anjamen 26.05.2007 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Planuję zrobić w ogrodzie basen o wymiarach ok 10x5 metrów.chciałabym się zamknąć w kwocie 30-40 tys (bez zadaszenia), proszę o info jaki basen wybrac i czy na basen o takiej wielkosci potrzebne jest pozwolenie na budowę czy wystarczy zgłoszenie?Bede wdzieczna za wszystkie sugestie i propozycje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 06.06.2007 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2007 A no właśnie .Jak to jest z tymi basenami ?Może ktoś z forumowiczów rzeczony luksus posiada i by cus się troszke pochwalił i opowiedział .Ma li to sens ?A może sprawa basenu była już na forum obtrzaskana tylko ja niegramotny znaleźć tematu nie potrafię.Dzienks za wskazówki wszelakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msko 09.06.2007 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2007 Witam, jestem posiadaczem basenu naziemnego 9 z gorszem na 4,5 m i 1,2 głębokości. Basen stoi od miesiąca i ... nigdy bym tego wcześniej nie powiedział ale to ŚWIETNA ZABAWA!!! Teraz uczę się jak walczyć z glonami i zwierakami które się przyplątały, ale naprawdę polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sasiad1964 10.06.2007 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 dzienks za info.A może jakieś foty byś wrzucił. I może coś o kosztach .dzięki z góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2007 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Zaprzęgnij logikę do roboty!Z basenem jest tak, jak z każdą inną budową. Można dobrze i można źle. Grunt to projekt, a tu nie każdy, kto ma pieczęć, się nadaje.Wykonanie metodą gospodarczą, własnymi siłami, jest sporo tańsze niż zakup realizacji "pod klucz"Basen jest jak pies czy dziecko. Nie można sobie polecieć na Kanary i zostawić go samego, bo sobie nie poradzi, albo zaprojektować go tak, żeby umiał to zrobić, ale to jest odpowiednio droższe (osprzęt, automatyka).Przypomina wannę. Wyglądem i przeznaczeniem. Jest jednak, czy chcesz czy nie, ekosystemem, który będzie żył i działał autonomicznie (woda jest podstawą i warunkiem życia). Potrafisz zapanować nad tym ekosystemem? A musisz!Trzeba by poczytać. Taka przyjemność wymaga dozbrojenia się w wiedzę specjalistyczną, której tu chyba jest mało (tu, na tym forum).Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msko 10.06.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Witam, mam basen z catoramy firmy Gre-hiszpańska, naziemny z blachy falistej wyłożony linerem-taka gruba folia. Basenik kosztował ok 10k. Najważniejszę, że może może zostać z wodą na zimę. Co do kosztów użytkowania to jeszcze nie wiem dokładnie ale to co już wydałem to:basen-10kwoda do basenu 50m3x2pln daje nam 100plnchemia do basenu - 300plnsprzęt do czyszczenia -300pln Basen w komplecie jest z filterm piaskowym. polecam formu, bardzi ciekawe informacje o tym jak walczyć zglonami i co najwazniejsze-prawdziwe![http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=74304&highlight=glony] to prawda, o basen trzeba dbać i nie ma tak, że wlewasz wodę, nic nie robisz i co 2 tygodnie wchodzisz do krystalicznej wody. trzeba na stym ptrochę popracować albo oddać jakiejś firmie, ktora albo bedzie czyścić za Ciebie, albo wypozaży go tak, że urządzenia same będą robić wszystko-ale to są jakieś dodatkowe koszty. Powiem szczerze-tak jak z koszeniem trawy-mozna się na to wściekać albo wziąść piwko i pokosić sobie w ciszy i spokoju.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beaty 10.06.2007 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Msko- czy możesz trochę więcej napisać o filtrze piaskowym? w moim basenie, po koagulacji, płatki zanieczyszczeń nie chce wyłapywać filtr i dlatego myślimy o jakimś innym pzd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msko 10.06.2007 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Witam, mam filtr piaskowy razem z pompą, wygląda jak duży baniak, w środku jest wsypane 75kg piasku i fajna rzecz-jest manometr i widać kiedy filtr jest już przytkany przez glony i inne takie, wtedy włączasz płukanie (odwrotny ciąg pompy) i wylewa się cały syf ze środka (dodatkową rurą) i filtr znów fajnie działa. Z tego co czytałem złoże trzeba co jakiś czas wymieniać ale jak narazie sprawuje się nieżle (u mnie działa od ok 2 miesięcy). Pozdrawiam basenowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 10.06.