Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

"MARS" - Iwonki i Tomania... ogromna przygoda z bu

Recommended Posts

Zbliża się czas nostalgii i refleksji na temat budowania...

Na koniec tygodnia zamykamy pierwszy etap naszej budowy STAN SUROWY ZAMKNIĘTY... dom ocieplony, zadaszony, z oknami i bramą...

chwila refleksji i zadumy...co dalej?

Witam :wink:

Fajnie się czyta Twoje posty. Piękny domek Wam urósł. Budowa domu systemem gospodarczym niestety kosztuje bardzo dużo nerwów ale za to daje mnóstwo satysfakcji. Wiem to z doświadczenia. Ja za tydzień zamykam pierwszy etap swojej budowy STAN SUROWY OTWARTY. Przede mną jeszcze długa droga i też się zastanawiam co dalej...? :-? Czy dam radę, bo czasem brakuje mi już sił i dopada mnie budowlany kryzys.

Serdecznie Cię pozdrawiam i życzę powodzenia

Agata :wink:

http://forum.muratordom.pl/buduje-dom-pracownia-jelenia-gora-projekt-w-49-12,t88736.htm

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

uff...

komplet instalatorów zebrany...:)

A to cennik na nasz domek:

C.O. - 29.000 netto (7%) kompletne centralne ogrzewanie z picem na ekogroszek, z ogrzewaniem podlogowym, z grzejnikami PURMO, ze zbiornikiem 300l i wewnętrznym podgrzewaczem polaczonym z Solarem

Woda + Kanalizacja - 5700 netto

Materialy b.dobre jakościowo

Elektryka - ok 5000, zrobiona przez znajomego elektryka, duze rabaty w hurtowni elektrycznej wiec moze bedzie taniej, solidnie i dokladnie zrobiona instalacja

Solar - 7500 netto - komplet instalacji, gleboko zastanawiamy sie nad montazem.....

Witam

Bardzo Ladny domek-w moim guscie.Co prawda nigdy nie myslalam o dachu w kolorze brazowym(jakos bardziej zawsze podobaly mi sie ceglaste,granatowe) ale jak zobaczylma Waszego Marsika to i brazowe dachy mi sie spodobaly :D Moze to kwestia dobrego przez Was dobrania kolorystyki innych elementow domku-opaska wokol dachu rewelka.

Ja moze bede budowac bardzo zblizony domek do Waszego(Melodia z http://www.krajobrazy.com.pl lub Natalia z http://www.mgprojekt.pl) dlatego chcialam zapytac o wymiary tarasu w Marsie.Tzn jaka jest dlugosc miedzy 1 a 3 slupem oraz jak daleko sa te slupy oddalone od budynku?

Zastanawiam sie czy nie zrobic takiego zadaszena u mnie przedluzajac wlasnie troche dach do tylu.Czy jestescie +/_ okreslic koszt takiego dodatkowego zadaszenia(ile by mnie wiecej kosztowala budowa :D )Czy daszek nad tarasem jest tez pod katem 35 stopni i jaka ma wysokosc?

Mam jeszcze prosbe o namiary do Waszej ekipy od dachu gdyz jak doczytalam sa z moich okolic i moze udaloby mi sie zwerobowac ich do siebie.

Gratuluje udanej budowy i bede podgladac dalej Wasze poczynania :lol:

Pozdrawiam

:D dziekuje za przemile slowa...

...kolor deski czolowej to kasztan...nie skonczylem architektury, ale jestemmalmym pendantem i szczególy graja role....

Taras robi niesamowite wrazenie...odleglosc miedzy slupami to ok. 1,5 metra

Taras ma powierzchni ok. 15 m2 i jest caly zadaszony daszkiem o kacie nachylenia 35 stopni. wysokosc dachu jest taka sama jaj reszta domku...my chcemy zrobić podbitke pod skosem i wykorzystac ta przestrzen pod dachem

a numer do moich dekarzy wysle na priva

Dziekuje za odpowiedz-troche nie zrozumialam-odleglsoc miedzy slupami jest 1.5 metra czyli od pierwszego do 3 jest taras dlugi na okolo 3 metrow?W takim razie slupy od sciany budynku oddalone by byly na okolo 5 metrow?

Chodzilo mi o wysokosc tego zadaszenia -tzn jakie sa dlugie krokwie-na jakiej wysokosci od ziemi jest "szpic" daszku :D

Zaciekawil mnie pomysl skosnej podbitki-bede podgladac jak sobie zagospodarujecie z gory ten tarasik-mam nadzieje ze pstrykniesz foty :oops:

Ja wlasnie etz jestem detalistka i dlatego bardzo zalezy mi na takich szczegolach i wymairach zebym nie przedobrzyla w swoich wizjach i zeby to wszystko ze soba wspolgralo jak np u Ciebie :D

Jeszcze jedno-jaka szeroka jest ta deska czolowa? :oops:

Pozdrawiam i mam nadzieje ze nie straciles do mnie cierpliwosci hihihi

hej...

satrzy slupy...miedzy nimi jst ok.1,5metra odlleglosci, taras ma ok 5 metrów szerokosci,

kurcze nie pamietam dokladnie jak jest z wysokoscia (szczytem daszku), ale wydaje mi sie ze okolo 3,5 metra...mam projekt na budowie, nie moge zerknac....

szerokosc cdeski czolowej: to sa dwie polaczone ze soba deski 14 + 13 cm, jak dorwe projekt to podam tobie dokladniejsze wymiary

Tomaniu namairy doszly-bardzo dziekuje :D Co do blachy to rzeczywiscie na pewno nie prezentuje sie ona tak fajnie jak drzewo.Jezeli malowac wystraczy co kilka lat to jest ok-myslalam ze co seno trzeba bedzie to "odnawiac" :)

Czy w Marsie nie brakuje Wanm spizarki?Ja wlasnie ejtem przed dylematem czy ja robic czy nie bo z jednej strony na pewno bedzie super przydatnym schowkiem a z drugiej boje sie ze drzwi w kuchni nie beda zbyt ladnie wygladac.

• 2 weeks później...