Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna biale czy kolorowe?

agika

Recommended Posts

A ja powiem z mojego niewielkiego wprawdzie doświadczenia. Kupiliśmy dom gotowy z oknami. Pięknymi, bo kolor jasny mahoń - drewniane. Wszystko fajnie tyle tylko, ze te okna są duże, jakby nie było są elementem dekoracyjnym wewnątrz. W całym urządzaniu muszę dopasowywać czy raczej uwzględaniać te okna. Gdybym miała sama zamawiać okna to chyba jednak byłyby białe od wewnątrz, ciemne z zewnątrz. Jedynym mankamentem białych okien jest to, że wcześniej czy później jednak zajdą brudem. Z drugiej strony biorąc pod uwagę cenę jednych i drugich to mozna co 10 lat zmieniać okna ;)

• Odpowiedzi 131
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja tez kiedys gdybalam - szare-nieszare...

potem czekalam 7 tygodni

potem zamontowali - i sam "opiekun" z firmy powiedzial: nawet niezle to wyszlo - bo ja sie balem :lol:

brama i rolety tez szare

elewacja bedzie biala albo zlamana jakims ecru

jeszcze tylko drzwi mi zostaly - ale chyba mam juz wybrane

fota

http://img213.imageshack.us/img213/3206/img6957lr1.jpg

http://img159.imageshack.us/img159/5968/img6952ph5.jpg

dziekuje :D

parapety zewnetrzne - szare, stalowe lub aluminium

cokol - plytki klinkierowe grafitowe

podbitka - ciemno-szara

choc zastanawiam sie czy nie zrobic jej w jakims kolorze drewna - taka opcja wchodzi w gre gdyby balustrady balkonowe tez byly drewniane - jesli beda stalowe - nie bede mieszac

My w domu rozwiązaliśmy problem okien w ten sposób, że będa one dwukolorowe :) pcv, z zewnątrz brązowe, lekko imitujące drewno, nie za ciemne, bo pasują nam ogólnie do wystroju domu, a wewnątrz będą białe. Tez wychodziliśmy z założenia, że okna ciemne w środku będą źle się prezentować. Co najwazniejsze, wymieniamy tylko niektóre, pozostałe okna w domu są białe, wiec nie będzie może takiej zatrważającej rożnicy pomiędzy pomieszczeniami :wink:

Czy myślicie, że okna szare będą wyglądały równie dobrze ze szprosami jak okna białe?.....przyznaję, że jeszcze szarych ze szprosami nie widziałam, a taki szczegół jak szprosy wydaje mi się że może zupełnie zepsuć ogólny wygląd takich okien.

hmmmmmmm wg mnie absolutnie nie pasują :roll:

mkkafe bardzo ładnie to wyszło, jaką planujesz parapety, podbitke i cokół ??

przepraszam, ze sie wtrące :lol:

jako posiadaczka szarych okien mam szare parapety, natomiast podbitka jest drewniana i elewacja bedzie w dporej czesci tez deskowana

no to czekam na efekt koncowy :D

yyyyyyyy no nie wiem kiedy to nastapi bo robimy to sami :roll:

ale jak tylko bedzie gotowe pochwale sie na rybnickim forum :D

i juz dzis zapraszam sąsiadko

Czy myślicie, że okna szare będą wyglądały równie dobrze ze szprosami jak okna białe?.....przyznaję, że jeszcze szarych ze szprosami nie widziałam, a taki szczegół jak szprosy wydaje mi się że może zupełnie zepsuć ogólny wygląd takich okien.

hmmmmmmm wg mnie absolutnie nie pasują :roll:

tez sobie tego nie moge wyobrazic :roll:

malmuc - ja wobec tego tez czekam na efekt koncowy :D

Wygląd okna to jedno, jednemu sie podoba w kolorze innemu białe, ja jestem z tych co podobają się kolorowe i takie mam (pospolity złoty dąb), ale mi się bardzo podoba, jednak o czym to ja chciałam a ... właśnie jestem po porządkach przedświątecznych no i myciu tychże okien i jak dla mnie kolorowe okna to rewelacyjny wynalazek, myje je się 2 razy szybciej niż białe, jak sobie pomyśle o tych zaciekach na białych oknach, które szorowałam cifem, bo płynem nic nie schodziło to jeszcze bardziej kocham swoje kolorowe okna, które przecieram szmatką z płynem i po chwili już są czyściutkie.

