Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gdzie suszycie pranie ?

Recommended Posts

interesują mnie wasze doświadczenia zwłaszcza tych osób które mają domki tak do 150m2 , opinie posiadaczy większych domków też mile widziane .

Chodzi mi konkretnie o to gdzie w zimie suszycie pranie ? czy macie jakieś osobne pomieszczenie na suszarnię , czy może pralnia+suszarnia , a może pom. gospodarcze ? jeśli tak to jakiej pow. są te pomieszczenia u was ?

Pytam ponieważ mam dylemat : w projekcie mojego domu jest pom. gosp. o powierzchni około 10m2 , ma tam znaleść się pralka , miejsce do suszenia prania , kilka regałów na proszki , wiaderka , worki do śmieci itp. i boję się że może być za ciasno.

Obecnie mam 33m2 bez balkonu ;).

Piore na raty, susze w łazience na kaloryferze, takich plastikach do ręczników, na wieszakach (to moje koszulki, bluzki) .

W domu kupuje się suszarkę na pranie (takie coś rozkładane - al'a decha do prasowania) i jak jest ciepło i lekko wieje to na taras a jak leje i wichura to zostawić w łazience jak duża, a jak mała to pewnie jest pralnio-suszarnia.

Nasz domek ma 140 m plus garaż ,a nad garażem jest stryszek-szukaliśmy takiego projektu żeby było miejsce na pranie ,mamy troje dzieci tak więc jest tego trochę i nie wyobrazam sobie żebym miała pranie porozwieszane po całym domu dodam jeszcze że na stryszek przechodzi się przez łazienkę pozdrawiam ANNA

Witam

Może to będzie źle przyjęte, ale początkowo zaczęliśmy suszyć "na szybko" pranie na suszarce rozkładanej przy kominku. Efekt był tak zadowalający, że zimą zostawiamy na noc suszarkę z praniem przy kominku, dodatkowo powietrze w domu ma wilgotność ok 50-60%. W kotłowni wysycha wolniej.

Jestem zwolennikiem starych sprawdzonych rozwiązań i szczerze mówiąc dziwi mnie ta dyskusja, w której nikt nawet nie wspomina o takim rozwiązaniu. Podpowiem więc wszystkim, że takim rozwiązaniem jest szuszenie prania na stryszku. Mam takie pomieszczenie o pow. 24m2, wentylowane i ocieplone z umiarem. Żadne cytowane wcześniej wynalazki nie zastąpią takiego pomieszczenia i każdemu polecam wygospodarowanie takiego u siebie, co chyba nie jest trudne przy powszechnie stosowanych obecnie dachach. Wszystko schnie bardzo szybko i bez nakładów energii i nie zawilgaca się pomieszczeń typu łazienka, pralnia, kotłownia itp.

Pozdrawiam

Wentylację rozwiązałem w bardzo proszty sposób. Nie uszczelniłem zbyt dokładnie ocieplenia dachu i wyłazu na dach, który jest w tym pomieszczeniu. Rozwiązanie to sprawdza się doskonale od wielu lat. W lecie i w zimie wszysto dobrze wysycha. Właściwie nie wyobrażam sobie teraz możliwości funkcjonowania bez takiej suszarni.

Pozdrawiam

Jak to zwykle bywa pewnie to zależy od tego gdzie masz miec pralkę : moja mama ma ,bo tak zawsze marzyła w piwnicy a teraz mnie przestrzega nigdy nie susze tam prania a najlepsze miejsce to na dworze specjalny wieszak z dziurką w ziemi na stałe - do składania na zimę .W zimie suszy na poddaszu .

A ja mam pralnio-suszarnie, 5m2. Wejscie z lazienki, od razu wrzucam brudne ciuchy do pralni. A rano zdejmuje prosto z suszarki (2 pod sufitem).

Rozkladane suszarki maja to do siebie, ze nie za bardzo nadaja sie do suszenia duuuzych recznikow, czy poscieli. Ale do bielizny i t-shirtow sa ok. I zrob pralnie lub suszarnie blisko szaf lub garderoby, a nie np na parterze lub w piwnicy - bedziesz biegac z brudami i potem z powrotem do szaf z czystymi rzeczami.