Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DOMBUD-3 po raz kolejny

Recommended Posts

Zacznę może od tego, że potrafię korzystać z wyszukiwarki, liczne wątki na temat frmy DOMBUD-3 przeczytałem i jestem świadom faktu, że na forum panuje o nich bardzo kiepskie zdanie.

Ale:

Budują oni dom u mojego sąsiada zza płotu, a ponieważ to, jak budują bardzo mi się podoba i sąsiad sobie chwali, dlatego wogóle zacząłem szukać tu opinii o nich i szczerze mówiąc w szoku jestem, bo to co widzę (i słyszę) u sąsiada i to, co czytam tu na forum, to jakby o dwie różne firmy chodziło.

Na budowie czysto i schludnie, dom stawiają piorunem i bez potknięć, sąsiad mówi, że budowę mu regularnie sprawdza znajomuy budowlaniec i nie ma żadnych zastrzeżeń, finansowo bez zarzutu, żadnych kombinacji, jedyny potencjalny problem pojawił się, jak już po podpisaniu umowy ceny materiałów oszalały, ale zostało to załatwione na spokojnie i konkretnie, tak że obie strony były zadowolone.

Dlatego też pozwalam sobie załozyc kolejny wątek na temat tej firmy, bo te stare były sprzed roku-dwóch, może znajdą się bardziej aktualni ich klienci i przedstawią swoje opinie? Firma się zmieniła na plus, czy sąsiad miał szczęście?

J.

• Odpowiedzi 54
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Firma się zmieniła na plus, czy sąsiad miał szczęście?

:lol: :lol: :lol: jeśli już to stawiałbym na drugą ewentualność :wink: poza tym może twój sąsiad to jeden ze słynnych braci :wink: bądź ktoś z rodziny :wink: więc nie ma co się dziwć.

poza tym, jak pamiętam to takich firm o nazwie dombud czy dombud 3 jest parę (przynajmniej było parę late temu) więc może nie o tą firmę chodzi.

pzdr:

:lol: :lol: :lol: jeśli już to stawiałbym na drugą ewentualność :wink: poza tym może twój sąsiad to jeden ze słynnych braci :wink: bądź ktoś z rodziny :wink: więc nie ma co się dziwć.

poza tym, jak pamiętam to takich firm o nazwie dombud czy dombud 3 jest parę (przynajmniej było parę late temu) więc może nie o tą firmę chodzi.

pzdr:

Nie, to na pewno ta firma, sąsiad pytany o namiary nawet nazwisko właściciela podał. A czy jest z rodziny, czy po prostu ma szczeście (albo dar przekonywania) - nie wiem. Kurcze, szkoda, bo naprawdę ta budowa mi się podoba, już się cieszyłem, że nawet wozu Drzymały by nie musieli daleko przestawiać...

• 5 months później...
  • 2 weeks później...
A ja jestem z Dombudu bardzo zadowolony!!! Nierozumiem dlaczego na forach internetowych chodzi taka opinja o tej firmie. Wybudowali mi dom ,oczywiście były problemy jak to zawsze na budowie ale wszystko mozna obgadać i dogadać sie.

A ja nie za bardzo... Opinia na forach chodzi taka a nie inna, bo inwestorzy opisują swoje doświadczenia. Może miałeś szczęście do dobrych podwykonawców? Trzeba pamiętać, że Panowie S. zawierają umowy z podwykonawcami i od tego na jaką ekipę się trafi, wszystko zależy. W 2005 roku ich nadzór nad jakością prac wykonywanych przez podwykonawców był żaden. Najbardziej zraziło mnie to, że "olewali" uwagi inspektora nadzoru wpisywane do dziennika budowy i dopiero wstrzymanie płatności za etap zmusiło ich do poprawienia niedociągnięć. Może od roku 2005 się poprawili? Choć jeszcze na wiosnę 2007 koło mojego kolegi budowała ekipa z Dombud-3 i to co On opowiadał w pełni potwierdzało moją opinię.

• 1 year później...
Czy ktoś może podzielić się nieco nowszymi wrażeniami na temat firmy?

Ponieważ wątek mój, to może ja się dołożę. Otóż ten sąsiad, na którego się powoływałem na początku wątku, który sobie chwalił... no z tego co wiem, już nie chwali.

Fakt, ekipy Dombudu siedzą u niego i naprawiają fuszerki bez gadania, ale pytanie, ile z nich wyjdzie dopiero w trakcie użytkowania domu...

J.

• 4 months później...

Witam

Właśnie przymierzam się do budowy domu, liczę koszty, patrzę na co mnie stać itp.

Byłem na spotkaniu w Dombud-3 i na pierwszy rzut oka oferta całkiem atrakcyjna - stąd pytanie, czy może ktoś ma jakieś nowe informacje na temat tej firmy? Podobno teraz budują nie więcej niż 5 domów jednocześnie (bo rzeczywiście człowiek stwierdził, że niedawno mieli za dużo budów i nie mogli nad tym zapanować) i mają kilka brygad, które pracują już dla nich parę lat, i ich nie zmieniają, bo są z nich zadowoleni.

Panie Jarku - czy może sąsiad wygrzebał się z wszystkich napraw? Co to były za błędy - karygodne, czy raczej małe poprawki. czy musiał się do tego dokładać, czy zostało zrobione na gwarancji.

Nie sądzę, że uda mi się znaleźć cud firmę, która zrobi mi wszystko od początku do końca (a dombud-3 załatwia pozwolenia, przyłącza no i buduje) w super cenie bez żadnego błędu i ewentualnych poprawek, także jestem skłonny zaakceptować niektóre błędy wykonawcze, o ile zostaną rzetelnie poprawione.

sąsiad wygrzebał się z wszystkich napraw? Co to były za błędy - karygodne, czy raczej małe poprawki. czy musiał się do tego dokładać, czy zostało zrobione na gwarancji.

Nie znam sprawy dokładnie, to co wiem, słyszałem trochę z drugiej ręki i szczerze mówiąc nie jestem pewien, czy wolno mi bez sąsiada zgody opisywać jego problemy, ale z tego, co słyszałem wynika wizja kolejnych ekip podwykonawczych wzajemnie sobie psujących robotę, bądź po prostu ją partolących.

Na przykład: miał człowiek w ścianach porobione kanały wentylacyjne. Przyjechała ekipa do stropu i wieńca i zalewając wieniec zalała też i te kanały...

Dach (dachówka) z tego, co wiem, miał robiony w sumie trzy razy: raz całosciowo, a potem jeszcze dwa razy po każdej większej wichurze, spore fragmenty połaci.

J.

Jarku, a z jaką firmą ostatecznie budowałes?

szukamy z Mężem jakiejś sensownej, już mieliśmy parę typów, ale po lekturze na forum o Dombudzie (teraz Well Made się nazywają) i MKK z Legionowa już nie wiem, kogo brać... a zaczynać mieliśmy już niedługo, bo pozwolenie na budowę jest.

Jarku, a z jaką firmą ostatecznie budowałes?

Ja ostatecznie nie budowałem z firmą. Do stanu surowego i więźby znalazłem dobra ekipę, d dachu inną, do styropianu jeszcze inną, tynkarzy i wylewkarzy dopiero będę szukał, instalacje robię sam. Po prostu, czystej wody "system gospodarczy" :)

Tak jest i o wiele taniej (większość takich ekip czy fachowców daje się namówić na rozliczenia w cenie netto) i chyba jednak też o wiele lepiej w sensie jakości.

J.

Jarku,

dzięki za ekspresową odpowiedź :)

a podasz namiary?

na forum o solidnych z MAzowsza ciezko mi bylo znalezc ekipy do poczatkowych stadiow budowy.

dzięki za pomoc :)

szukam dzis od rana info na forach i jestem coraz dalsza od podjecia decyzji o wyborze firmy... a jakąś w końcu wybrać trzeba :)

• 2 months później...

Pracuje w firmie Wellmade (kiedyś dombud-3). Codziennie mam kontakt z wieloma klientami i muszę stwierdzić, że zdecydowana większość klientów jest ze współpracy z firmą domdub-3 zadowolona. Jeżeli ktokolwiek ma dylemat co do jakości wykonywanych przez naszą firmę domów, możemy Państwu zaproponować obejrzenie zrealizowanych i obecnie realizowanych przez nas projektów. Zostawiam swój adres mailowy [email protected] w razie jakichkolwiek pytań proszę o kontakt.

Pozdrawiam

jakich?

a np. takich, że:

- cały piasek do zasypki jest dodatkowo płatny, nie ma nawet minimalnej grubości w cenie (dom parterowy)

- osoba robiąca ofertę dopiero po interwencji dostrzegła konstrukcję stalową (profil stalowy) w poziomie stropu

- w wycenie stanu surowego z dachem brak było okien dachowych, zostały dopiero dodane w wycenie prac deweloperskich po pewnym czasie

myślę, że tyle na początek starczy

nie rozumiem jakie w tym są haczyki, przecież w ofercie jest dokładnie napisane co ona obejmuje. Również na naszej stronie jest napisane co obejmuje np stan surowy ( jeżeli Pan się z tym zapoznawał, to wie,że wstawianie okien jest w pracach pod klucz lub ewentualnie możemy przesłać na to ofertę jako prace uzupełniające) Ale na wszelki wypadek:

Stan surowy obejmuje:

* prace ziemne, wykopy

* ławy fundamentowe

* ściany fundamentowe

* chude posadzki wraz z poziomą kanalizacją, nawiezieniem i zagęszczeniem

* piasku, zasileniem budynku w wodę

* izolacja p. wilgociowa

* ściany zewnętrzne, wewnętrzne, działowe

* słupy żelbetowe, podciągi

* stropy ze schodami wewnętrznymi

* więźbę dachową (bez pokrycia dachowego), zaimpregnowaną fabrycznie

* kominy wewnątrz budynku

* kominy klinkierowe ponad więźbę dachową

* schody zewnętrzne.

Prace deweloperskie obejmują:

* pokrycie dachowe

* instalacje: elektryczne, TV, tel., komputerowe, alarmowe

* instalacje: ciepła i zimna woda, kanalizacja

* instalacja: c.o., ogrzewanie podłogowe

* tynki wewnętrzne

* tynki zewnętrzne (elewacja)

* posadzki cementowe z izolacjami

* ocieplenie dachu

* płyty k-g,

Prace pod klucz obejmują:

* wstawienie okien, drzwi zew., bramy garażowe

* wykonanie kompletnej kotłowni z grzejnikami

* płytki klinkierowe na cokole

* podbitka dachowa

* parapety zewnętrzne i wewnętrzne

* ułożenie glazury w łazienkach, kuchni

* ułożenie terakoty, klepki

* biały montaż osprzętu np. prysznic, wanna, umywalka, wc, baterie umywalkowe itp.

* obłożenie schodów wewnętrznych i zewnętrznych, tarasu

* balkony, barierki

* drzwi wewnętrzne

* malowanie

* ułożenie kostki brukowej

* ogrodzenie wg odrębnego, indywidualnego projektu