Teraz mamy białe okna bloku, takie plastiki z przed 8 lat.

Są naprawdę świetnie wykonane - nic się nie wypatrzyło mimo dużych skrzydeł.

Ale ja w innym temacie - kto szoruje białe plastikowe ramy cifem???

Szok - a później piszą ludzie, że na białych oknach są plamy!!! Przecież cif to jak drobnoziarnisty papier ścierny - ja tym nawet zlewu nie myję!!

Okna myje się płynem do szyb wystarczy wszystko porządnie opryskać poczekać popryskać powycierać, popryskać powycierać i jest git - to nic że jeden płyn starcza mi do umycia 4 dużych okien ;) Ale ramy jak były białe tak są -nawet parapet zewnętrzny z białego plastiku wygląda nadal dobrze.

Szok - a później piszą ludzie, że na białych oknach są plamy!!! Przecież cif to jak drobnoziarnisty papier ścierny - ja tym nawet zlewu nie myję!!

chyba coś w tym jest :roll:

moja znajoma myła okna cifem tzn biale ramy i je zniszczyła :-?

Wybrałam kremowe okna i kremowe drzwi. W sumie wybór koloru i stylu okien - (szprosy) - spowodował, że mam drewniane, a nie plastikowe (szpros moim zdaniem wygląda lepiej wykonany w drewnie, a nowoczesne okno lepiej w plastiku).

Muszę powiedzieć, że bardzo podobają mi się szare - gratuluję gustu 2 autorom posów na tym wątku. Cieszę się, że ktos w tym kraju ma szeroko otwarte oczy na świat i łamie polskie uparte przyzwyczajenia.

W poprzednim domku miałąm białe plastiki i białe drzwi i też były ok. Nie żółkły w każdym razie :)

Okna myje się płynem do szyb wystarczy wszystko porządnie opryskać poczekać popryskać powycierać, popryskać powycierać i jest git - to nic że jeden płyn starcza mi do umycia 4 dużych okien ;) Ale ramy jak były białe tak są -nawet parapet zewnętrzny z białego plastiku wygląda nadal dobrze.

Wiem, że cifem się nie powinno :oops: , ale jak chce się szybko umyć okna to nie sposób czekać aż brud się rozmoczy. W sumie nawet te okna nie zżółkły, ale i tak pozostał mi uraz do mycia białych.

• 6 months później...
Proszę dajcie rozsądne argumenty za oknami w kolorze z obu stron i oknami od środka białymi.

Z jednej strony białe okna od środka nie narzucają kolorystyki wnętrza (ileż osób ma problemy z kolorowymi oknami - czy dopasowywać kolor okien do reszty wystroju czy nie (wtedy okna są takie od czapy)) Z drugiej zaś strony białe od wewnątrz i kolor od zewnątrz są uważane przez większość za tandetne - ale to raczej rozsądny argument nie jest :D Z kolei spotkałam się jeszcze z opinią że białe okna są mało praktyczne bo z czasem żołkną (np. od papierosów) I bądź tu mądry :lol:

Z tym żółknięciem białych okien od papierosów, to różnie bywa - chyba zależy od jakości materiałów, bo mój ojciec pali jak smok, na ramach pozostaje osad, ale po umyciu nie na po nim śladu - nic nie żółknie.

Ja osobiście jestem za białymi, są bardziej uniwersalne, bo ja będziemy chcieli zmienić kolory wnętrz, to nie będzie problemu, że coś nie pasuje do okien.