne przy wyborze podłogi i mebli nie ma problemu z dopasowaniem koloru bądz odcieni do okien.kolejna sprawa drewniane okna wymagaja malowania, białe co 5 lat, złoty dąb co 3lata.U nas będą dębowe podłogi i schody olejowane na biało, hol wyłożony ciemno szarym kamieniem-shiferem, wszędzie listwy podłogowe i sufitowe, wokół okien otworing no i oczywiście drzwi wewnętrzne białe.Mnie generalnie podobają się jasne, duże wnętrza i tak zamierzam urzadzić swój dom. Pozdrawiam

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

novi_ana Fotek mam i to nawet duzo, ale nie potrafie wklejac :( , musze zmusic meza do udzielenia mi kilku lekcji i jak juz sie naumiem to napewno cos pokaze.

agika Co do zdjec, to jak wyzej :D A budowalam, a w zasadzie remontowalam przebywajac na obczyznie, z doskoku, wprawdzie zajelo nam to troche czasu po prawie 4 lata, ale nie spieszylo nam sie wczesniej. Za to teraz liczymy dni!!! :D

Ja podobnie, zastanawiam się wciąż nad kolorem okien i drzwi zewnętrznych :roll:. Jedno jest pewne - drzwi napewno będą w kolorze brązu, zastanawiam się czy jeśli zdecyduje się na okna białe .... no właśnie ale czy to nie będzie się gryzło ?

buduję z projektu gemini http://www.domoweklimaty.pl/index.php?id=4&hid=757

Jesli zdecydujesz sie na brazowe drwi, a okna beda na zewnatrz brazowe a w srodku biale to nic nie bedzie sie gryzc. :lol: Jesli jednak na zewnatrz chcesz dac biale okna, to nie wiem czy taka mieszanka bedzie ladnie wygladala. Przemysl to, popatrz w okolicy czy ktos ma cos podobnego i czy fajnie to wyglada, bo ja chyba jeszcze takiego polaczenia nie widzialam :o .

Jesli zdecydujesz sie na brazowe drwi, a okna beda na zewnatrz brazowe a w srodku biale to nic nie bedzie sie gryzc. :lol: Jesli jednak na zewnatrz chcesz dac biale okna, to nie wiem czy taka mieszanka bedzie ladnie wygladala. Przemysl to, popatrz w okolicy czy ktos ma cos podobnego i czy fajnie to wyglada, bo ja chyba jeszcze takiego polaczenia nie widzialam :o .

:o Jak to nie widziałaś? przeciez to n-letni standard całej prawie Polski, żeby nie powiedzieć Europy (zwłaszcza tej chłodniejszej) - ciemne (brązowe/drewniane) drzwi i białe okna. :D

A swoją drogą: dzięki za ten wątek. :)

Właśnie sobie uświadomiłam, że dotąd myślenie o oknach odkładałam na później. Mieliśmy zdecydować czy drewniane czy plastiki zależnie od możliwości, jakie nam przypadną, kiedy dojdzie już do tego etapu. No a jak drewniane, to krążyły nam po łbie w naturalnym kolorze.

Dzięki "temu wątku" więm już, że chcę białe. Nie dlatego, że do czegoś bardziej lub mniej pasują. Dlatego, że przy białych oknach we wnętrzu jest jaśniej.

Z zewnątrz też domy z ciemnymi oknami może wyglądają bardziej dostojnie, ale te z białymi - dużo weselej :)

Długo nie myślałam o białych drewnianych (doświadczenia z malowaniem starych okien w bloku, mogą na stulecia wybić z głowy taki pomysł), ale wszak teraz już i farby inne, i technologie. Yes! Yes! będą białe drewniane :D

bratki Ja patrze ostatnio juz tylko na takie domki ktore mi sie podobaja (takie skrzywienie mam :wink: ), a inne po prostu omijam wzrokiem. Wiadomo-gusta sa rozne i mi akurat taka mieszanka kolorystyczna sie nie podoba ale komu innemu jak najbardziej moze. A to co powiedzialas, ze biale rozjasniaja, to swieta ptrawda, dodam jeszcze ze powiekszaja optycznie pomieszczenie. Ja nie zdecydowalam sie na bile na zewnatrz bo po prostu zakochalam sie w kolorze "zloty dab", choc czasem pozniej troszke zalowalam tego wyboru, ale mam nadzieje ze jak juz bedzie widac efekt koncowy to wszystkie watpilwosci mi mina! :p

• 2 months później...
Ja podobnie, zastanawiam się wciąż nad kolorem okien i drzwi zewnętrznych :roll:. Jedno jest pewne - drzwi napewno będą w kolorze brązu, zastanawiam się czy jeśli zdecyduje się na okna białe .... no właśnie ale czy to nie będzie się gryzło ?

My właśnie jesteśmy na etapie prac wyończeniowych w Gemini. Mamy białe okna (od zewnątrz i od wewnątrz), a także białe drzwi wejściowe i białą bramę garażową.

Myślę, że okna i drzwi w tym akurat domu powinny być tego samego koloru (pamiętaj o tych dwóch okienkach po bokach drzwi wejściowych). Brama to inna sprawa, ale też nie powinna drastycznie odbiegać. Zatem, jeżeli zdecydowałeś się na brązowe drzwi, to szukaj okien w podobnym odcieniu.

Inna sprawa to taka, że Gemini - naszym zdaniem - nieciekawie wygląda z brązowymi oknami. W zasadzie to nie tylko z brązowymi, ale wszelkimi ciemnymi). W tym domu ciemne okna sprawiają wrażenie wielgachnych, podkrążonych oczodołów osoby po dwóch nieprzespanych nocach. Ten dom aż się prosi o okna w JASNYCH ramach (biały, lub drewno / okleina o bardzo bledziutkim i najlepiej ciepłym odcieniu). Oczywiście, możesz mieć inną opinię na ten temat - może my akurat oglądaliśmy inne Gemini w takim oświetleniu, że skutecznie wybiło nam z głowy okna inne niż białe... To w sumie też kwestia doboru kolorystyki domu. My mamy ciepłą, w tonacjach bieli, brzoskwini i palonej cegły. Nieopodal stoi Gemini w kolorach "standardowych", czyli proponowanych przez architekta bielach, szarościach i czerni (z białymi oknami, drzwiami wejściowymi i bramą garażową).

Polecam dobrze przemyśleć temat - a najlepiej udać się na rekonesans i obejrzeć stojące już domy i zadecydować na tej podstawie!

Pozdrawiam,

Maciek

• 1 month później...
Czym sie kierujecie w podjeciu decyzji co do koloru okien? Teoretycznie zdecydowalam sie na okna orzechowe, bo takie pasuja mi bardziej niz biale do elewacji i takie ogolnie mi sie podobaja. Jednak mam watpliwosci czy we wnetrzach aby na pewno nie bedzie mi kolor okien za bardzo dominowal i zaciemnial? Szukajac inspiracji, ogladajac wnetrza widze, ze czesciej moja uwage jednak przyciagaja te z bialymi nie rzucajacymi sie w oczy oknami, wiec co tu zrobic?

agika, na jakie ostatecznie okna się zdecydowałaś?

Pytam, bo mam teraz taki sam dylemat.

Podobają mi się kolorowe okna, ale nie potrafię podjąć ostatecznej decyzji, a w dodatku jej podjęcie skutecznie utrudnia mi oglądanie serialu "Gotowe na wszystko" (który uwielbiam :lol: ).

Tam wszyscy mają piękne domy z białymi drzwiami, oknami, bramami.

Pozdrawiam