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Kwota 30-40 tyś.zł. ? i niewiele dni ciepłych w roku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 10.06.2007 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2007 Zazwyczaj jak jest basen to i beton-solary też. Te dni w roku można sobie trochę przedłużyć. Jak się to zadaszy to nawet dość sporo przedłużyć...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.06.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 ...Powiem szczerze-tak jak z koszeniem trawy-mozna się na to wściekać albo wziąść piwko i pokosić sobie w ciszy i spokoju. celna uwaga i jakże trafna Piwo i spokój choć czasem szlag człowieka trafia ze trzeba Mały basenik - tylko 7,5 m3 z Castoramy a i tak zachodu wymaga by dziecię mogla w czystej wodzie sie pławić koszta niewielkie - basenik z fabrycznie wyposażonym filtrem mechanicznym oraz drabinka wejściowa => 450 zeta, woda pomijalna, oprzyrządowanie (siatka, szczotka, wąż spustowy, pojemnik na chlor itp) prawie wartość basenu ale chemia..... wbrew pozorom już na taka pojemność dość znacząca pozycja w wydatkach z jego utrzymaniem związana Ale jak to sie ma do rozkoszy wodnej i chłodnej kąpieli w upalny dzień? Kąpieli dziatwy jak i własnej. Czysta przyjemność Ba!!! Sama rozkosz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 11.06.2007 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 tez bym chciał basen ale .... BOJE SIĘ dzieciaki małe - a tego nie upilnujesz 24 h / dobę a brodzika też nie ma co robic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 11.06.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 tez bym chciał basen ale .... BOJE SIĘ nasz syn miał 106 cm jak basen kupiliśmy i nie ma co okrywać ze cały czas pod naszym nadzorem może do niego wchodzić no cóż....nadzór MUSI być i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
telesforek 11.06.2007 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 tez bym chciał basen ale .... BOJE SIĘ dzieciaki małe - a tego nie upilnujesz 24 h / dobę a brodzika też nie ma co robic Wszystko zależy. Kupiliśmy dmuchany basen, średnica 2m i nasz synek (3,5 roku) jest nim zachwycony, a dla nas zanurzyć się czy nawet pomoczyć nogi to też przyjemna sprawa. Na pewno jest lepszy niż nic, a jakby co składasz i go nie ma. Teraz tylko muszę rozwiązać problem glonów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.06.2007 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 Wychodzi na to, że to zabawka dla sporych dzieci. Jak Ferrari czy Subaru.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 11.06.2007 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2007 przednia przyjemność ochłodzić się w upalny dzionek chciałem robić sam, ale szybciej i chyba taniej było z marketu ( promocja) z pełnym wyposażeniem. 24m3 wody, w ubiegłym roku bez chemi 4 razy wymieniana woda, ale w tym sezonie dodałem troszkę środków -- i woda kryształ ( po tygodniu zaczynała zielenieć.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 12.06.2007 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 niee no basenik to swietna sprawa jest ale... - wydaje mi się że pakowanie kasy parenaście k w basen który nie bedzie uzytkowany caly rok nie ma sensu lepiej zapodac jakiegoś marketowca na okres letni. "profesjonalny basen" wymaga nakładow cały rok non stop -wypadało by tez kolektory zainstalowac do podgrzewania wody a może tak - na lato basenik z castoramy a na stałe jakies jakuzzi z bombelkami blisko - sauny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 12.06.2007 11:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 a czy slyszal ktos o firmie unipool maja calkiem niezle ceny (basen z blachy ocynkowanej wylozonej folia) po stronie inwestora jest wykopanie dolu wylanie lawy (uzbrojonej) postawienie scian z bloczkow betonowych) a oni juz przyjezdzaja i myk myk montuja te blache z folia.w komplecie filtry.Oczywiscie pomyslalam tez o solarach i doloze ze dwa zeby wode podgrzewac.Uff jak gorrraco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 12.06.2007 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 z tego co tam kiedyś usłyszalem zeby solary skutecznie podgrzały wode w basenie ich powierachnia powinna byc rowna powierzchni lustra wody w basenie w m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anjamen 12.06.2007 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2007 oj oj chyba przesadzone troche... (chyba ze zalozenie bylo takie ze woda w basenie ma miec 80stopni i codziennie w nocy ma sie wychladzac do 0) nie wiem, nie jestem ekspertem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts