Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna biale czy kolorowe?

agika

Recommended Posts

Będę miała kolor okien ANTHRAZIT (czarno-szare) obustronny kolor, plastiki. Drzwi i całą reszte też w takich kolorach.

Podłoga jasna, częściowo z korka (ten pierwszy) http://www.domkorkowy.com.pl/index.php?go2=wzory_corkidentity100

a częściowo w drewnie (panelach - jesion biały - czy coś takiego)

Meble kuchenne z Ikea z frontami szarymi z obwolutą drewnianą, blat grafitowy.

Ściany w salonie chcę mieć w kolorystyce:

http://img168.imageshack.us/img168/8523/salon1qu8.jpg

http://www.zwiadowca.pl/produkt/files/F.Fda5bt,,izu3H,7ZEr8kUPF3sB6lCh/Essenza.jpg

Meble hmmmm - nie mam pojęcia ale pewnie jakieś ciemnie i małą ilość bo nie mam bibelotów, a na ciuch jest przewidziana garderoba.

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość BEATA-BETI

MAJA W. U mnie od wewnątrz okna są białe bo bardzo lubię jasne wnętrza,a kolor zobowiązuje.Natomiast z zewnątrz mam brązowe dlatego ,że łatwiej jest utrzymać w czystości i takie bardziej mi pasowały.

Tak mi się podoba i tak zrobiłam.To dopiero początek twojch "wyborów" ,zobaczysz co bedzie później. :wink: Powodzenia

Ja wybrałam kolor okien i bramy garazowej biały. Największe drzwi tarasowe i brama sa od strony południowej, czyli najwiecej słonca.

Jednak nie boje sie ewentualnych przebarwień, bo jezeli kupujemy okna na sprawdzonych profilach, atestowanych itp to raczej nie powinno byc takich niespodzianek. To już chyba nie ta generacja okien. :)

Ale jest to mozliwe jezeli do czyszczenia okien bedziemy stosowac niewłaściwe produkty, albo myć je w pełnym słońcu niedokładnie zmywając środek. Wtedy rzeczywiście pod wpływem temperatury może cos się odbarwić.

My zdecydowalismy sie na białe właśnie z powodów nagrzewania okien. Poza tym mamy okna dość wysokie bo 170 cm. a nie chcielismy lufcików tylko jedną taflę więc przy takiej wysokości na okna w okleinie firma nie dawała nam 100% gwarancji.

to chyba jakas kiepska firma bo my mamy okna 230+40 doswietlenie i firma daje nam 100% gwarancji

Czy ktoś ma okna białe, ale w okleinie?

początkowo chciałam własnie takie, nawet zrobiłam wycenę, ale ostatecznie zostały zwykłe, bo okleina nie była biała, tylko jakaś taka kremowa. dodatkowo przekonał mnie fakt, że brama garazowa tez musiałaby byc w takim kolorze, a za taki kolor trzeba dopłacać i dłuzej czekac.

zresztą "odkochałam się" z kremowej okleiny, gdy zobaczyłam ja w realu. drzwi i okna wyglądały jakoś... staro i żółto...

Ja z żoną wybraliśmy białe okna z białymi szprosami, natomiast drzwi garażowe i wejściowe są brązowe podobnie jak dach i rynny.

Zdecydowaliśmy się na białe ponieważ widzieliśmy taki sam dom jak nasz w realu właśnie z białymi oknami i bardzo nam się spodobał.

To jest zdjęcie domu z oknami które nam się spodobały, mamy takie same.

http://img50.imageshack.us/img50/6121/dsc6408wn8.jpg

Jak już Was zainspirował ten domek z białymi oknami,tu ukłony do @ni,to trzeba było również dać białe drzwi i białą bramę,wyglądałoby to cudnie jak u Ani,naprawdę dziwię się tym osobom,którzy decydują się na białe okna i brązowe drzwi i garaż,spójrz u Ani czy pasowałyby tam brązowe drzwi :-?

Jak już Was zainspirował ten domek z białymi oknami,tu ukłony do @ni,to trzeba było również dać białe drzwi i białą bramę,wyglądałoby to cudnie jak u Ani,naprawdę dziwię się tym osobom,którzy decydują się na białe okna i brązowe drzwi i garaż,spójrz u Ani czy pasowałyby tam brązowe drzwi :-?

Nie byłabym tak dogmatyczna... Drzwi/brama dobrane odcieniem do koloru dachówki/klinkieru/obróbek nie muszą wyglądać żlle, a na pewno lepiej niż brudna biała brama garażowa i brudne białe drzwi :) Choć białe też oczywiście pasują. De gustibus non est disputandum.

• 2 weeks później...

Widzę, że nie tylko ja gdybam nad kolorystyką okien.

Muszę szybko zdecydować, bo za długo sie już nad tym zastanawiam.

Moja jak narazie w wyobraźni kolorystyka domu to:

- kominy - kolor pomerania

- dachówka - średzka falista plus kolor miedziany

- rynny - kolor miedziany

- podbitka pomalowana bejcą (Sadolin teak zmieszany z palisandrem)

- okna obustronnie w kolorze orzech

- drzwi wejściowe w kolorze orzech

- drzwi wewnętrzne też orzech

- natomiast podłogi i ściany w jasnych kolorkach (beżach)

- kuchnia jaśniutki beż gres na ścianie i na podłodze, blat też jaśniutki, a mebelki orzechowe.

Elewacja w kolorze miodowym i dodatki (schody itp.) w kolorze komina (pomerania - ceglasty).

Czy to pasuje?????

Myślę, że tak.

Widziałam podobną kolorystykę domu, tylko okna złoty dąb i już nie było efektu, bo wszystko było jednolite i mdłe.

Wydaje mi się, że orzech trochę przyciemni, bo dachówka jest jasna.

A środek - też myślałam o białych, ale wydaje mi się, że ciemne okna i drzwi i do tego jasne podłogi i ściany (oraz dużo oświetlenia - poprzez okna i lampy) jakoś będzie pasować.

Teraz mam urządzone w kolorach wiśniowych, jabłoni i tzw. teakowych i jakoś już mi się to znudziło. Sypialnię mam orzechową (widać kurz bardzo szybko), ale i tak najbardziej mi się podoba. :D

a ja nie...sporo widziałam takich domów i zupełnie to nie przeszkadza

http://projekty.muratordom.pl/pliki/dom_547_18.jpg

no to jak juz dyskusja odzyla na nowo to ja sie przyznam do szarych okien :lol:

nie znosze jak plastik udaje drzewo :roll:

niestety brama jest w kolorze zł dębu, zaluje ze nie udalo mi sie meza przekonac :-?

czesc elewacji bedzie oblozona poziomo ulozonymi deskami, mam nadzieje ze dobrze skomponuje sie z bramą :roll:

pozdrawiam

Będę mieszkać na wsi. Dookola mnóstwo nowych domów, dachy przeważnie jasny brąz, gdzieniegdzie jakaś cegiełka czasami antracyt. Okna? Gdzie nie spojrzysz.... złoty dąb. Ladnie? Jednolicie. Nie lubię stać w szeregu.

Mam w i ś n i o w y dach, okna będą białe ze szprosami plastikowe,do tego białe drzwi i biała brama garażowa. Okna tarasowe z odkopnikiem. :p Szukałam potwierdzenia swojej wizji jeżdżąc po okolicy przez kilka dni i obejrzałam setki różnych domów. :roll:

Mialam rację,tak ma być. Tylko mąż mówi,że będą nas na wiosce pokazywać palcami. Skoro lubią. :lol: