Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka

slava

Recommended Posts

Robiłem parę dni temu wycenę dla domu 240m2 gdzie będzie tylko podłogówka więc też prawie 240m2 podłogówki zaprojektowana pod pompe ciepła więc nisko bo na 32stopnie (Czytaj rurki srednio co 150mm) rura średnicy niestety 20mm ze względu na opory przepływu i wyszło za kompletny materiał czyli folia ,styropian,rurki,rozdzielacze,spinki tasma brzegowa i robocizna 81zł za metr2 bez materiału na wylewki i jej zrobienia.

• 2 weeks później...
150 zł/m2 to sama robocizna, czy robocizna razem z materiałem na wylewkę (zaprawa, styropian, folia)?

Przepraszam ze tak dlugo nie odpowiadalem ale jestem daleko od naszej kochanej Polski a tu net chodzi jak sawieckie traktory.

Cena podlogowki to oczywiscie wszystko materrialy z robocizna i wylewki ,firma jeszcze mnie ostrzega ze jak bede zwlekal to ceny moga sie zmienic/oczywiscie tylko w gore/

150 zł/m2 to sama robocizna, czy robocizna razem z materiałem na wylewkę (zaprawa, styropian, folia)?

Przepraszam ze tak dlugo nie odpowiadalem ale jestem daleko od naszej kochanej Polski a tu net chodzi jak sawieckie traktory.

Cena podlogowki to oczywiscie wszystko materrialy z robocizna i wylewki ,firma jeszcze mnie ostrzega ze jak bede zwlekal to ceny moga sie zmienic/oczywiscie tylko w gore/

Robiłem parę dni temu wycenę dla domu 240m2 gdzie będzie tylko podłogówka więc też prawie 240m2 podłogówki zaprojektowana pod pompe ciepła więc nisko bo na 32stopnie (Czytaj rurki srednio co 150mm) rura średnicy niestety 20mm ze względu na opory przepływu i wyszło za kompletny materiał czyli folia ,styropian,rurki,rozdzielacze,spinki tasma brzegowa i robocizna 81zł za metr2 bez materiału na wylewki i jej zrobienia.

Wyglada na to ze wylewki beda kosztowaly okolo 70 zl to chyba za drogo.Najgorzej jest ze z tymi firmami z ktoremi rozmawialem to wszyscy chca zrobic ale jak mowie ze to do pomy ciepla to sie wycofuja.Pewnie to za trudne dla nich .Chociaz trzezwo patrzac to podlogowka do kazdego pieca ma byc porzadnie zrobiona,bo co to za roznica miedziy weglakiem a pompa ciepla ma dzialac dobrze,no moze sie myle

myslę że wycofują się dlatego że zdają sobie sprawe z tego że jak ma podłogówka współpracować z pompą ciepła to powinna byc zaprojektowana napiszę jeszcze raz zaprojektowana.

A nagminne robione jest to przez instalatorów na oko.

Skutek jest taki że zamiast niskich opłat za energię elektryczną do ogrzewania płaci sie tyle jak gdyby był piec gazowy ,a nieraz nawet więcej.

A odpowiadając SLAVIE ,nie mylisz się ma być zrobiona dobrze z tym że pod piec węglowy inaczej niż pod pompę ciepła :)

myslę że wycofują się dlatego że zdają sobie sprawe z tego że jak ma podłogówka współpracować z pompą ciepła to powinna byc zaprojektowana napiszę jeszcze raz zaprojektowana.

A nagminne robione jest to przez instalatorów na oko.

Skutek jest taki że zamiast niskich opłat za energię elektryczną do ogrzewania płaci sie tyle jak gdyby był piec gazowy ,a nieraz nawet więcej.

A odpowiadając SLAVIE ,nie mylisz się ma być zrobiona dobrze z tym że pod piec węglowy inaczej niż pod pompę ciepła :)

Zgadzam sie z toba ze to ma byc instalacja zaprojektowana do pompy ciepla ale co to za roznica ktora fima zrobi ,moim zdaniem to te firmy ktore nie podejmuja sie po dowiedzenie ze ma wspolpracowac z Pc to po pierwsza nie sa na tyle dobre w tym co oferuja ze robia a wychodzi na to ze nie.Po drugie to ze najlepiej by zrobily wszystko lacznie z PC .Z drugiego wynika ze przy wykonaniu calosci wiecej mozna ukryc bledow i nie udolnosci .Tak jak pisales zrobienia na oko a inwestor niech placi za rochunki a moze sie uda.Przegladajac forum mazna znalesc nase takich przykladow. :D :p

po rozmowie z firma ktora instaluje PC nie ma proplemow z wykonaniem projektu oczywiscie za odplatnoscia.Tylko po wykonaniu instalacji sami chca odebrac i sprawdzic :D :)

Zeby nie ta cena :cry: :cry: to bym sie nie wachal ,chociaz wyglada na to ze nie bede mial wyboru :cry: :cry: