Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki basen ogrodowy????

Recommended Posts

• Odpowiedzi 40
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Rozumiem, że panele a nie beton.

Od "zero" do "max". Mała automatyka, priorytet na CWU a nadmiary do basenu. Może być potrzebny jakiś elektrozawór czy wymiennik ciepła "basenowy".

Bardzo bezpieczna instalacja. Nie do zagotowania!

Adam M.

Bierzesz rurę do wody. Taką niebieską (fi 25 lub 32). Budując basen układasz ją w meander w betonie dookoła basenu. W drodze, w chodniku ogrodowym. Tam gdzie jest miejsce. Tak płytko, jak tylko się da. Zalewasz w wylewce. Dobrze jest go tak ułożyć, aby opróżniał się grawitacyjnie (spady). Pompkę puszczasz w szereg z rurką. Możesz jeszcze filtr (np. koksowy) w obieg wstawić. Zabierasz wodę przy dnie po lewej. Wpuszczasz przy wierzchu po prawej.

Adam M.

Bierzesz rurę do wody. Taką niebieską (fi 25 lub 32). Budując basen układasz ją w meander w betonie dookoła basenu. W drodze, w chodniku ogrodowym. Tam gdzie jest miejsce. Tak płytko, jak tylko się da. Zalewasz w wylewce. Dobrze jest go tak ułożyć, aby opróżniał się grawitacyjnie (spady). Pompkę puszczasz w szereg z rurką. Możesz jeszcze filtr (np. koksowy) w obieg wstawić. Zabierasz wodę przy dnie po lewej. Wpuszczasz przy wierzchu po prawej.

Adam M.

takim rozwiazaniu nie slyszalam. poczytam mezowi i pewnie jeszcze bede miala pytania do Ciebie -EKSPERCIE

To może zamiast tego betonu dach-solar. Taka sama konstrukcja tylko między dachówką (blachą) a ociepleniem. U mnie na poddaszu nie szło wytrzymać ostatnio. Zaletą jest lepsze ustawienie do promieniowania, łatwość zrobienia grawitacyjnego spływu i przy okazji chłodzenie poddasza.

Niestety mam już położoną dachówkę i pomysł trzeba odłożyć na kilkadziesięt (mam nadzieję) lat.

Na basenach miejskich, tych co nowocześniejszych, trudno by to było pchać pod dachówkę. :lol: Brak dachówki! :lol:

W skrajnym przypadku można wykorzystać rurę wpiętą jako fragment ogrodzenia, pieprznietą prosto na trawnik, puszczoną pod dachówkę itp. W przypadku basenu liczy się czas działania takiego solara. Nie musimy uzyskiwać od razu +55stC. :lol:

To solary O NAJWYŻSZYCH SPRAWNOŚCIACH!!!

Przegrzanie jednostkowe czasem sięga aż 1,5stC, co oznacza że ZA solarem o tyle więcej ma woda. Tą metodą czerpiemy CAŁE 1000W z 1m2 oświetlonej rury.

Adam M.

Czy konieczny jest filtr piaskowy do skutecznego filtrowania wody po procesie koagulacji?

Czy mechaniczny da w końcu radę? :roll: bo @#$%^*& mnie już bierze!

filtr nie zatrzymuje wytrąconych substancji, a moja woda to szczawy żelaziste...

czy jest jakiś dobry środek, który by zrobił z tych wytrąconych cząstek- większe? i które by w końcu ten filtr zatrzymał...

proszę o rady

pzd

Na taki bsen konieczne jest pozwolenie na budowę. Najlepiej wyguglować, ale (bodajże) powyżej 30 m3 jest to obiekt budowlany.

Metod wyłożenia basenu jest kilka:

- beton + glazura,

- ścianki plastikowe lub z blchy + worek na zamówienie z PVC,

- beton + włókno szklane malowane

- beton + folia PVC

- wytłoczka z włókna szklanego obsypana suchym betonem + piaskiem.

Najlepsza jest glazura (ale najdroższa),

Dobra jest wytłoczka ( bo szczelna), ale po paru latach traci kolor.

Do takiego basenu trzeba doliczyć instalację uzdatniania wody (pompa, filtr piaskowy, wymiennik ciepła, rury, ew. oświetlenie (koszt 10.000 - 15.000 zł).

Najlepiej popytać w dużych firmach, a potem znależć mniejszych podwykonawców poszczególnych robót.

pzd

• 2 years później...
Ptaszki też ci nie sr...ją?Mowa cały czas o basenie 1m sześ?Tyle uzbierasz wody z dachu.... syfiastej z muchami ,kopkami itp.Jeszcze na dodatek aby napełnić wspomniany base musisz czekać na słoneczną pogodę.W sumie coś w tym jest.Opadu atmosferycznego nie musi być.Najpierw złap deszczówkę.kup pompę i taką deszczówką podlewaj nasłoneczniony dach i dopiero wlewaj ją do basenu.Ta woda nie zzielenieje ci ....ona ci porośnie guwn...m mchem :wink:

a co z pyleniem drzew stojących opodal otwartego basenu ?? jak wy radzicie sobie z kurzem nawiewanym do otwartego basenu ?? wasze baseny są w szczelnych anty-bakteryjnych i odkażonych komorach ?? woda w nich jest destylowana ??

czy aby nie przesadzacie trochę ?? bez soli i kwasu wasze baseny w 5 dni zamienią się w zieloną zupę, naprawdę te trochę kurzu z dachu to przy tym jakiś problem ??

U mnie nie pyli do basenu bo obok mam pole kukurydzy :D

U mnie nie kurzy bo kukurydza zasłania.

U mnie zastosowałem chemię z OBI

U mnie woda jest wodociągowa z chemią ...krystalicznie czysta.

Ja mam dosyć mały basen, ale wygodny. Wykonany z laminatu, cena ok. Do tego filtry, lampy, płachta do przykrycia. Wody nie chlorujemy, ponieważ mamy małe dzieci, a woda jest wypompowywana na pole (nawadnia roślinki i trawę). Przyjemne z pożytecznym. Basen montowaliśmy rok temu we wrześniu. Akurat posadziliśmy trawę itd, na wiosnę było już ładnie. Jak ktoś zainteresowany, polecam zakładać wczesną jesienią.

• 3 months później...
To może zamiast tego betonu dach-solar. Taka sama konstrukcja tylko między dachówką (blachą) a ociepleniem. U mnie na poddaszu nie szło wytrzymać ostatnio. Zaletą jest lepsze ustawienie do promieniowania, łatwość zrobienia grawitacyjnego spływu i przy okazji chłodzenie poddasza.

Niestety mam już położoną dachówkę i pomysł trzeba odłożyć na kilkadziesięt (mam nadzieję) lat.

Jeżeli pod dachówką jesteś w stanie zalać rurki w betonie, to się sprawdzi ;).

Same rurki niestety mają za małą powierzchnie wymiany z powietrzem, żeby w istotny sposób podgrzać wodę w basenie :(.

• 3 years później...
  • 7 years później...