Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Gniazdujace ptaki w domu

Galain

Recommended Posts

Wyobrazcie sobie, ze w moim nowobudowanym domu (stan surowy zamkniety) gniazduja az dwie pary ptaszkow. :)

Mam wiec mazurki w styropianie, pod powala dachu przy pokoju nad garazem oraz kopciuszki na poddaszu; przy czym mazurczeta dopiero co sie wykluly, a kopciuszeta juz sa podrosniete.

Moi wspaniali lokatorzy zupelnie nie przejmowali sie np. ekipa tynkarzy, ktora przez ponad 2-tygodnie okladala sciany i halasowala przy tym nieziemsko.

Wiem jednak, ze male ptaki lubia ruch i halas, bo to odstrasza kuny i inne drapiezniki i przede wszystkim chetnie gniazduje w poblizu czlowieka.

W przyszlym tygodniu wchodza kolejni fachowcy, aby swoimi dzialaniami przyblizyc moment mojego wprowadzenia sie do nowego domu; musze tak wszystko urzadzic, zeby ptaki nie mialy zadnych problemow z wyprowadzeniem legow (chgoc mam nadzieje, ze do czasu robienia izolacji scian zewnetrznych mazurki sie wyprowadza);

Jestem dumna, ze ptaszki wybraly sobie wlasnie moj dom. Uwazam, ze to bardzo dobry znak i mam nadzieje, ze beda u mnie goscic co roku.

Juz planuje postawienie kilku budek legowych w przyszlym ogrodzie i oczywiscie porzadne karmniki na zime. :)

A czy u Was zagoscily jakies dzikie zwierzeta? Jakie? Ciekawa jestem innych historii...

Pozdrawiam, G.

Mamy chyba 6 "dziupli" :-? Nie wiem, co to są te kopciuszki, mamy coś takiego podobnego do jaskółek i nazywamy to jerzykami. I coś szarego z brązowymi ogonkami.

Tynkarze ich nie speszyli (w ubiegłym roku), moja kotka dorwała przynajmniej jednego, co też ich nie zniechęciło. Jak tak dalej pójdzie, to w przyszłym roku będziemy mieć 12 rodzin :-? Nie miałabym nic przeciwko, gdzyby nie robiły na taras :roll: A w ogóle to traktują nas trochę jak intruzów i próbują przegonić latając nad głowami z wrzaskiem :)

• 2 weeks później...

Od kilku już lat u mnie obok studni ZAWSZE stoją zbiorniki (beczki, balie) na wodę do podlewania ogródka. Rankiem zawsze uzupełniam wodę do pełna, no a wieczorem jest rozlewana na ogrodek. I zauważyłem, że od tego czasu ilość ptaków pobywających na działce znacznie się zwiększyła. Po prostu już wiedzą, że na wodę u mnie mogą zawsze liczyć.

Ile ich gniazduje? Nie wiem, ale sporo. Na pewno jest jedno gniazdo w szczelinie pod dachówką i jedno pod dachem budynku gospodarczego, gdzie składuję drzewo. Więcej nie szukałem, ale poranne śpiewy sugerują znacznie większą ilość.