Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna biale czy kolorowe?

agika

Recommended Posts

ja tez mam ten dylemat.jesli białe, to juz wszystko:okna, drzwi i brama - to samo odnosi sie do koloru.moja koleżanka ma białe okna, ciemny brąż brama, a jasniejszy drzwi.moim zdaniem wygląda to fatalnie do jej piaskowej elewacji i czerwonego dachu.mysle że powinno być jednolicie.moi rodzice maja dwustronne, nie jest to zły pomysł, choć nie za bardzo chciałabym takie.

mam pytanie do posiadaczy białych bram garażowych: czy bardzo się brudzą?czy wystarczy je umyc tylko na wiosnę?jak się sprawują?

proszę o wskazówki :)

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

Ja również miałam ten dylemat i nadal mam, aczkolwiek dopiero na wiosnę zaczynamy inwestycję - projekt muratora M09 więc jeszcze mam trochę czasu na podjęcie ostatecznej decyzji.

Na dzień dzisiejszy jestem za: białymi oknami (zewn. i wewn.) ze szprosami, białymi drzwiami zewnętrznymi oraz białą bramą garażową. ( blachodachówka grafitowa, podbitka i rynny białe).

Na forum dotyczącym projektu M09 znajdują się zdjęcia domu jednego z naszych Forumowiczów i dom jest właśnie w takiej tonacji....Wygląda ślicznie. Gratuluję właścicielowi gustu i dzięki tym zdjęciom skłaniam się właśnie do wybrania takiej kolorystyki .

Pozdrawiam

W tego typu wątkach z reguły jest conajmniej kilka "obozów" o odrębnych zdaniach i gustach dot. zadanego tematu, więc nie wiem tak naprawdę czy nasze wypowiedzi pomogą w dokonaniu wyboru autorowi wątku :wink: . Może nawet wręcz odwrotnie :wink:

U nas okna i cała stolarka zewnętrzna dwustronny złoty dąb. Drzwi wewnętrzne będą ciemniejsze podobnie jak schody i podłoga na piętrze. Moim zdaniem ( i z góry za nie przepraszam tych, którzy mają zdanie odrębne :wink: ) ładnie wyglądają tylko okna albo całe białe albo dwustronnie "drewniane". Nie dalej jak wczoraj byłam w równolegle z naszym budowanym domu sąsiada - okna z zewnątrz złoty dąb a w środku białe - moim zdaniem efekt był fatalny - nawet przy zamkniętych oknach gdy podejdzie się w środku do okna to widać, że z zewnątrz ma ono inny kolor. I na pierwszy rzut oka widać że są one plastikowe, a przy dwustronnie okleinowanych można chociaż trochę poudawać, że ma się okna drewniane 8) :wink:

....tak kwesia gustu...mnie podobnie tak jak rencik podobaja sie białe okna ze szprosami ,chciałabym miec także biała podbitke i dachówke w kolorze ceglastym...tylko drzi jakoś białe mi sie za bardzo nie podobaja ...morze by pasowały w jakims kolorze brązowym zbliżonym bardziej do czerwonego(nie znam tych wszystkich nazw :D )

...elewacja tez biała :D ...

U nas dach antracyt, okna antracyt obustronnie, elewacja biała, drzwi i brama czerwone. W środku cały parter w ciemnym gresie. Rynny tytan-cynk i parapety aluminiowe.

Do tego parapety, drzwi wewnętrzne sosnowe, schody prawdopodobnie jesion, podłoga na górze w świerku .... generalnie dużo jasnego drewna.

Jak będzie ...... to się okaże ... na razie wydaje się że będzie fajnie.

Annja ale po co coś udawać? Ja mam okna dwukolorowe. Z zewnątrz złoty dąb. Taki kolor pasuje mi do elewacji i dachówki. Brama i drzwi też w złotym dębie. Od środka okna mam białe i jestem zadowolona. Złoty dąb by mi nie pasował do wnętrza. Całość jest w ciepłych kolorach piasku, brzoskwiń i czereśni. Białe okna są uniwersalne. Nie są dodatkowym elementem wystroju wnętrz. W poprzednim domu też miałam dwukolorowe i było ok. Pozdrawiam

w dzisiejszych czasach w tak rozbudowanej gamie kolorow mysle ze gustowne ich polaczenie to nie problem(hihi to sie okaze :wink: )

co do wystroju okien sluze stosownymi radami bo to moja branza zawodowa

:D i gwarantuje mozna zdzialac cuda w kazdym oknie

wybierajac podlogi drzwi meble mam zamiar zawsze miec przy sobie kawaleczek okleiny z okna co by uniknac potem rozczarowan......a tak nawiasem przyznam sie ze dopiero po zamowieniu okien dotarlo :o do mnie ze kolor okien w pomieszczeniu troszke zobowiazuje

:D :roll:

Melduje się dwustronny złoty dąb :D

Do tego drzwi zewnętrzne i brama w tym samym odcieniu. Schody wewnętrzne dębowe (w naturalnym kolorze), parkiet dąb lub czerwony dąb (dyskusja w toku), drzwi wewnętrzne w kolorze okien (etap wybierania). Hol (z dużym oknem tarasowym): jasny gres łączony z paskiem w kolorze zbliżonym do złotego dębu.

ha ha..,,wsiowy dab"ale pojechalas...znaczy jaki :wink: czy moze tu chodzi o ,,zloty"....no tak miastowy to on raczej nie jest bo w blokowiskach przewazaja biale okna....w domkach jednorodzinnych

wiadomo ciemne nie zawsze pasuja wiec pozostaja ,,wsiowe"albo jeszcze ,,sraczkowa" sosna

srodek mieszkanka postaram sie jakos razem zgrac i wcale nie zamierzam bardzo cudowac 8)

prostota i jeszcze raz prostota i wszystko z umiarem 8)

zadnych plytkowych dekorow pstrokatych gresow kwadracikow kuleczek czajniczkow i kwiatkow...chyba ze na scianach ktore da sie przemalowac badz przerobic

piekno domku i bijace z niego ciepelko podkresla wlasnie slicznie przystrojone okienka ...moze obrazy na scianach,, recznie malowane" wygodne kanapy......ach..sielanka :wink: :D

Dyskusja rozgorzała na dobre.. I słusznie, bo problem niezwykle istotny... i na lata :wink:

Jesteśmy dopiero na etapie przygotowań do budowy, ale już dużo planujemy i rozmyślamy... ja tu już wirtualnie /czytaj: w głowie/ umeblowałam cały dom, a o oknach za bardzo nie myślałam... a przecież kolejność jest odwrotna -> najpierw okna, potem wnętrza :D

Okna białe są rzeczywiście uniwersalne i dom wygląda tak jaśniej, pogodniej i właśnie o takich myślałam. Planujemy czerwono-pomarańczowy dach, kremowo-żółtą elewację i rolety zewnętrzne pod kolor elewacji. Ale....

1) Nie wyobrażam sobie białych drzwi wejściowych :o Zawsze chciałam ciemny brąz /wenge/. Wydaje mi się, że białe bardzo się brudzą, ciężko doczyścić i pewnie często trzeba je szorować...ale oczywiście mogę się mylić - nie mam w tej kwestii doświadczenia!! No i wyglądają tak dziwnie....

2) Na białych ramach okien z zewnątrz widać kiedy są brudne :evil:

3) W środku jak najbardziej chcę białe okna, bo łatwiej urządzić wnętrza i jaśniej.. Ale drzwi wewnętrzne chcę właśnie wenge :-?

HELP Jak ja mam to pogodzić?? :roll: