walko 26.05.2007 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2007 Witam, zainteresowałem się tym sprzętem : http://www.meibes.cz/meibes-cerpadlove-skupiny.php Meibes proponuje jak widać kompletny osprzęt do kotłowni. Grupy pompowe, mieszacze, sprzęgła hydrauliczne etc.... Ale jedno mnie zastanawia - jest tam rozdzielacz do którego podłącza się grupy pompowe ale nie ma w nim rozdzielonego przepływu zasilania i powrotu. Z tego co wiem oferuje też rozdzielacze z odseparowanym zasilaniem i powrotem. Tu zrodziło się moje pytanie do znających się na rzeczy: O ile zasada działania sprzęga jest znana - zastosowanie przy obiegach o dużych różnicach przepływu o tyle w przypadku rozdzielacza już nie mam pomysłu....( jak widać na obrazkach zamontowane sprzęgło, rozdzielacz i dalej grupy pompowe) Może ktoś mógłby mnie oświecić jak to działa ? Będę wdzięczny za jakiekolwiek objaśnienia Pozdrowienia Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walko 05.07.2007 12:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Witam, czy nikt naprawdę nie wie jak to może działać - rozdzielacz bez odseparowanego zasilania i powrotu ( czy czynnik się nie miesza ) ? Pozdrowienia Walko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek K 05.07.2007 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 http://voila.pl/l92cn/index.php?get=1&f=1 http://voila.pl/l92cn/index.php?get=1&f=1 Nie mam pojęcia jak to wkleić!. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewoo 05.07.2007 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2007 Pomyślałem że to sprzęgło ale po oglądnięciu tego co podesłał Marek K widać tam że to rozdzielacz z odseparowanym powrotem i zasilaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walko 06.07.2007 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2007 Witajcie, napisałem w tej sprawie do przedstawiciela niemieckiego a o to co mi napisał wczoraj der Verteiler 66301.2 besteht aus 2 Kammern für das Vorlauf- und Rücklaufwasser. Eine geringe Temperaturmischung an der Zwischenwand ist daher immer gegeben. Als Verteiler mit einer thermischen Trennung zwischen Vor- und Rücklauf können wir Ihnen den Verteiler 66306.1 D anbieten, dieser besteht aus einer geschweißten Rohrverbindung, wobei sich die Rohre nicht berühren. Die Zwischenräume sind ausgeschäumt. Differenzdruckarm wird der Standardverteiler, indem zwischen Vor- und Rücklaufkammer eine Bohrung für einen Druckausgleich sorgt. czyli w skróconym tłumaczeniu: Rozdzielacz składa się z dwóch komór odzielonych ścianką poprzez którą możliwa jest "mieszanie się temperatur". Są też rozdzielacze z termiczną izolacją pomiędzy zasilaniem i powrotem złożone z pospawanych niedotykających się rur a przestrzenie pomiędzy nimi są wypełnione pianką.. Natomiast rozdzielacze o małej różnicy ciśnień posiadają niewielki otwór pomiędzy zasilaniem i powrote dla wyrównania ciśnienia. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts