Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poddasze-styropianem

aha

Recommended Posts

Witam, zamierzam ocieplić poddasze użytkowe styropianem.Już widzę krzywiące się miny niektórych czytelników

ale jestem do tego przekonana/na dziś/.Dom jest 40-letni.Dotarliśmy do krokwi. kier.budowy ocenił jako dobry stan.Będzie wymieniane deskowanie, na to papa zposypką /dachówka za parę lat/. od środka między krokwiami 15cm styropianu+10cm na krokwie..Czy ktoś może mi podzrucić stronki i o sposobach ocieplania styropianem? I druga prośba, zamierzam od razu zamontować okna dachowe Roto..Przemawia fakt że pow. poddasza ponad 60m2, więc wykańczając w środku będzie bardzo ponuro no i okienka już stoją w kącie i czekają.Co o tym myślicie? Pozdrawiam. :

Witam, zamierzam ocieplić poddasze użytkowe styropianem.Już widzę krzywiące się miny niektórych czytelników

ale jestem do tego przekonana/na dziś/.Dom jest 40-letni.Dotarliśmy do krokwi. kier.budowy ocenił jako dobry stan.Będzie wymieniane deskowanie, na to papa zposypką /dachówka za parę lat/. od środka między krokwiami 15cm styropianu+10cm na krokwie..Czy ktoś może mi podzrucić stronki i o sposobach ocieplania styropianem? I druga prośba, zamierzam od razu zamontować okna dachowe Roto..Przemawia fakt że pow. poddasza ponad 60m2, więc wykańczając w środku będzie bardzo ponuro no i okienka już stoją w kącie i czekają.Co o tym myślicie? Pozdrawiam. :

Odradzam ocieplanie styropianem.Nigdy nie dostosujesz styropianu do rozmiaru krokwi, welna ma inne wlaściwości. Przez dach ucieka najwięcej ciepla. :(

Dla mnie docinanie wełny pomiędzy krokwie tak aby nie wybrzuszała się i nie wypadała nie było zbyt proste, pomimo jej zdolności do rozprężania. Przy styropianie nie wyobrażam sobie tego. Może gdyby zamiast próbować wkładać styropian pomiędzy krokwie spróbujesz dać dwuwarstwowo (na mijankę) pod krokwiami to efekt byłby lepszy? (choć miejsca mniej wewnątrz). Ważny też jest aspekt ppoż, ale skoro ktoś chce ryzykować to nic mi do tego. Nie wiem jaka się utworzy temperatura pod papą, ale należy również rozważyć jego trwałość w tej temperaturze.

• 3 months później...

Witam ponownie po dość długim milczeniu, ale z nowymi doświadczeniami.

No i stanęłam przed takim teraz pytaniem: czy można ocieplać następująco

(szerokość krokwi 16cm i zaimpregnowane)

1/styropian 3warstwy po5cm

2/wełna mineralna w poprzek krokwi 10cm

3/folia ta od środka(ciągle mylę czy to termo czy paroizolacyjna )

Górę wzięły względy ekonomiczne, ponieważ styropian wyjdzie mi prawie gratis.

Ale zastanawiam się czy jest to zgodne ze sztuką budowlaną(jeśli taka istnieje)

Nadmieniam iż mam deskowanie(na moje oko położone szczelnie i dość dokładnie), na to papa.Oczywiście będzie tak musiało zostać na zimę.Będę wdzięczna za zainteresowanie sie tematem i kontynuację.

Witam ponownie po dość długim milczeniu, ale z nowymi doświadczeniami.

No i stanęłam przed takim teraz pytaniem: czy można ocieplać następująco

(szerokość krokwi 16cm i zaimpregnowane)

1/styropian 3warstwy po5cm

2/wełna mineralna w poprzek krokwi 10cm

3/folia ta od środka(ciągle mylę czy to termo czy paroizolacyjna )

Górę wzięły względy ekonomiczne, ponieważ styropian wyjdzie mi prawie gratis.

Ale zastanawiam się czy jest to zgodne ze sztuką budowlaną(jeśli taka istnieje)

Nadmieniam iż mam deskowanie(na moje oko położone szczelnie i dość dokładnie), na to papa.Oczywiście będzie tak musiało zostać na zimę.Będę wdzięczna za zainteresowanie sie tematem i kontynuację.

Jeśli chcesz rady/opinii to musisz parę rzeczy wyjaśnić:

szerokość krokwi 16cm? Czy może chodzi o wysokość?

Co jest pomiędzy krokwiami? wełna czy styropian?

Folia ta od środka to paroizolacyjna.

Witam.Tak chodzi o wysokość krokwi.Natomiast w tej chwili między krokwiami nie ma nic, właśnie mam zamiar ocieplać. Co do folii dzięki za podpowiedź.

To ja bym sugerował dać pomiędzy krokwie wełnę i na to styropian.

Nie jest to zgodne z zasadami (względy przeciwpożarowe), ale jak już to tak jak napisałem.

Dzięki za zainteresowanie się tematem.Poproszę o podpowiedź co przemawia za tą kolejnościa.Bo tak sobie myślałąm najpierw styropian potem wełna dlatego,że nieuniknione jest gdzies dostanie się wody (chociaż celowo przeczekaliśmy wiele letnich opadów żeby poprawić i uszczelnić co się da).Wiadomo wilgotna wełna traci właściwości utrzymania temperatury.Z kolei twój pomysł podoba mi się zewzględu na to że łatwiej wykończyć od środka płytą lub panelami. No i co z folią czy na styropian/przyjmując twoje rozwiązanie/ też dajemy folię?

Dzięki za zainteresowanie się tematem.Poproszę o podpowiedź co przemawia za tą kolejnościa.Bo tak sobie myślałąm najpierw styropian potem wełna dlatego,że nieuniknione jest gdzies dostanie się wody (chociaż celowo przeczekaliśmy wiele letnich opadów żeby poprawić i uszczelnić co się da).Wiadomo wilgotna wełna traci właściwości utrzymania temperatury.Z kolei twój pomysł podoba mi się zewzględu na to że łatwiej wykończyć od środka płytą lub panelami. No i co z folią czy na styropian/przyjmując twoje rozwiązanie/ też dajemy folię?

Za tym przemawia to, że mogę zagwarantować brak prawidłowej izolacji cieplnej w przypadku zainstalowania styropianu pomiędzy krokwie. To się po prostu nie może udać zrobić szczelnie, aby nie było mostków termicznych.

Jeśli papa będzie ułożona prawidłowo to wystarczy dać tylko szczelinę pomiędzy nią, a wełną. Żadna dodatkowa folia pomiędzy wełną, a styropianem nie jest potrzebna.

Rozważyłbym jeszcze wersję (jako tymczasową przed dachówką) z blachą, membraną wysokoparoprzepuszczalną i izolacją.

Co zyskujesz przy porównywalnych kosztach:

wełna może dotykać folii (może być jej więcej i trudnie zepsuć montaż),

blacha wg mnie jest pewniejsza niż papa jeśli chodzi o szczelność,

można po zmianie na dachówkę jeszcze ją wykorzystać.

Co tracisz:

sztywność dachu,

zaufanie do tradycyjnych metod (po zainstalowaniu dachówki).

Tak to wygląda wg mnie.

Jak masz tanio styropian to możesz go dać pomiędzy krokwie musisz się tylko upewnić czy impregnat, którym zaimpregnowano krokwie nie oddziaływuje na styropian. Ewentualne szczeliny pomiędzy styropianem krokwiami można wypełnić wełną lub pianką poliuretanową. Pozdrawiam.

Wełna się rozpręża i ładniutko dotyka do krokwi, a styro nie dlatego nieprecyzyjne docięcie styro spowoduje nieszczelność ocieplenia i trudno tą nieprecyzję załatać (w przypadku wełny łatwiej).

Wg mnie lepsza będzie wałna choć nie bezkosztowa i upierdliwa z zakładaniu.

16 cm to trochę mało dołożenie do 20 dobrze zrobi ociepleniu :wink:

Ale zrobisz jak zechcesz

Myślę że dobrym rozwiązaniem mogłoby być 5 cm styropianu + 10 wełny pod deskowaniemw krokwie oczywiście 2cm zostawić na te przerwe wentylacyjną między deskami a styropianem, + 10 cm wełny na krokwie? Jestem ciekawa jak to by sie sprawdziło. Ciągle myślę tu żeby dać jakieś zabezpieczenie przed kroplami wody bezpośrednio pod deskowaniem. Bo wiadomo a to papiak gdzieś sie wysunie a to śniegiem zawieje. Co wy na to?

Jest przecież specjalnie nacinany styropian do ocieplania poddaszy. Ściska sie toto i wkłada między krokwie; potem styro sie rozpręża i zakleszcza miedzy krokwiami. Poszukaj, zdaje sie Termoorganika to ma.

A właśnie się zastanawiałem jak rozwiązać problem umieszczenia styropianu pomiędzy belkami dwuteowymi (Kronopol) :) ...

. :

Pomijam wszelkie kwestie podnoszone przez poprzedników, bo każdy robi jak uważa. Mam jedną wątpliwość: spotkałem się z przypadkami, gdy po poddaszach ocieplanych styropianem, buszowały stada gryzoni! Myszy sa w stanie wgryźć się w styropian i chyba nawet to lubią, natomiast wełny mineralnej nie ruszą.

Powodzenia! :lol:

Trzeba to pokochać albo mieć kota na etacie.

Całe szczęście mam na etacie aż trzy :D

Swoja drogą, ciekawe, czy jest jakiś materiał izolacyjny, w którym te cholery nie buszują? Chyba jedynie wata szklana, ale tego nie stosuje się już. A myszy jakoś nie mogę pokochać, no może oprócz Micky Mouse :wink:

Swoja drogą, ciekawe, czy jest jakiś materiał izolacyjny, w którym te cholery nie buszują? Chyba jedynie wata szklana, ale tego nie stosuje się już. A myszy jakoś nie mogę pokochać, no może oprócz Micky Mouse :wink:

Jest jeszcze stłuczka szklana, ale do izolacji stromych dachów się nie nadaje hihihi tego się myszy jednak nie czepiają :wink: