Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Mieszacze, grupyy pompowe Meibes - pytanie

Recommended Posts

Witam,

zainteresowałem się tym sprzętem : http://www.meibes.cz/meibes-cerpadlove-skupiny.php

Meibes proponuje jak widać kompletny osprzęt do kotłowni. Grupy pompowe, mieszacze, sprzęgła hydrauliczne etc....

Ale jedno mnie zastanawia - jest tam rozdzielacz do którego podłącza się grupy pompowe ale nie ma w nim rozdzielonego przepływu zasilania i powrotu. Z tego co wiem oferuje też rozdzielacze z odseparowanym zasilaniem i powrotem. Tu zrodziło się moje pytanie do znających się na rzeczy:

O ile zasada działania sprzęga jest znana - zastosowanie przy obiegach o dużych różnicach przepływu o tyle w przypadku rozdzielacza już nie mam pomysłu....( jak widać na obrazkach zamontowane sprzęgło, rozdzielacz i dalej grupy pompowe) Może ktoś mógłby mnie oświecić jak to działa ?

Będę wdzięczny za jakiekolwiek objaśnienia :)

Pozdrowienia

Piotr

• 1 month później...

Witajcie,

napisałem w tej sprawie do przedstawiciela niemieckiego a o to co mi napisał wczoraj

der Verteiler 66301.2 besteht aus 2 Kammern für das Vorlauf- und Rücklaufwasser. Eine geringe Temperaturmischung an der Zwischenwand ist daher immer gegeben. Als Verteiler mit einer thermischen Trennung zwischen Vor- und Rücklauf können wir Ihnen den Verteiler 66306.1 D anbieten, dieser besteht aus einer geschweißten Rohrverbindung, wobei sich die Rohre nicht berühren. Die Zwischenräume sind ausgeschäumt.

Differenzdruckarm wird der Standardverteiler, indem zwischen Vor- und Rücklaufkammer eine Bohrung für einen Druckausgleich sorgt.

czyli w skróconym tłumaczeniu:

Rozdzielacz składa się z dwóch komór odzielonych ścianką poprzez którą możliwa jest "mieszanie się temperatur". Są też rozdzielacze z termiczną izolacją pomiędzy zasilaniem i powrotem złożone z pospawanych niedotykających się rur a przestrzenie pomiędzy nimi są wypełnione pianką..

Natomiast rozdzielacze o małej różnicy ciśnień posiadają niewielki otwór pomiędzy zasilaniem i powrote dla wyrównania ciśnienia.

Pozdrawiam